Kalafior
Ostatnia aktualizacja: 09 października 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 2źródła
- 6badań
Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis L.) jest rośliną z rodziny kapustowatych (Brassicaceae), będąca odmianą kapusty warzywnej.
Jest bogaty w składniki odżywcze, które mają udowodniony korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Oto wszystko, co należy wiedzieć o kalafiorze.
W pigułce
- Kalafior jest niskokaloryczny (25 kcal/100 g produktu) i ma niski indeks glikemiczny (IG ~ 15-30) oraz ładunek glikemiczny (ŁG ~ 1,5-3).
- Kalafior to bardzo dobre źródło błonnika, a także witaminy C, kwasu foliowego i potasu.
- Kalafior zawiera znaczne ilości glukozynolanów, a także polifenoli - zwłaszcza flawonoidów i kwasów fenolowych, a w niektórych gatunkach także antocyjanów.
- Kalafior wykazuje działanie antyoksydacyjne, zapobiegając stanom zapalnym, przeciwdrobnoustrojowe, hamując rozwój chorób bakteryjnych i grzybiczych, a także przeciwnowotworowe, hamując wzrost komórek rakowych.
- Na spożycie kalafiora powinny szczególnie uważać osoby ze stwierdzonymi alergiami, chorobami tarczycy oraz jelit, a także chorobami wrzodowymi.
Kalafior początkowo był uprawiany na terenach Azji przy Morzu Śródziemnym. Do Europy został sprowadzony w XV wieku. Do Polski prawdopodobnie trafił jako tak zwana "włoszczyzna" wraz z nastaniem królowej Bony w pierwszej połowie XV w. .
Łodyga jest częścią kalafiora którą główniem spożywamy, skrócona i rozrośnięta na boki, zwana inaczej różą. Najczęściej jest poddawana obróbce termicznej, ponieważ umożliwia to ulotnienie części związków siarkowych, nadających kalafiorowi charakterystycznego smaku i zapachu. Zdarzają się jednak również przepisy wykorzystujące to warzywo na surowo.
W Polsce najczęściej spotyka się klasyczną, białą odmianę kalafiora. Występuje jednak również odmiana zielona (romanesco) oraz fioletowa (Di Sicilia violetto), które nieco różnią się właściwościami od zwykłego kalafiora.
Kalafior - wartości odżywcze
Kalafior zawiera znaczną ilość wody (92%), dzięki czemu jest warzywem niskokalorycznym, ale mimo tego jest bogaty odżywczo.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję kalafiora (ok. 200 g surowego produktu):
- Kalorie - 50 kcal
- Białko - 3,84 g
- Tłuszcz - 0,56 g
- Węglowodany - 9,94 g
- Cukry proste - 3,82 g
- Błonnik pokarmowy - 4 g (ok. 16% RWS) .
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym i ma niski indeks glikemiczny
Kalafior zalicza się do warzyw niskokalorycznych, ponieważ 100 g surowego produktu dostarcza zaledwie 25 kcal. Jego dokładny indeks glikemiczny nie jest znany, ale szacuje się go na wartości pomiędzy 15 a 30, co wciąż plasuje go w gronie produktów o niskim IG (IG ~ 15-30) .
Kalafior jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego
Standardowa porcja kalafiora (ok. 200 g surowego produktu) dostarcza około 4 g błonnika pokarmowego, co pokrywa dobowe zapotrzebowanie na ten składnik w 16%.
Błonnik pokarmowy sprzyja odczuciu sytości po spożyciu posiłku, a co za tym idzie - pośrednio przyczynia się do zachowania optymalnej masy ciała. Dodatkowo, błonnik obniża stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, a także pobudza perystaltykę jelit, wpływając na prawidłowy rytm wypróżnień. Powinien być dostarczany wraz z codzienną dietą zdrowego człowieka w ilości 25 g na dobę.
Kalafior - witaminy i składniki mineralne
Kalafior w szczególności zawiera dużo witaminy C i kwasu foliowego, a także potasu.
Porcja kalafiora pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C w 120,5%, a na kwas foliowy w 57%
Ok. 200 g surowego kalafiora zawiera aż 96,4 mg kwasu askorbinowego, co pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę w 120,5%. Oprócz tego, kalafior jest również bogaty w kwas foliowy. Taka sama porcja dostarcza 114 µg witaminy B9, co stanowi 57% dziennego zapotrzebowania.
