Pasteryzacja
Ostatnia aktualizacja: 14 sierpnia 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 12źródła
- 1badań
Pasteryzacja to jedna z metod utrwalania żywności (przedłużania ich przydatności do spożycia) polegająca na ogrzewaniu produktów do temperatury nie wyższej niż 100ºC (zazwyczaj jest to ok. 65-85ºC) przez 25-30 minut .
W pigułce
- Mleko pasteryzowane jest bezpieczniejsze dla zdrowia niż mleko surowe
- Składniki mineralne są odporne na pasteryzację (nie ulegają zniszczeniu)
- Pasteryzacja może stosunkowo nieznacznie zmniejszać poziom niektórych witamin (głównie: witaminy A, witaminy B6, witaminy B12, kwasu foliowego)
- Mleko pasteryzowane nie zawiera istotnie mniejszej ilości witamin niż mleko surowe
- Kobiety ciężarne, małe dzieci, osoby z obniżoną odpornością nie powinny spożywać mleka surowego (tylko wybierać mleko pasteryzowane lub UHT)
- Pasteryzację można wykonać samodzielnie w domu (na sucho w piekarniku lub na mokro w garnku)
Pasteryzacja powoduje zniszczenie większości komórek wegetatywnych bakterii, a także drożdży i pleśni. Trzeba jednak pamiętać, że nie niszczy ona form przetrwalnikowych bakterii .
Proces pasteryzacji został opracowany przez Ludwiga Pasteura w 1864 roku.
Inną, bardziej skuteczną metodą utrwalania żywności jest sterylizacja.
Rodzaje Pasteryzacji
Wśród rodzajów pasteryzacji można wyróżnić:
- Pasteryzację niską długotrwałą (LTLT, ang. low temperature long time)- podgrzanie produktu w temperaturze 63-65ºC przez 30 minut
- Pasteryzację wysoką - podgrzanie produktu w temperaturze 82-95ºC przez 15-20 minut
- Pasteryzację wysoką krótkotrwałą (HTST, ang. High Temperature Short Time) - podgrzanie produktu (np. mleka) w temperaturze 72-75ºC przez ok. 15-25 sekund
- Pasteryzację wysoką momentalną (VHT, ang. Very High Temperature) - podgrzanie produktu w temperaturze 80-90ºC przez ok. 2-25 sekund .
Jakie produkty najczęściej pasteryzujemy?
W przemyśle spożywczym pasteryzacji najczęściej poddawane są takie produkty jak:
- Mleko
- Soki i napoje
- Przetwory warzywne (np. ogórki kwaszone, buraki, suszone pomidory w słoiku)
- Piwo
- Przetwory mięsne (np. kiełbasa w słoiku)
- Produkty owocowe (np. ananas w puszce, dżemy)
- Grzyby marynowane
Trwałość produktów pasteryzowanych jest zróżnicowana. Dla przykładu, przydatność do spożycia mleka pasteryzowanego (nie otwieranego) wynosi od kilku dni do ok. 3 tygodni , zaś soków owocowych - od ok. 15 dni - 6 miesięcy.
Produkty pasteryzowane po otwarciu powinny być spożyte w ciągu 2-3 dni.
porada
Mleko pasteryzowane powinno być przechowywane w warunkach chłodniczych (ok. 4°C), np. w lodówce
Informacja o tym, czy produkt jest pasteryzowany znajduje się zawsze na etykiecie produktów spożywczych.
Pasteryzacja - czy tracimy witaminy?
Niektóre witaminy są szczególnie wrażliwe na działanie wysokiej temperatury
Nie ma zbyt wielu badań naukowych, które pokazywałyby, jak proces pasteryzacji wpływa na poziom witamin w wielu różnych produktach spożywczych. Jednak wiadomo jest, że określone witaminy w podwyższonej temperaturze szybciej ulegają zniszczeniu.
Najmniej odporne na działanie temperatury są: witamina A, witamina B12, witamina B6, witamina B1, kwas foliowy . Na podstawie tych danych można wnioskować, że pasteryzacja negatywnie wpływa na zawartość wspomnianych witamin i powoduje obniżenie ich w produkcie końcowym. Jednak stopień tych strat uzależniony jest od konkretnych warunków procesu pasteryzacji, jak i samego rodzaju produktu spożywczego. Jednak wydaje się, że straty nie są szczególnie wysokie.
Składnik | Wrażliwość na działanie temperatury |
---|---|
Witamina A | bardzo wrażliwa |
Witamina D | wrażliwa |
Witamina E | stabilna |
Witamina K | wrażliwa |
Witamina B1 (tiamina) | wrażliwa |
Witamina B2 (ryboflawina) | stabilna |
Niacyna (witamina PP) | stabilna |
Kwas pantotenowy (witamina B5) | wrażliwa |
Witamina B6 (pirydoksyna) | bardzo wrażliwa |
Witamina B12 | bardzo wrażliwa |
Biotyna (witamina H) | wrażliwa |
Kwas foliowy (witamina B9) | bardzo wrażliwa |
Witamina C | stabilna |
Czy mleko pasteryzowane jest mniej wartościowe?
