Witamina B6 właściwości
Ostatnia aktualizacja: 19 września 2020
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 32źródła
- 18badań
Witamina B6 zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pod powszechnie używanym pojęciem „Witamina B6” kryje się w rzeczywistości nie jeden, lecz aż sześć chemicznie pokrewnych związków, których wspólną cechą budowy jest rdzeń utworzony przez pierścień pirydynowy.
W pigułce
- Najbardziej aktywną formą witaminy B6 jest fosforan pirydoksalu (PLP)
- Witamina B6 bierze udział w wytwarzaniu niacyny z tryptofanu
- Witamina B6 jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu nerwowego i hormonów steroidowych
- Witamina B6 jest wykorzystywana do powstawania hemoglobiny
- Witamina B6 wpływa na stan zdrowia skóry
- Witamina B6 ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
- Odpowiednie spożycie witaminy B6 może przeciwdziałać rozwojowi chorób układu krążenia i nowotworom, a także zmniejszać ryzyko stanów obniżonego nastroju i depresji
- Witamina B6 może łagodzić nudności i wymioty u kobiet, a także objawy PMS
Zobacz też: 16 potwierdzonych właściwości Witaminy D
Witamina B6 i jej funkcje w organiźmie
Fosforan pirydoksaminy (PLP, aktywna forma witaminy B6) spełnia funkcję kofaktora ("wspomagacza") dla ponad 140 enzymów biorących udział w procesach zachodzących w komórce. Kofaktor jest związkiem, którego obecność jest niezbędna do prawidłowego działania enzymów. Enzymy natomiast to substancje regulujące przebieg (m. in. szybkość) procesów biochemicznych w komórkach.
Witamina B6 spełnia szereg zadań w organizmie człowieka:
- bierze udział w metabolizmie (przemianach) aminokwasów (części składowych białek), wpływa na ich syntezę i rozkład
- uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów
- umożliwia organizmowi zużywanie i magazynowanie energii, gdyż uczestniczy w glikogenolizie (proces rozkładu zmagazynowanego w mięśniach i wątrobie glikogenu do glukozy, która może zostać wykorzystana przez komórki jako źródło energii) oraz glukoneogenezie (proces przekształcania niecukrowych związków np. aminokwasów w glukozę stanowiącą źródło energii dla komórek)
- ma swój udział w syntezie hemoglobiny (białka znajdującego się w krwinkach czerwonych – erytrocytach, którego główną funkcją jest transport tlenu z płuc do tkanek organizmu)
- jest konieczna dla procesu przekształcania tryptofanu do niacyny
- odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, gdyż bierze udział w biosyntezie (wytwarzaniu) neurotransmiterów (substancji przenoszących sygnały pomiędzy komórkami nerwowymi): epinefryny (adrenaliny), dopaminy i serotoniny
- fosforan pirydoksalu (PLP) reguluje działanie hormonów steroidowych (progesteronu, estrogenów, androgenów i glikokortykoidów)
- uczestniczy w produkcji przeciwciał (komórek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej organizmu)
Witamina B6 a stan skóry
1. Witamina B6 wpływa na stan zdrowia skóry
Najwcześniej poznanym skutkiem niedoboru witaminy B6 jest dermatoza (stan zapalny skóry), której objawem jest pojawienie się grudkowatych zmian na skórze.
Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, iż niedobory witaminy B6 mogą hamować skórną syntezę kolagenu (składnika w dużej mierze odpowiedzialnego za elastyczność skóry), a przez co prowadzić do powstania zmian skórnych.
Pewne kombinacje witamin z grupy B (m.in. kombinacja: B3, B5, B6 i B10) wykazują pozytywny wpływ na proliferację (namnażanie) keranocytów (komórki naskórka) oraz fibroblastów (komórki skóry właściwej, które produkują kolagen i inne białka odpowiadając za elastyczność i strukturę skóry).
