Czy przetwory z pomidorów są zdrowsze od świeżych pomidorów?
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 14badań
Pomidor to jedna z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych roślin warzywnych na świecie. Może być podawany zarówno w postaci surowej, jak również w formie przetworzonej (np. jako sos, sok, pasta, przecier, ketchup, zupa).
Mówi się, że najlepszym źródłem witamin, składników mineralnych i innych związków bioaktywnych są surowe warzywa owoce.
Zazwyczaj uważa się, że mniej wartościowe są różne przetwory owocowo-warzywne.
Wynika to z faktu, że np. obróbka wstępna (np. krojenie, siekanie) i obróbka termiczna
(np. gotowanie, pieczenie, smażenie) przyczyniają się do utraty w warzywach i owocach wielu ważnych dla naszego zdrowia związków. I w wielu przypadkach jest to prawdą, ale nie regułą. Pomidory uważane są za bardzo zdrowe warzywa. Jednak aktualny stan wiedzy pokazuje,
że przetwory pomidorowe mogą być jeszcze zdrowsze niż świeże pomidory!
W pigułce
- Przetwory pomidorowe zawierają więcej prozdrowotnego likopenu niż pomidory surowe
- Likopen zawarty w przetworach pomidorowyych lepiej się wchłania niż likopen spożyty w postaci surowych pomidorów
- Obróbka termiczna (np. gotowanie) i dodatek oleju do pomidorów zwiększają przyswajalność likopenu
- Spożywanie przetworów pomidorowych wiążę się z mniejszym ryzykiem rozwoju raka prostaty (za sprawą likopenu)
- Likopen obecny w pomidorach i przetworach pomidorowych zapobiega wystąpieniu raka trzustki, żołądka i chorób sercowo-naczyniowych
- Likpen obniża ciśnienie tętnicze krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi i wzmacnia nasze kości
- Już niepełna szklanka soku pomidorowego lub 2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego dostarcza nam skutecznej porcji likopenu
- Niektóre przetwory pomidorowe dostępne w sprzedaży (np. ketchup) mogą zawierać wysokie ilości soli/sodu i z tego względu nie powinny być często spożywane przez osoby mające problem z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi
Przetwory pomidorowe - rak prostaty
Produkty na bazie pomidorów zmniejszają ryzyko raka prostaty
W 2018 roku na łamach renomowanego czasopisma Prostate Cancer Prostatic Diseases opublikowano wyniki metaanalizy, które wykazały, że spożywanie pomidorów i przetworów pomidorowych jest szczególnie ważne dla zdrowia mężczyzn.
Naukowcy wykazali, że produkty przygotowane na bazie pomidorów mogą hamować rozwój raka prostaty. Zauważono, że spożywanie pomidorów gotowanych i sosów pomidorowych przyczynia się do obniżenia ryzyka raka prostaty o 16%. Co ciekawe, działania przeciwnowotworowego nie stwierdzono w przypadku pomidorów surowych. Wyniki tych badań jednoznacznie pokazują przewagę przetworów pomidorowych nad pomidorami świeżymi. Przynajmniej jak chodzi o ich wpływ na zdrowie mężczyzn .
Dlaczego przetwory pomidorowe są skuteczniejsze od pomidorów surowych w hamowaniu powstawania raka prostaty? Właściwości przeciwnowotworowe pomidorów wynikają głównie z obecności w nich likopenu - związku chemicznego należącego do karotenoidów. Jest to składnik charakteryzujący się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi (antyoksydacyjnymi). Jednak likopen w pomidorach surowych cechuje się słabszą przyswajalnością.
porada
Poddawanie pomidorów działaniu podwyższonej temperatury (np. gotowaniu) sprawia, że likopen w nich zawarty staje się bardziej dostępny do wykorzystania przez nasz organizm
Dodatek tłuszczu do pomidorów zwiększa biodostępność likopenu i polifenoli
Dane naukowe pokazują, że obecność tłuszczu w pożywieniu powoduje wzrost przyswajania likopenu pochodzącego np. z surowych pomidorów .
Naukowcy odnotowali, że u osób, które spożywały pomidory poddane obróbce termicznej (w formie sosu pomidorowego) lub pomidory z dodatkiem tłuszczu nastąpił istotny wzrost polifenoli we krwi, takich jak flawanony, flawanole i kwasy hydroksycynamonowe. Zawartość tych prozdrowotnych związków była wyższa niż w przypadku osób spożywających wyłącznie pomidory surowe .
porada
Aby zwiększyć działanie prozdrowotne pomidorów warto spożywać je w formie przetworzonej - z dodatkiem tłuszczu (np. oleju roślinnego)
Jeżeli ktoś nie lubi przetworów pomidorowych, takich jak ketchup, zupa, sos pomidorowy, wówczas dobrym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowanie sałatki z surowych pomidorów z dodatkiem np. oliwy z oliwek. Pozwoli to na zwiększenie przyswajalności obecnego w pomidorach likopenu.
Likopen w przetworach pomidorowych - jak działa?