Podczas pasteryzacji nie następuje znacząca zmiana (obniżenie) wartości odżywczej mleka
- Pasteryzacja nie powoduje praktyczne żadnej zmiany jakości białka
- Pasteryzacja nie przyczynia się do obniżenia zawartości składników mineralnych (np. wapnia)
- Pasteryzacja może powodować niewielkie straty witaminy C, kwasu foliowego, niektórych witamin z grupy B (B1, B6, B12); większość tych witamin (poza witaminą B12) i tak jest obecna w mleku surowym w bardzo niewielkich ilościach, dlatego pasteryzacja nie ma praktycznie żadnego znaczenia dla poziomu tych składników
Składniki odżywcze | Straty składników odżywczych (%) w mleku pasteryzowanym |
---|---|
Witamina C (kwas askorbinowy) | 10-25% |
Kwas foliowy (foliany) | 0-12% |
Witamina B12 (kobalamina) | 0-<10% |
Witamina B6 (pirydoksyna) | 0-<10% |
Witamina B2 (ryboflawina) | bez strat |
Witamina B1 (tiamina) | 0-10% |
Witamina PP (niacyna) | bez strat |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | bez strat |
Witamina A | bez strat/śladowe straty |
Witamina E | bez strat/śladowe straty |
Białko | bez strat/śladowe straty |
Składniki mineralne | bez strat |
Dane te wskazują, że mleko pasteryzowane jest dla nas produktem wartościowym i bardziej bezpiecznym od mleka surowego.
Obróbka cieplna mleka (np. pasteryzacja) może inaktywować (hamować aktywność) niektóre enzymy występujące naturalnie w mleku, takie jak proteazy i lipaza liporoteinowa. Jednak nie ma to żadnego znaczenia dla naszego zdrowia. Uważa się, że te enzymy nie biorą udziału w trawieniu białek po spożyciu mleka (są dla nas nieprzydatne). Tym bardziej, że nawet gdy nie ulegną zniszczeniu podczas pasteryzacji, to zostaną rozłożone w naszym żołądku i strawione przez enzymy wydzielane przewodzie pokarmowym .
o czym się MÓWI
Mleko surowe nie wywołuje nietolerancji laktozy i reakcji alergicznych
jak jest
Zarówno mleko surowe jak i mleko pasteryzowane mogą być przyczyną wystąpienia objawów nietolerancji laktozy, jak również mogą one powodować reakcje alergiczne u osób wrażliwych na białka mleka.
Kto powinien spożywać mleko pasteryzowane (zamiast surowego)?
Mleko pasteryzowane jest wolne od drobnoustrojów lub zawiera ich nieznaczne ilości nie zagrażające naszemu zdrowiu. Z tego względu mleko pasteryzowane może być zalecane szczególnie:
- Dzieciom
- Kobietom ciężarnym
- Osobom starszym
- Osobom z osłabioną odpornością (np. pacjentom po przeszczepie, osobom zarażonym wirusem HIV)
Wspomniane osoby nie powinny spożywać mleka surowego, niepasteryzowanego.
Uwaga ta dotyczy również kupowanych serów! Kobiety ciężarne, dzieci, czy też osoby z obniżoną odpornością powinny wybierać sery, jogurty, które zostały przygotowane z mleka pasteryzowanego.
porada
Na etykiecie serów, w wykazie składników znajduje się informacja, czy dany ser został wyprodukowany z mleka pasteryzowanego
Czym może grozić spożycie mleka surowego?
Spożycie mleka surowego (niepasteryzowanego) zawierającego bakterie patogenne (chorobotwórcze) może skutkować wystąpieniem różnych niepożądanych objawów, np.:
- Bólów brzucha
- Nudności
- Wymiotów
- Bólów głowy
- Biegunki
- Gorączki
Oczywiście mleko surowe dostępne w sprzedaży podlega różnym kontrolom jakości i co do zasady powinno być bezpieczne dla zdrowia. Jednak z pewnością istnieje dużo większe ryzyko skutków ubocznych po jego spożyciu, niż po spożyciu mleka pasteryzowanego.
Domowe sposoby na pasteryzację słoików
W domu, wszelkie przetwory warzywne i owocowe, a także grzyby można utrwalać na drodze pasteryzacji suchej (w słoikach, w piekarniku) lub pasteryzacji mokrej (popularne "gotowanie słoików").
Pasteryzacja na sucho - krok po kroku
Do pasteryzacji na sucho nadają się słoiki typu twist-off (z zakrętkami). W przypadku słoików typu weck może nastąpić zniszczenie gumowej uszczelki, co spowoduje nieszczelność słoika i nieefektywną pasteryzację. Aby pasteryzacja się udała należy pamiętać, aby słoiki i nakrętki nie były uszkodzone.