2. Witamina B6 może być pomocna w leczeniu czerniaka
W 2018 roku opublikowane zostało badanie, w którym naukowcy zajęli się wpływem różnych form witaminy B6 na rozwój mysich komórek czerniaka (nowotwór skóry). Okazało się, iż pirydoksal (PL) stosowany w dawce 500 µmol znacząco hamował proliferację (namnażanie) zmian nowotworowych, jednak nie powodował całkowitego obumierania komórek rakowych. Efekt stosowania pirydoksyny (PN) okazał się dużo słabszy. Sugeruje to, iż pirydoksal może okazać się pomocny w leczeniu czerniaka.
Konieczne są jednak dalsze badania. Należy zauważyć, iż wyżej opisane badanie prowadzono na komórkach rakowych wyizolowanych z organizmu, a pirydoksal dodawany był do pożywki, na której hodowano komórki czerniaka. Skutki działania pirydoksalu na rozwój zmian nowotworowych w żywym organizmie nie zostały zbadane.
Witamina B6 a odporność
3. Witamina B6 jest silnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem)
Antyoksydanty chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, których nadmierna ilość związana jest z rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych, jak np. nowotwory, czy choroby układu krążenia, a co za tym idzie także z pojawieniem się stanu zapalnego.
Od dawna wiadomo, że witamina B6 wpływa pozytywnie zarówno na komórkowy, jak i na humoralny rodzaj odpowiedzi immunologicznej.
4. Witamina B6 może wpłynąć na poprawę działania układu odpornościowego
Przyjmowanie witaminy B6 z pożywieniem lub jej suplementacja przez zwierzęta i ludzi, u których stwierdzono niedobory tej witaminy sprzyjały poprawie niektórych parametrów immunologicznych.
Witamina B6 wydaje się mieć istotne znaczenie dla prawidłowego przebiegu odpowiedzi immunologicznej.
Stan zapalny powoduje obniżenie stężenia witaminy B6 we krwi
Wyniki przeglądu opublikowanego w 2017 roku wykazały, iż stan zapalny, aktywacja układu immunologicznego oraz choroby immunozależne wiązały się z zmniejszonym stężeniem PLP (aktywna forma witaminy B6) w osoczu nawet o 50%.
Niskie stężenie PLP w surowicy wykazuje ponadto związek z podwyższonym poziomem licznych markerów stanu zapalnego, w tym CRP, interleukiny 6 (IL-6), czy liczby białych krwinek (WBC).
Witamina B6 a układ krążenia
5. Witamina B6 obniża poziom homocysteiny
Witamina B6 uczestniczy w regulacji poziomu homocysteiny we krwi. Homocysteina jest aminokwasem będącym produktem pośrednim w procesie wytwarzania cysteiny z metioniny dostarczanej do organizmu w wyniku trawienia spożytych pokarmów białkowych, głównie mięsa.
W normalnych warunkach homocysteina jest przekształcana z powrotem do metioniny, jednak brak niektórych witamin, w tym m.in. witaminy B6 może zahamować dalsze przemiany homocysteiny i doprowadzić do homocysteinemi (gromadzenia homocysteiny).
Wysokie stężenia homocysteiny we krwi związane są z negatywnymi skutkami zdrowotnymi, w tym ze stanem zapalnym, uszkodzeniami naczyń oraz zwiększonym ryzykiem chorób sercowo- naczyniowych.
Można zatem sądzić, że witamina B6 poprzez wpływ na regulację homocysteiny będzie działała ochronnie na układ krążenia
6. Witamina B6 może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej i zawału
Badanie prospektywne przeprowadzone przez 11,5 roku, w którym uczestniczyło ponad 40 000 Japończyków w średnim wieku wykazało, że osoby spożywające witaminę B6 średnio w ilości 1,6 mg/dobę miały o 48% mniejsze ryzyko zawału mięśnia sercowego w porównaniu z grupą spożywającą średnio 1,3 mg witaminy B6/ dobę.
W jednym z nowszych badań, przeprowadzonym na ponad 143 tys osób, stwierdzono, że wyższe spożycie witaminy B6 z dietą było związane z niższym ryzykiem zgonu na skutek choroby wieńcowej, udaru, a także z niższym ryzykiem zgonu ze wszystkich przyczyn ogółem. U osób o najwyższym spożyciu witaminy B6 zaobserwowano mniejsze ryzyko zgonu z powodu choroby wieńcowej o 27%, z powodu udaru mózgu o 29%, zaś z powodu choroby niedokrwiennej serca o 34%.