Likopen jest najbardziej znany ze swojego działania zapobiegającego rozwojowi raka prostaty. Jednakże likopen wykazuje dużo szersze właściwości prozdrowotne:
- Zmniejsza ryzyko raka trzustki i żołądka
- Hamuje rozwój choroby wieńcowej
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów mózgu
- Obniża poziom cholesterolu we krwi
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi
- Wzmacnia kości
Wiedząc, że przetwory pomidorowe zawierają więcej dostępnego dla naszego organizmu likopenu można sądzić, że ich spożywanie wywoła większą skuteczność, niż spożywanie pomidorów surowych.
wiem więcej!
Przetwory pomidorowe - ile spożywać?
Dane naukowe pokazują, że likopen wykazuje swoje właściwości prozdrowotne w dawce 6-35 mg/dzień .
Aby dostarczyć prozdrowotną porcję likopenu (ok. 10 mg) należałoby spożyć w ciągu dnia (jedno z podanych):
- 2-3 średnie pomidory
- ¾ szklanki soku pomidorowego
- ½ szklanki zupy pomidorowej
- 6-7 łyżek sosu pomidorowego
- 3-4 łyżki ketchupu
- 2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Trzeba podkreślić, że spożywanie przetworów pomidorowych powinno mieć miejsce kilka razy w tygodniu (lub nawet codziennie). Sporadyczne sięganie po produkty na bazie pomidorów może okazać się niewystarczające, aby dostarczyć skuteczną dawkę likopenu.
Przetwory pomidorowe - jakie wybrać?
Przetwory pomidorowe mogą zawierać cukier!
Spożywając przetwory pomidorowe należy pamiętać, że niektóre z nich mogą zawierać wysokie ilości cukrów prostych, które nie są zalecane w naszej diecie. Przykładem takiego produktu jest ketchup. Dlatego nie zaleca się, aby to właśnie ketchup był dla nas głównym i/lub wyłącznym źródłem likopenu, pomimo, że zawiera jego wysokie ilości.
Przetwory pomidorowe - zawartość potasu i sodu
Pomidory są bardzo dobrym źródłem potasu w naszej diecie. Jednocześnie zawierają znikome ilości sodu. Z tego względu, pomidory są zalecane w diecie osób zmagających się z podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi i cierpiących na nadciśnienie tętnicze.
Niestety do przetworów pomidorowych dostępnych w sprzedaży, takich jak: soki, zupy, passata, ketchup bardzo często dodawana jest sól. Oznacza to, że produkty te mogą zawierać wysokie ilości sodu, który podobnie jak cukier, w dużych ilościach negatywnie wpływa na nasze zdrowie.
Wysoki poziom sodu w niektórych przetworach pomidorowych sprawia, że stają się one mniej "atrakcyjne" w walce z nadciśnieniem tętniczym, w porównaniu do pomidorów surowych.
Produkt | Zawartość witaminy C w porcji produktu (mg) | Zawartość potasu w porcji produktu (mg) | Zawartość sodu w porcji produktu (mg) | Stosunek zawartości potasu do sodu (im wyższy, tym lepiej) | Porcja produktu |
---|---|---|---|---|---|
Pomidor surowy | 13,5 | 194,4 | 5,9 | 33,2 | ½ sztuki (90 g) |
Sok pomidorowy | 135,7 | 517 | 486,2 | 1,1 | 1 szklanka (220 g) |
Zupa pomidorowa | 127,2 | 504 | 1668 | 0,3 | 1 szklanka (240 g) |
Puree pomidorowe (passata) | 1,4 | 119,7 | 65 | 1,8 | 1 łyżka (15 g) |
Ketchup | 0,8 | 75,2 | 218 | 0,3 | 1 łyżka (20 g) |
porada
Jeżeli decydujemy się na zakup produktów pomidorowych, wybierajmy te, do przygotowania których wykorzystano najwięcej pomidorów
Najlepszym wyborem będzie samodzielne przygotowanie przetworów pomidorowych - soku, zupy, koncentratu i przecieru. Wówczas mamy większą kontrolę nad zawartością cukrów i soli (możemy ją zastąpić ziołami i przyprawami), których wcale nie musimy dodawać aby nadać produktom odpowiedni smak.
Ketchup - który wybrać?