Witamina C odpowiada w organizmie za:
- wspomaganie procesów budowy kolagenu,
- neutralizowanie wolnych rodników tlenowych,
- prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- wydajniejsze wchłanianie żelaza z pożywienia.
Kwas foliowy odgrywa rolę w:
- erytropoezie, czyli procesach tworzenia czerwonych krwinek,
- procesach przekształcania szkodliwej homocysteiny do metioniny,
- zwiększaniu wrażliwości tkanek na insulinę,
- prawidłowym rozwoju układu nerwowego płodu.
Zawartość witamin w porcji kalafiora (ok. 200 g surowego warzywa):
- Witamina C - 96,4 mg (120,5% RWS),
- Kwas foliowy - 114 µg (57% RWS),
- Witamina K - 31 µg (41,3% RWS),
- Witamina B6 - 0,37 mg (26,3% RWS),
- Witamina B5 - 1,33 mg (22,2% RWS),
- Witamina B1 - 0,1 mg (9,1% RWS),
- Witamina B2 - 0,12 mg (8,6% RWS),
- Witamina B3 - 1,01 mg (6,3% RWS),
- Witamina E - 0,16 mg (1,3% RWS).
Kalafior to bardzo dobre źródło potasu
Porcja kalafiora (ok. 200 g surowego produktu) zawiera aż 598 mg potasu, co pozwala pokryć dobowe zapotrzebowanie na potas w 29,9%.
Potas w organizmie bierze udział w:
- przewodzeniu impulsów nerwowych,
- procesach skurczu mięśni, w tym serca,
- utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej i bilansu wodno-elektrolitowego organizmu,
- zachowywaniu prawidłowych wartości ciśnienia tętniczego.
Zawartość składników mineralnych w porcji kalafiora (ok. 200 g surowego produktu):
- Potas - 598 mg (29,9% RWS),
- Mangan - 0,31 mg (15,5% RWS),
- Fosfor - 88 mg (12,6% RWS),
- Magnez - 30 mg (8% RWS),
- Miedź - 0,08 mg (7,8% RWS),
- Żelazo - 0,84 mg (6% RWS),
- Wapń - 44 mg (5,5% RWS),
- Cynk - 0,54 mg (5,4% RWS),
- Selen - 1,2 µg (2,2% RWS).
Kalafior - składniki aktywne
Kalafior jest źródłem glukozynolanów
Kalafior należy do rodziny kapustowatych, w związku z czym zawiera glukozynolany. Są to związki siarkowe nadające charakterystyczny smak i zapach warzywom z rodziny Brassicaceae.
Oprócz kształtowania cech organoleptycznych, glukozynolany mają także udowodnione pozytywne działanie na organizm człowieka. Przede wszystkim działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów .
Kalafior zawiera różne grupy polifenoli
W jadalnych częściach kalafiora naukowcy odkryli obecność rozmaitych związków z grupy polifenoli. O polifenolach wiadomo, że są to metabolity roślinne o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i o korzystnym wpływie na zdrowie człowieka.
W zależności od budowy chemicznej i funkcji, dzielą się na rozmaite podgrupy. W kalafiorze znaleziono przede wszystkim kwercetynę i kemferol, należące do flawonoidów, a także kwas protokatechowy i kwas wanilinowy, należąde do kwasów fenolowych .
Dodatkowo, wspomniana wcześniej fioletowa odmiana kalafiora zawiera także związki z grupy antocyjanów, którym zawdzięcza swoją barwę.
Kalafior - właściwości
Kalafior zawiera związki neutralizujące wolne rodniki i łagodzące stres oksydacyjny
Naukowcy zbadali zdolność ekstraktów z kalafiora do niszczenia wolnych rodników tlenowych. Wodny oraz etanolowy ekstrakt porównywano do α-tokoferolu, czyli formy witaminy E, o której wiadomo, że jest silnym antyoksydantem.