W literaturze naukowej dostępne są również badania, w których zależność pomiędzy witaminą B6 a występowaniem chorób układu krążenia nie została potwierdzona.
7. Dieta bogata w witaminę B6 może przeciwdziałać nadciśnieniu tętniczemu
Dieta bogata w witaminę B6 może zmniejszać ryzyko nadciśnienia tętniczego – takie wyniki uzyskali naukowcy, którzy przebadali diety ponad 2200 dorosłych Chińczyków. U kobiet z najwyższym spożyciem witaminy B6 ryzyko nadciśnienia było o 31% mniejsze w porównaniu z tymi, które spożywały dietę bardzo ubogą w tę witaminę.
Witamina B6 a nudności i wymioty w ciąży
Wymioty i poranne mdłości są powszechną dolegliwością, na którą uskarżają się przyszłe mamy. Problemu tego doświadcza ok. 60-80% kobiet będących w pierwszych miesiącach ciąży.
8. Witamina B6 może skutecznie zmniejszać nasilenie nudności i wymiotów w ciąży
Pierwsze wzmianki naukowe o przeciwwymiotnych właściwościach witaminy B6 pojawiły się już w 1942 roku.
Przeprowadzone w latach 90-tych dwa badania kliniczne z randomizacją potwierdziły, że witamina B6 podawana co 8 godzin w dawkach 10-25 mg jest skuteczna w leczeniu ciążowych nudności i wymiotów.
W badaniu z 2012 roku zaobserwowano niższe stężenie witaminy B we krwi kobiet ciężarnych doświadczających nudności i/lub wymiotów w porównaniu z grupą kobiet bez tych dolegliwości. Zastosowanie suplementacji istotnie zwiększało stężenie witaminy B6 w osoczu. Co więcej autorzy przeprowadzili badanie na grupie 60 kobiet uskarżających się na nudności i/lub wymioty, w którym sprawdzili jak dwutygodniowa suplementacja niższą (1,28 mg) i wyższą (10 mg) dawką witaminy B6 wpłynie na występujące u nich objawy. W obu grupach zaobserwowano pozytywny wpływ suplementacji, przy czym większy efekt łagodzący występował w grupie przyjmującej wyższą (10 mg) dawkę witaminy B6.
Podobne wnioski płyną z najnowszej metaanalizy (opublikowanej w 2018 roku) – autorzy potwierdzili korzystny wpływ witaminy B6 w łagodzeniu nudności i wymiotów. Co więcej wyniki ich badań wykazały również na efekt łagodzący imbiru. Badacze sugerują jednak większą ostrożność w interpretacji wyników, gdyż siła dowodu większości analizowanych przez nich badań dotyczących związku witaminy B6 z objawami jak nudności i wymioty była słaba.
wiem więcej!
Jednoczesna suplementacja witaminą B6 oraz przyjmowanie leku zawierającego doksyloaminę znacznie zmniejsza nudności i wymioty ciążowe. The American and Canadian Colleges of Obstetrics and Gynecology (Amerykańskie i Kanadyjskie Kolegium Położników i Ginekologów) rekomenduje stosowanie witaminy B6 w dawce 10 mg i bursztynianu doksyloaminy również w dawce 10 mg jako pierwszej linii leczenia nudności i wymiotów występujących u ciężarnych.
Nie należy przekraczać dawki wyższej niż 25 mg/dzień
Stosowanie witaminy B6 u kobiet ciężarnych w małych dawkach uznawane jest za bezpieczne. Jednak bardzo duże dawki (500 mg, a według Naukowego Komitetu UE ds. Żywności – SCF – nawet nieco mniejsze - 100 mg) przyjmowane przez długi czas mogą działać neurotoksycznie i nieść za sobą poważne skutki zdrowotne nie tylko dla kobiet ciężarnych.