Stając przed wyborem, który ketchup kupić, należy kierować się przede wszystkim trzema zasadami:
- Jak największy udział pomidorów w produkcie
- Jak najmniejsza ilość cukrów prostych
- Jak najkrótszy skład
Produkt | Ilość pomidorów z jakich przygotowano 100 g ketchupu (g) |
Zawartość cukrów prostych w 100 g produktu (g) |
Skład |
---|---|---|---|
Włocławek Ketchup łagodny | 161 | 23 | pomidory (161 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, przeciery z selera (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy |
Tesco Ketchup łagodny |
193 | 32 | koncentrat pomidorowy (193 g pomidorów na 100 g ketchupu), woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromaty |
Kotlin Ketchup łagodny | 160 | 23 | pomidory (160 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości - kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy |
Heinz Ketchup łagodny | 148 | 22,8 | pomidory (148 g pomidorów na 100 g ketchupu), ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), przyprawa |
Pudliszki Ketchup łagodny | 198 | 31 | pomidory (198 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromat naturalny |
Roleski Ketchup Markowy Łagodny | 205 | 20 | pomidory (205 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy. |
DEVELEY Premium Classic Ketchup | 232 | 25 | koncentrat pomidorowy 70% (232 g pomidorów/100 g ketchupu), cukier trzcinowy 20%, ocet spirytusowy, sól, naturalny aromat goździków |
Winiary Ketchup łagodny | 188 | 23 | przecier pomidorowy 67% (188 g pomidorów na 100 g produktu), cukier, ocet spirytusowy, woda, sól, naturalne aromaty, ekstrakty przypraw, przyprawy |
Spośród podanych w tabeli, przykładowych ketchupów najzdrowszym wyborem byłby wybór ketchupów producentów Roleski (ketchup markowy łagodny) i Develey (premium classic ketchup)
Więcej podobnych treści
Czy produkty light są zdrowsze i lepsze?
Produkty light to produkty, które kojarzą nam się z obniżoną zawartością tłuszczu, cukrów i zmnie...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 czerwca 2020
Gorzka czekolada i jej wpływ na zdrowie
Czekolada kojarzy się nam z produktem słodkim i wysokokalorycznym, po który raczej nie powinniśmy...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 lipca 2021
Łosoś dziki czy hodowlany?
Łosoś jest uznawany za jedną z najzdrowszych ryb na świecie. Jest bogatym źródłem prozdrowotnych ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 września 2020
Jarmuż
Coraz częściej sięgamy po jarmuż nie tylko ze względu na jego smak ale w również na właściwości p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 03 maja 2020
Który magnez jest najlepszy?
Istnieje wiele różnych rodzajów magnezu, które obecne są w lekach i suplementach diety. Niektóre ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 maja 2021
Czy mleko jest zdrowe?
Picie mleka ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Wiele osób uważa, że mleko jest ni...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 marca 2020
Spis badań i źródeł
- http://repositorio.ipv.pt/bitstream/10400.19/3607/1/Lycopene%20Waset.pdf
- https://academic.oup.com/jn/article/135/8/2042S/4664005
- https://pubag.nal.usda.gov/download/22707/PDF
- Sridevi Devaraj i wsp.: A Dose-Response Study on the Effects of Purified Lycopene Supplementation on Biomarkers of Oxidative Stress. J Am Coll Nutr., 2008, 27(2), 267–273.
- Britt M. Burton-Freeman i wsp.: Whole Food versus Supplement: Comparing the Clinical Evidence of Tomato Intake and Lycopene Supplementation on Cardiovascular Risk Factors1,2. Adv Nutr., 2014, 5(5), 457–485.
- Xinli LI i wsp.: Dietary and circulating lycopene and stroke risk: a meta-analysis of prospective studies. Sci Rep., 2014, 4, 5031.
- André Nkondjock i wsp.: Dietary intake of lycopene is associated with reduced pancreatic cancer risk. J Nutr, 2005, 135(3), 592-7.
- L G Rao i wsp.: Lycopene consumption decreases oxidative stress and bone resorption markers in postmenopausal women. Osteoporos Int, 2007, 18(1), 109-15.
- Marja-Leena Silaste i wsp.: Tomato juice decreases LDL cholesterol levels and increases LDL resistance to oxidation. Br J Nutr, 2007, 98(6), 1251-8.
- Shivani Sahni i wsp.: Protective effect of total carotenoid and lycopene intake on the risk of hip fracture: a 17-year follow-up from the Framingham Osteoporosis Study. J Bone Miner Res, 2009, 24(6), 1086-94.
- Karin Ried i wsp.: Protective effect of lycopene on serum cholesterol and blood pressure: Meta-analyses of intervention trials. Maturitas, 2011, 68(4), 299-310.
- Paul F Jacques i wsp.: Relationship of lycopene intake and consumption of tomato products to incident CVD. Br J Nutr, 2013, 110(3), 545-51.
- Tingsong Yang i wsp.: The role of tomato products and lycopene in the prevention of gastric cancer: a meta-analysis of epidemiologic studies. Med Hypotheses, 2013, 80(4), 383-8.
- Xinli Li i wsp.: Lycopene supplement and blood pressure: an updated meta-analysis of intervention trials. Nutrients, 2013, 5(9), 3696-712.
- Miriam Martínez-Huélamo i wsp.: Bioavailability of tomato polyphenols is enhanced by processing and fat addition: Evidence from a randomized feeding trial. Mol Nutr Food Res, 2016, 60(7), 1578-89.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28318092
- Ho M Cheng i wsp.: Lycopene and tomato and risk of cardiovascular diseases: A systematic review and meta-analysis of epidemiological evidence. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019;59(1):141-158., 59(1), 141-158.
- Joe L Rowles 3rd i wsp.: Processed and raw tomato consumption and risk of prostate cancer: a systematic review and dose-response meta-analysis. Prostate Cancer Prostatic Dis, 2018, 21(3), 319-336.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021915017300102
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.