Jak się okazało, oba ekstrakty z kalafiora wykazywały się większą zdolnością do hamowania utleniania tłuszczów, niż tokoferol. Było to odpowiednio 88,6% zahamowanych reakcji w przypadku esktraktu wodnego oraz 80,1% w przypadku ekstraktu alkoholowego. Ten efekt przypisywany jest obecności w kalafiorze substancji fenolowych, które posiadają silne właściwości antyoksydacyjne .
Podsumowanie
Substancje fenolowe obecne w kalafiorze sprawiają, że ma on zdolność do neutralizowania wolnych rodników tlenowych i hamowania niekorzystnych reakcji utleniania w organizmie.
Kalafior wykazuje zdolności do zwalczania chorobotwórczych bakterii i grzybów
W eksperymentach laboratoryjnych badacze sprawdzali zdolność ekstraktów z kalafiora do hamowania wzrostu poszczególnych bakterii i grzybów. Jak się okazało, kalafior działa inhibicyjnie na bakterie z rodzaju Gram-. Przede wszystkim na pałeczkę okrężnicy (Escherichia coli), pałeczki z gatunku Salmonella enterica, wywołujące salmonellozę, a także na odmieńca pospolitego (Proteus vulgaris), wywołującego zakażenia układu pokarmowego, oddechowego oraz opon mózgowych. Dodatkowo, ekstrakt z kalafiora hamował także wzrost drożdżaka z gatunku Candida albicans, wywołującego u ludzi kandydozę .
Podsumowanie
Ekstrakty z kalafiora zawierają peptydy oraz substancje biologicznie aktywne, które wykazują się zdolnościami do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych - bakterii i grzybów.
Kalafior może hamować wzrost komórek nowotworowych
Naukowcy sprawdzili wpływ ekstraktów z kalafiora na wzrost komórek nowotworowych z linii ludzkiego gruczolakoraka okrężnicy. Jak się okazało najbardziej efektywnie wzrost komórek rakowych hamował ekstrakt z fioletowego kalafiora, nieco mniej z białego. Badacze jednak nie mają pewności, co powodowało tak skuteczną inhibicję. Nie jest to wynikiem obecności samych polifenoli, czy też glukozynolanów, a najprawdopodobniej kombinacji wielu substancji bioaktywnych obecnych w kalafiorze .
Podsumowanie
Substancje bioaktywne zawarte w kalafiorze powodują zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych. Najskuteczniej pod tym względem działa fioletowa odmiana kalafiora.
Kalafior - przeciwwskazania
Kalafior jest warzywem bogatym w substancje odżywcze i wskazanym do spożycia ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jednak nie każdy powinien go jeść w nieograniczonych ilościach. Szczególnie muszą uważać osoby z:
- stwierdzoną alergią - kontakt z alergenem może spowodować niekorzystną reakcję organizmu, włączając w to reakcję anafilaktyczną,
- chorobami tarczycy - kalafior jako warzywo krzyżowe zawiera goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze, które mogą pogarszać objawy choroby,
- chorobą wrzodową - ze względu na dużą zawartość siarki, kalafior nasila produkcję kwasu żołądkowego, który wzmaga dolegliwości bólowe,
- chorobami jelit - kalafior jest warzywem ciężkostrawnym, które poprzez wysoką zawartość błonnika oraz siarki może podrażniać jelita i nasilać objawy chorób.
Więcej podobnych treści
Spis badań i źródeł
- https://dpi.wi.gov/sites/default/files/imce/school-nutrition/pdf/fact-sheet-cauliflower.pdf
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169986/nutrients
- https://onlinelibrary-1wiley-1com-1000032tf000c.han3.wum.edu.pl/doi/full/10.1002/jsfa.9811
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1016/S1607-551X(09)70264-5
- https://www.hindawi.com/journals/bmri/2013/367819/
- Jane V. Higdon i wsp.: Cruciferous Vegetables and Human Cancer Risk: Epidemiologic Evidence and Mechanistic Basis. Pharmacol Res., 2007, 55(3), 224–236.
- G. Harvey Anderson i wsp.: White Vegetables: Glycemia and Satiety1,2. Adv Nutr., 2013, 4(3), 356S–367S.
- https://www.researchgate.net/publication/283814228_Antioxidant_Activity_of_Cauliflower_Brassica_oleracea_L
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.