Górny tolerowany poziom spożycia (UL) dla witaminy B6, jaki został ustalony dla osób dorosłych, w tym kobiet ciężarnych i karmiących to 25 mg/dobę.
Wysoce prawdopodobne jest, że u kobiet ciężarnych doświadczających nudności i wymiotów suplementacja witaminą B6 może łagodzić objawy, jednak o zastosowaniu suplementacji (jej zasadności i dawkowaniu) zadecydować powinien lekarz.
Witamina B6 a PMS
PMS, inaczej Zespół napięcia przedmiesiączkowego (ang. Premenstrual Syndrome) to nawracający zespół objawów fizycznych (zmęczenie, ból piersi, ból głowy, obrzęk kończyn, zaparcia, wzrost masy ciała) oraz psychologicznych i behawioralnych (drażliwość, nerwowość, wahania nastroju, smutek, depresja, osłabiona zdolność koncentracji, bezsenność/ nadmierna senność), które pojawiają się w fazie lutealnej cyklu miesiączkowego i zanikają w przeciągu kilku dni po menstruacji.
Objawy te w istotny sposób utrudniają codzienne funkcjonowanie dotkniętych nimi kobiet. PMS stanowi powszechny problem. Dotyczy bowiem ok. 30-40% kobiet w wieku rozrodczym.
9. Witamina B6 może łagodzić psychologiczne objawy PMS
Wyniki niektórych badań naukowych sugerują, że skutecznym sposobem na złagodzenie objawów PMS może być spożywanie diety bogatej w witaminę B6 bądź jej suplementacja.
Opublikowana metaanaliza, w której przeanalizowano wyniki 9 badań przeprowadzonych na 940 kobietach cierpiących na PMS wykazała, iż w grupie, której podawano witaminę B6 w dawce 50 mg/dobę zaobserwowano istotne złagodzenie objawów PMS w porównaniu z grupą, której podawano placebo. Autorzy stwierdzili, że witamina B6 podawana w dawce 50 mg/dobę przynosiła korzyści w postaci zmniejszenia objawów PMS.
Nieco później opublikowane zostało randomizowane badanie z zastosowaniem podwójnie ślepej próby, które potwierdzało pozytywny wpływ podawania witaminy B6 w dawce 80 mg/dobę na łagodzenie psychologicznych objawów PMS, jednak związek pomiędzy przyjmowaniem witaminy B6 a objawami fizycznymi nie był istotny statystycznie.
W badaniach, w których sprawdzano wpływ witaminy B6 podawanej z dietą (a nie w postaci suplementu jak w wyżej opisanych badaniach) nie zaobserwowano zależności pomiędzy spożywaną z dietą witaminą B6 a nasileniem objawów PMS.
Wydaje się, iż witamina B6 może łagodzić objawy PMS (zwłaszcza grupę objawów psychologicznych), jednak konieczne są dalsze badania w celu potwierdzenia tych przypuszczeń.
porada
Wytyczne dotyczące postępowania w przypadku PMS opublikowane w 2016 roku przez Royal College Obstetricians and Gynecologists zalecają suplementację witaminy B6 już w pierwszym etapie leczenia objawów PMS[P]
Witamina B6 a nastrój i depresja
Rozpatrując etiologię (przyczyny) stanów depresyjnych wymienia się zarówno czynniki biologiczne, jak i czynniki środowiskowe.
Jedną z biologicznych przyczyn depresji może być m.in. zbyt niski poziom serotoniny (tzw. „hormonu szczęścia”) i kwasu gamma-aminomasłowego (GABA) – głównych neuroprzekaźników mózgowych (cząsteczek przekazujących sygnały pomiędzy komórkami nerwowymi).
10. Witamina B6 może regulować nastrój i zapobiegać depresji
Witamina B6 jest kofaktorem (związek niezbędny enzymom do przyspieszania reakcji biochemicznych) biorącym udział w wytwarzaniu serotoniny z tryptofanu jak również ma kluczowe znaczenie dla biosyntezy GABA.
Sugeruje to, iż witamina B6 poprzez wpływ na syntezę neuroprzekaźników może wpływać na regulację nastroju i zapobiegać depresji.
