Ogórek
Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 6badań
Ogórek siewny (Cucumis sativus) jest warzywem z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae).
Ogórek zawiera substancje aktywne, a także witaminy i minerały korzystne dla zdrowia człowieka.
Oto wszystko, co warto o nim wiedzieć.
W pigułce
- Ogórek jest warzywem bardzo niskokalorycznym (15 kcal/100 g), a także ma niski indeks glikemiczny (IG = 21) oraz ładunek glikemiczny (ŁG = 0,4).
- Ogórki zawierają najwięcej witamin i minerałów pod skórką. Szczególnie bogate są w witaminę K oraz potas.
- Zawierają flawonoidy oraz taniny, czyli związki z grupy polifenoli, które odpowiadają za ich antyoksydacyjne oraz przecwidrobnoustrojowe właściwości.
- Ogórek sprzyja obniżeniu stężenia glukozy w surowicy krwi oraz może sprzyjać zmniejszaniu wartości ciśnienia tętniczego.
- Na spożycie ogórków powinny uważać osoby, które mają stwierdzoną alergię oraz problemy ze wzdęciami.
Ogórek siewny prawdopodobnie wywodzi się z rejonów Himalajów. Wskazuje na to występowanie na tym obszarze jego dzikiego przodka Cucumis sativus var. hardwickii .
W Polsce możemy się spotkać z dwiema odmianami ogórka: szklarniowym i gruntowym. Różnią się one sposobem uprawy, a także kształtem i co najważniejsze dla konsumentów - smakiem i zastosowaniem.
Ogórki szklarniowe są dłuższe i delikatniejsze w smaku, najczęściej spożywa się je na surowo. Ogórki gruntowe są krótkie i bardziej goryczkowe, a wykorzystuje się je przede wszystkim do przetworów, np. do kiszenia lub do marynowania w octowej zalewie.
Ogórek - wartości odżywcze
Ogórek zawiera bardzo dużo wody (95,2%), co sprawia, że jest warzywem bardzo niskokalorycznym.
Wartości odżywcze w standardowej porcji ogórka ze skórką (10 plasterków - 50 g):
- Kalorie - 7,5 kcal
- Białko - 0,33 g
- Tłuszcz - 0,06 g
- Węglowodany - 1,82 g
- Cukry proste - 0,84 g
- Błonnik pokarmowy - 0,25 g .
Ogórek jest bardzo niskokaloryczny i ma niski indeks glikemniczny
Ogórek ze skórką w 100 g zawiera zaledwie 15 kcal. Porcja 10 plasterków dostarcza zatem niecałe 8 kcal. Ogórek ma także niski indeks glikemiczny (IG = 21) oraz niski ładunek glikemiczny (ŁG = 0,4) .
Ogórek - witaminy i składniki mineralne
W ogórku najwięcej witamin i minerałów znajduje się w skórce oraz pod nią. Z tego względu zalecane jest spożywanie go bez obierania. Poniższe wartości dotyczą ogórków ze skórką.
Ogórek zawiera dużo witaminy K
Ogórek jest warzywem zielonym, w związku z czym stanowi dobre źródło witaminy K. W porcji (ok. 50 g) ogórka znajdziemy 8,2 µg witaminy K, co pokrywa dobowe zapotrzebowanie w 10,9%.
Witamina K w organizmie:
- bierze udział w przebiegu procesów krzepnięcia krwi,
- wpływa na wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego i transportowanie go do tkanki kostnej,
- umożliwia zachowanie elastyczności naczyń krwionośnych,
- zapobiega kruchości i złamaniom kości.
Zawartość witamin w porcji ogórka ze skórką (ok. 50 g):
- Witamina K - 8,2 µg (10,9% RWS),
- Witamina B5 - 0,13 mg (2,2% RWS),
- Kwas foliowy - 3,5 µg (1,8% RWS),
- Witamina C - 1,4 mg (1,8% RWS),
- Witamina B6 - 0,02 mg (1,4% RWS),
- Witamina B2 - 0,02 mg (1,2% RWS),
- Witamina B1 - 0,01 mg (1,2% RWS),
- Witamina A - 2,5 µg (0,3% RWS),
- Witamina B3 - 0,05 mg (0,3% RWS),
- Witamina E - 0,02 mg (0,1 % RWS).