- Na początku należy dobrze wyparzyć słoiki wraz z zakrętkami w gorącej wodzie lub w piekarniku w 100ºC przez ok. 20-30 minut.
- Słoiki wypełnić przetworami, zostawiając ok. 1,5-3 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi słoika.
- Blachę w piekarniku wyłożyć papierem.
- Wstawić wypełnione przetworami słoiki do zimnego piekarnika (słoiki nie powinny dotykać się ze sobą ściankami i powinny być tylko lekko dokręcone).
- Piekarnik należy ustawić na 120-130ºC (góra-dół) i pasteryzować przez ok. 30 minut (mniejsze słoiki) lub 40 minut (większe słoiki).
- Czas pasteryzacji powinien być liczony od momentu osiągnięcia zadanej temperatury.
- Po upływie ustalonego czasu pozostawić słoiki w piekarniku do przestudzenia.
- Wyciągnąć słoiki i dokręcić je, słoiki najlepiej ustawić dnem do góry (dotyczy to tylko słoików typu twist-off).
- Oznaką dobrze zamkniętych słoików jest lekko wklęsła nakrętka.
- Na tak przygotowane słoiki z przetworami najlepiej jest nakleić etykietkę z datą przygotowania.
- Produkty pasteryzowane najlepiej przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Pasteryzacja na mokro - krok po kroku
Do pasteryzacji na mokro nadają się słoiki typu twist-off (z zakrętkami) i słoiki typu weck (ze szklaną przykrywką i gumowymi uszczelkami).
- Na początku należy dobrze wyparzyć słoiki wraz z zakrętkami w gorącej wodzie lub w piekarniku w 100ºC przez ok. 20-30 minut.
- Słoiki wypełnić przetworami, zostawiając ok. 1,5-3 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi słoika.
- Słoiki umieścić w garnku (nie powinny stykać się ze sobą ściankami). Dno garnka można wyłożyć ściereczką co zapobiegnie pękaniu słoików podczas pasteryzacji.
- Do garna ze słoikami wlać wodę do ok. 3/4 wysokości naczynia. Temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury przetworów/słoików.
- Przetwory należy podgrzać do zagotowania wody (pod przykryciem).
- Czas pasteryzacji powinien być liczony od momentu zagotowania się wody. Od tego czasu, należy utrzymywać całość w stanie delikatnego wrzenia, na niewielkim ogniu, przez ok. 15-30 min.
porada
Pasteryzacji nie trzeba wykonywać w przypadku przetworów zawierających wysoką ilość cukru (np. dżemów). Wystarczy nałożyć gorący dżem do ciepłych, wyparzonych słoików.
Więcej podobnych treści
Co to jest gluten i czy powinniśmy go unikać?
Gluten to białko naturalnie występujące w różnych ziarnach zbóż. Mówi się, że gluten może być prz...
- Żaneta Michalak
- 01 września 2020
Żelazo
Żelazo to składnik, bez którego komórki naszego organizmu nie mogłyby zostać odpowiednio zaopatrz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 października 2019
Resweratrol
Resweratrol jest kojarzony głównie z winem czerwonym. Udowodniono, że wpływa korzystnie m.in. na ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2019
Wapń
Wapń (Ca) to jeden z najważniejszych składników mineralnych w naszym ustroju. Jego głównym źródłe...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 kwietnia 2020
Fenyloalanina
Fenyloalanina ( ✔ sprawdzone informacje): Co to jest Fenyloalanina? Gdzie występuje? Jakie ma wła...
- dr Bartosz Kulczyński
- 05 listopada 2019
Ksylitol (E967)
Ksylitol jest niskokaloryczną substancją słodzącą, która jest dobrym zamiennikiem cukru. Czy ksyl...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 kwietnia 2020
Spis badań i źródeł
- http://wir.ptir.org/!monographs/2015/monografia_Krzysztofik_i_in_2015.pdf
- http://www.tiselab.com/pdf/Thermal-Processing-of-Food.pdf
- https://fmtmagazine.in/htst-uht-pasteurisation-milk-debate/
- https://foodsafety.foodscience.cornell.edu/sites/foodsafety.foodscience.cornell.edu/files/shared/documents/CU-DFScience-Notes-Milk-Pasteurization-UltraP-10-10.pdf
- https://www.asi.k-state.edu/research-and-extension/swine/swinenutritionguide/vitaminstability.html
- https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/dangers-raw-milk-unpasteurized-milk-can-pose-serious-health-risk
- https://www.mpi.govt.nz/dmsdocument/1119-an-assessment-of-the-effects-of-pasteurisation-on-claimed-nutrition-and-health-benefits-of-raw-milk
- John A. Lucey i wsp.: Raw Milk Consumption. Nutr Today., 2015, 50(4), 189–193.
- Lauren E Macdonald i wsp.: A systematic review and meta-analysis of the effects of pasteurization on milk vitamins, and evidence for raw milk consumption and other health-related outcomes. J Food Prot, 2011, 74(11), 1814-32.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.