Faktycznie, w kilku badaniach zaobserwowano niskie stężenie witaminy B6 w surowicy krwi u osób cierpiących na depresję.
W 2015 roku opublikowano wyniki prospektywnego badania przeprowadzonego na osobach starszych, w którym stwierdzono, iż kobiety, których dieta dostarczała najwyższych ilości witaminy B6 (≥1,71 mg/dobę) były o 43% mniej narażone na depresję w ciągu 3 lat trwania badania w porównaniu z kobietami, które spożywały małe ilości tej witaminy (≤1,33 mg/d), jednak podobnego efektu nie odnotowano w grupie mężczyzn.
Przegląd, którym objęto 10 badań nie wykazał, aby suplementacja witaminy B6 była skuteczną metodą leczenia depresji. Warto zauważyć, iż w badaniu tym analizowano witaminę B6 pod kątem leczenia, a nie pod kątem zapobiegania depresji.
Niedobór witaminy B6 może predysponować do stanów obniżonego nastroju i depresji, dlatego warto zadbać o odpowiednią zawartość tej witaminy w naszej diecie. Nie wydaje się jednak, aby suplementacja witaminy B6 u osób już cierpiących na depresję miała efekt leczniczy.
7. Witamina B6 a nowotwory
11. Witamina B6 może obniżać ryzyko powstawania nowotworów
W 2017 roku opublikowana została obszerna metaanaliza, w której naukowcy zanalizowali wyniki 121 badań obserwacyjnych oraz 9 randomizowanych badań klinicznych, w sumie oceniając związek witaminy B6 z 19 różnymi lokalizacjami nowotworów.
Na podstawie wyników badań obserwacyjnych stwierdzono, iż wyższe spożycie witaminy B6 z dietą powiązane było z 22% niższym ryzykiem wszystkich rodzajów nowotworów ogółem.
Analiza dotycząca poszczególnych typów raka wykazała natomiast, że dieta bogatsza w witaminę B6 była związana z istotnie niższym ryzykiem 5 rodzajów nowotworów:
- raka przełyku
- trzustki, żołądka
- jelita grubego
- piersi
Metaanaliza wykazała ponadto odwrotną zależność dawka-odpowiedź. Każdy dodatkowo dostarczony do organizmu 1 mg witaminy B6 wiązał się z 6% redukcją ryzyka zachorowania na chorobę nowotworową ogółem.
Rezultaty uzyskane z badań klinicznych nie potwierdziły przeciwnowotworowego działania witaminy B6, jednak badania te uznane zostały za niskie jakościowo.
W licznych badaniach zaobserwowano istotny związek pomiędzy niskim spożyciem witaminy B6 oraz niskim stężeniem PLP we krwi, a zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego.
Stwierdzenie, że witamina B6 wpływa na redukcję ryzyka nowotworów wymagałoby potwierdzenia w kolejnych badaniach. Najbardziej udokumentowany wydaje się związek niedoboru witaminy B6 z ryzykiem raka jelita grubego.
W jaki sposób witamina B6 może hamować rozwój raka?
Dokładny mechanizm przez który witamina B6 wpływa na kancerogenezę (nowotworzenie) nie jest jeszcze do końca wyjaśniony.
Przypuszcza się, iż wpływ mieć może wiele różnych mechanizmów, m.in.:
- przeciwutleniające właściwości witaminy B6
- wpływ na redukcję stresu oksydacyjnego i obniżenie stanu zapalnego
- hamowanie proliferacji (namnażania się) komórek nowotworowych
- hamowanie angiogenezy (proces tworzenia naczyń włosowatych - małych naczyń krwionośnych),
- zapobieganie gromadzeniu homocysteiny poprzez udział w jej przekształcaniu do metioniny,
- zapewnianie stabilności genomu
- zdolność modulacji komórek odpornościowych i hormonów
Witamina B6 – źródła
Organizm człowieka nie jest wyposażony w zdolności do samodzielnego wytwarzania witaminy B6, jednak jest ona składnikiem koniecznym dla jego prawidłowego funkcjonowania. Jedyną możliwością zaspokojenia zapotrzebowania człowieka na tę witaminę jest dostarczenie jej z zewnątrz wraz ze spożywanym pokarmem.