Ogórek jest bogaty w potas
Porcja ogórka (ok. 50 g) dostarcza 73,5 mg potasu, co stanowi 3,7% dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny.
Potas odgrywa rolę w:
- regulowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- funkcjonowaniu układu nerwowego poprzez przewodzenie impulsów,
- utrzymywaniu optymalnego ciśnienia tętniczego,
- procesie skurczu mięśni, także mięśnia sercowego.
Zawartość składników mineralnych w porcji ogórka ze skórką (ok. 50 g):
- Potas - 73,5 mg (3,7% RWS),
- Miedź - 0,02 mg (2,1% RWS),
- Mangan - 0,04 mg (2% RWS),
- Fosfor - 12 mg (1,7% RWS),
- Magnez - 6,5 mg (1,7% RWS),
- Wapń - 8 mg (1% RWS),
- Żelazo - 0,14 mg (1% RWS),
- Cynk - 0,1 mg (1% RWS),
- Selen - 0,15 µg (0,3% RWS).
Ogórek - składniki aktywne
Poszczególne części ogórka zawierają różne składniki aktywne. W owocach, które spożywamy, są to głównie związki z grupy polifenoli: taniny, flawonoidy oraz ich pochodne.
Ogórek jest źródłem rozmaitych polifenoli
Polifenole są grupą organicznych związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Zależnie od budowy chemicznej i poszczególnych efektów, wyróżnia się wśród nich podgrupy. I tak w ogórku wykryto taniny, zwane inaczej garbnikami, flawonoidy, takie jak witeksyna, czy orientyna oraz ich pochodne .
Taniny kojarzone są ze związkami antyodżywczymi ze względu na ich wpływ na denaturację, czyli rozpad i utratę funkcji białek. Nie mniej jednak, substancje te wykazują się także pozytywnym działaniem. Przede wszystkim są antyseptykami, czyli wspomagają niszczenie drobnoustrojów. Dodatkowo, mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe . Flawonoidy zaś są substancjami o udowodnionych silnych właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwdrobnoustrojowych i o zdolnościach do wygaszania stanów zapalnych .
Ogórek - właściwości
Ogórek ma działanie obniżające stężenie glukozy we krwi
Naukowcy przebadali wpływ soku z ogórka na zmiany stężenia glukozy we krwi w różnych warunkach wśród 50 zdrowych osób. Jak się okazało, większe ilości soku z ogórka (400 g) powodowały obniżenie poziomu glukozy we krwi. Taki efekt został zaobserwowany zarówno w grupie, która zjadła posiłek wysokowęglowodanowy, jak i w grupy kontrolnej, która wypiła sam sok. Nie do końca poznany jest mechanizm takiego działania. Badacze podejrzewają jednak, że fitosterole zawarte w ogórkach pobudzają trzustkę do produkcji insuliny, czyli hormonu odpowiadającego za obniżenie stężenia glukozy we krwi .
Podsumowanie
Ogórek sprzyja obniżeniu stężenia glukozy w surowicy krwi. Jest to prawdopodobnie spowodowane obecnością fitosteroli, które stymulują produkcję insuliny w komórkach trzustki.
Ogórek wykazuje zdolności do zwalczania mikroorganizmów
Naukowcy zbadali, w jakim stopniu ekstrakt z ogórka może powstrzymać wzrost bakterii i grzybów, które są najczęstszą przyczyną zakażeń i wywołują najwięcej chorób. Najskuteczniej zahamowany został wzrost bakterii z gatunków Escherichia coli (pałeczka okrężnicy) oraz Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty). Spośród patogennych grzybów zaś najbardziej wrażliwe okazały się te z rodzaju Acremonium, które u ludzi mogą wywoływać m.in. grzybicę paznokci. Prawdopodobnie jest to związane z obecnością flawonoidów oraz tanin w ogórku .