Znaczące ilości witaminy B6 znajdują się w: wątróbce, drobiu, rybach (łosoś, makrela, pstrąg strumieniowy), białej fasoli, pełnoziarnistych produktach zbożowych (chleb razowy, kasza gryczana, ryż brązowy, otręby i zarodki pszenne), orzechach włoskich i laskowych, nasionach słonecznika, papryce czerwonej ziemniakach, szpinaku, awokado, bananach oraz morelach suszonych.
Więcej podobnych treści
Witamina B6 dawkowanie
Witamina B6 (pirydoksyna) powinna być przez nas codziennie dostarczana w określonych ilościach. N...
- Żaneta Szymańska
- 14 sierpnia 2020
Niedobór Witaminy B6
Witamina B6 jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Brak tego składnika m...
- Żaneta Szymańska
- 11 sierpnia 2020
Witamina B6
Kompendium wiedzy o Witaminie B6; jakie posiada właściwości, przyczyny i skutki niedoboru, gdzie ...
- Żaneta Szymańska
- 11 sierpnia 2020
Jak dawkować Witaminę E i która jest najlepsza?
Witamina E to grupa związków chemicznych nazywanych tokoferolami. Aby dostarczyć jej wymagane ilo...
- Patrycja Nawojowska
- 13 września 2021
Niedobór Witaminy E
Niedobór witaminy E może prowadzić do wielu komplikacji zdrowotnych. Sprawdziliśmy, które objawy ...
- Patrycja Nawojowska
- 10 września 2020
Witamina E właściwości
- Patrycja Nawojowska
- 13 sierpnia 2021
Spis badań i źródeł
- Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - tabele
- http://www.aimdrjournal.com/pdf/vol4Issue5/BC1_OA_V4N5.pdf
- http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2016.4485
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2016.4485
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://pdfs.semanticscholar.org/bbf8/f09ed77b0b528d3109df7f47eb6f44543686.pdf
- Katrina M Wyatt i wsp.: Efficacy of vitamin B-6 in the treatment of premenstrual syndrome: systematic review. BMJ., 1999, 318(7195), 1375–1381.
- Taisuke Matsuo i wsp.: The effects of vitamin B6 compounds on cell proliferation and melanogenesis in B16F10 melanoma cells. Oncol Lett., 2018, 15(4), 5181–5184.
- Marcelina Parra i wsp.: Vitamin B6 and Its Role in Cell Metabolism and Physiology. Cells., 2018, 7(7), 84.
- Anne-Mette Hvas i wsp.: Vitamin B6 level is associated with symptoms of depression. Psychother Psychosom, Nov-Dec, 73(6), 340-3.
- Anna-Leila Williams i wsp.: The role for vitamin B-6 as treatment for depression: a systematic review. Fam Pract, 2005, 22(5), 532-7.
- Tomoko Inubushi i wsp.: Changes of glucose metabolism and skin-collagen neogenesis in vitamin B6 deficiency. Biofactors, 2005;23(2):59-67., 23(2), 59-67.
- C-H Cheng i wsp.: Vitamin B6 supplementation increases immune responses in critically ill patients. Eur J Clin Nutr, 2006, 60(10), 1207-13.
- Junko Ishihara i wsp.: Intake of folate, vitamin B6 and vitamin B12 and the risk of CHD: the Japan Public Health Center-Based Prospective Study Cohort I. J Am Coll Nutr, 2008, 27(1), 127-36.
- Hanjo Hellmann i wsp.: Vitamin B6: a molecule for human health?. Molecules, 2010, 15(1), 442-59.
- V Sahakian i wsp.: Vitamin B6 is effective therapy for nausea and vomiting of pregnancy: a randomized, double-blind placebo-controlled study. Obstet Gynecol, 1991, 78(1), 33-6.
- Gideon Koren i wsp.: Effectiveness of delayed-release doxylamine and pyridoxine for nausea and vomiting of pregnancy: a randomized placebo controlled trial. Am J Obstet Gynecol, 2010, 203(6), 571e1-7.
- Patricia O Chocano-Bedoya i wsp.: Dietary B vitamin intake and incident premenstrual syndrome. Am J Clin Nutr, 2011, 93(5), 1080-6.
- Sang Woon Choi i wsp.: Vitamins B6 and cancer. Subcell Biochem, 2012;56:247-64., 56, 247-64.
- Noroyono Wibowo i wsp.: Vitamin B₆ supplementation in pregnant women with nausea and vomiting. Int J Gynaecol Obstet, 2012, 116(3), 206-10.
- Xue-Hong Zhang i wsp.: Vitamin B6 and colorectal cancer: current evidence and future directions. World J Gastroenterol, 2013, 19(7), 1005-10.
- Caroline Maltepe i wsp.: The management of nausea and vomiting of pregnancy and hyperemesis gravidarum--a 2013 update. J Popul Ther Clin Pharmacol, 2013;20(2):e184-92., 20(2), e184-92.
- Paul Ganguly i wsp.: Role of homocysteine in the development of cardiovascular disease. Nutr J, 2015, 14, 6.
- Aeli Ryu i wsp.: Premenstrual syndrome: A mini review. Maturitas, 2015, 82(4), 436-40.
- L Gougeon i wsp.: Intakes of folate, vitamin B6 and B12 and risk of depression in community-dwelling older adults: the Quebec Longitudinal Study on Nutrition and Aging. Eur J Clin Nutr, 2016, 70(3), 380-5.
- Per Magne Ueland i wsp.: Inflammation, vitamin B6 and related pathways. Mol Aspects Med, 2017, 53, 10-27.
- Kathleen Mikkelsen i wsp.: The Effects of Vitamin B in Depression. Curr Med Chem, 2016;23(38):4317-4337., 23(38), 4317-4337.
- Björn Gylling i wsp.: Vitamin B-6 and colorectal cancer risk: a prospective population-based study using 3 distinct plasma markers of vitamin B-6 status. Am J Clin Nutr, 2017, 105(4), 897-904.
- Ruru Liu i wsp.: Effect of B Vitamins from Diet on Hypertension. Arch Med Res, 2017, 48(2), 187-194.
- Fatemeh Sharifzadeh i wsp.: A comparison between the effects of ginger, pyridoxine (vitamin B6) and placebo for the treatment of the first trimester nausea and vomiting of pregnancy (NVP). J Matern Fetal Neonatal Med, 2018, 31(19), 2509-2514.
- Ranjana P Bird i wsp.: The Emerging Role of Vitamin B6 in Inflammation and Carcinogenesis. Adv Food Nutr Res, 2018;83:151-194., 83, 151-194.
- Julian-Dario Rembe i wsp.: Effects of Vitamin B Complex and Vitamin C on Human Skin Cells: Is the Perceived Effect Measurable?. Adv Skin Wound Care, 2018, 31(5), 225-233.
- Long-Gang Zhao i wsp.: Prospective cohort studies of dietary vitamin B6 intake and risk of cause-specific mortality. Clin Nutr, 2019, 38(3), 1180-1187.
- Marcelina Parra i wsp.: Vitamin B₆ and Its Role in Cell Metabolism and Physiology. Cells, 2018, 7(7), 84.
- Kannan Sridharan i wsp.: Interventions for treating nausea and vomiting in pregnancy: a network meta-analysis and trial sequential analysis of randomized clinical trials. Expert Rev Clin Pharmacol, 2018, 11(11), 1143-1150.
- T Vutyavanich i wsp.: Pyridoxine for nausea and vomiting of pregnancy: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Obstet Gynecol, 1995, 173(3 Pt 1), 881-4.
- L C Rall i wsp.: Vitamin B6 and immune competence. Nutr Rev, 1993, 51(8), 217-25.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Interventions+with+Vitamins+B6%2C+B12+and+C+in+Pregnan
- Simone Mocellin i wsp.: Vitamin B6 and Cancer Risk: A Field Synopsis and Meta-Analysis. J Natl Cancer Inst, 2017, 109(3), 1-9.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002937842905982
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.