Podsumowanie
Ogórek zawiera flawonoidy oraz taniny. Dzięki nim wykazuje zdolność do hamowania wzrostu bakterii i grzybów, które u ludzi wywołują rozmaite choroby.
Ogórek może neutralizować wolne rodniki tlenowe
W ekstrakcie z ogórka wykryto znaczne ilości substancji antyoksydacyjnych, które wykazują się zdolnością do zwalczania wolnych rodników. Nadmiar wolnych rodników w organizmie przyczynia się do rozwoju wielu chorób niezakaźnych, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego, czy choroby nowotworowe. Z tego względu istotne jest dostarczanie wraz z dietą antyoksydantów, czyli substancji neutralizujących wolne rodniki. W ogórku odpowiedzialne są za to polifenole, w szczególności: glikozydy, flawonoidy i taniny .
Podsumowanie
Polifenole obecne w ogórkach sprzyjają zwalczaniu wolnych rodników tlenowych. Co za tym idzie - zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów.
Ogórek może sprzyjać obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi
Naukowcy z Indonezji zbadali wpływ soku z ogórka na ciśnienie skurczowe oraz rozkurczowe krwi wśród 20 starszych osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem, które podczas trwania eksperymentu nie przyjmowały leków. Po 7 dniach picia soku z ogórka, wartości ciśnienia skurczowego u badanych zmalały o średnio 16,5 mmHg, zaś ciśnienia rozkurczowego zmalały o średnio 9,5 mmHg. Efekt ten jest przypisywany wysokiej zawartości potasu w ogórku, a także jego moczopędnemu działaniu ze względu na dużą zwartość wody. Jest to obiecująca perspektywa, jednak konieczne są dalsze badania na większych grupach .
Podsumowanie
Ogórek zawiera znaczne ilości wody, a także potas, który odgrywa rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dzięki temu może sprzyjać obniżaniu wartości ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego.
Ogórek - przeciwwskazania
Na ogórki powinny uważać osoby, które mają:
- stwierdzoną alergię - ponieważ kontakt z alergenem może spowodować wystąpienie niepożądanych objawów, łącznie z wstrząsem anafilaktycznym,
- problemy ze wzdęciami - ogórek jako warzywo z rośliny dyniowatych zawiera substancje, które mogą nasilać występowanie wzdęć.
Więcej podobnych treści
Cebula - najważniejsze informacje
Cebula zawdzięcza swoje właściwości głównie różnorodnym związkom bioaktywnym i organicznym związk...
- mgr Mateusz Durbas
- 04 maja 2022
Cukinia
- Paulina Cieślak
- 31 maja 2022
Szczaw
- Paulina Cieślak
- 22 lipca 2022
Kalafior
- Paulina Cieślak
- 01 sierpnia 2022
Chrzan
- Paulina Cieślak
- 15 października 2022
Bób
- Paulina Styś-Nowak
- 14 października 2022
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168409/nutrients
- https://foodstruct.com/food/cucumber#a_h2_3
- Pulok K Mukherjee i wsp.: Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia, 2013, 84, 227-36.
- D Kumar i wsp.: Free Radical Scavenging and Analgesic Activities of Cucumis sativus L. Fruit Extract. J Young Pharm., 2010, 2(4), 365–368.
- https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1005338107
- https://www.researchgate.net/publication/330305599_Antioxidant_antimicrobial_activity_and_phytochemical_analysis_of_the_seeds_extract_of_Cucumis_sativus_Linn
- https://www.researchgate.net/publication/330442483_EFFECT_OF_CUCUMBER_CUCUMIS_SATIVUS_JUICE_ON_LOWERING_BLOOD_PRESSURE_IN_ELDERLY
- https://www.researchgate.net/publication/335972955_THE_EFFECT_OF_CUCUMIS_SATIVUS_CUCUMBER_ON_BLOOD_GLUCOSE_CONCENTRATION_AND_BLOOD_PRESSURE_OF_APPARENTLY_HEALTHY_INDIVIDUALS_IN_PORT_HARCOURT
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128094358000160
- https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/flavonoid
- https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/tannin
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.