Niedobór magnezu
Ostatnia aktualizacja: 20 kwietnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 32źródła
- 6badań
Magnez to jeden z najliczniej występujących w naszym organizmie składników mineralnych, który jest odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie naszych mięśni, serca i układu nerwowego. Niedobór magnezu w naszym organizmie spowodowany niewłaściwym sposobem żywienia lub współwystępującymi chorobami może prowadzić do wielu poważnych powikłań, skutkujących nie tylko pogorszeniem się jakości naszego życia, ale również będących poważnym zagrożeniem zdrowia i życia.
W pigułce
- Niedobór magnezu objawia się głównie skurczami mięśni, zaburzonym funkcjonowaniem serca, drgawkami, bezsennością, depresją
- Niski poziom magnezu w ustroju może być przyczyną nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy typu 2
- Niedobór magnezu może dotykać nawet co drugą osobę
- Codziennie wraz z dietą należy dostarczać odpowiednich ilości magnezu np. w formie orzechów, nasion, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych
- Osoby dorosłe powinny spożywać ok. 400 mg magnezu dziennie
- Choroby układu pokarmowego (np. celiakia, choroba Leśniowskiego-Cohna) mogą być przyczyną deficytu magnezu
- Na niedobór magnezu mogą cierpieć osoby z cukrzycą typu 2
- Brak magnezu jest poważnym problemem wśród osób nadużywających alkoholu
- Przyjmowanie niektórych leków może obniżać poziom magnezu w ustroju
- Kawa i herbata nie są poważnym zagrożeniem dla magnezu i nie powodują znaczącego jego wypłukiwania z organizmu
- W celu leczenia niedoboru magnezu i jego objawów należy wprowadzić leki z magnezem
Magnez – zapotrzebowanie
Naturalnie, aby nie dopuścić do wystąpienia niedoboru magnezu w organizmie trzeba zadbać o jego regularne, odpowiednie spożycie. To, ile powinniśmy dostarczać codziennie magnezu zależy od naszej płci i wieku.
W uproszczeniu można przyjąć, że im jesteśmy starsi, tym więcej potrzebujemy magnezu. Oczywiście zapotrzebowanie to nie rośnie w nieskończoność. Przyjmuje się, że osoby dorosłe powinny codziennie spożywać ok. 410-420 mg magnezu - w przypadku mężczyzn i 310-320 mg - w przypadku kobiet.
Warto zauważyć, że nieco większe ilości magnezu powinny dostarczać kobiety ciężarne (360-400 mg/dzień) i karmiące piersią (320-360 mg/dzień). Niższych ilości magnezu wymagają dzieci (80-130 mg/dzień) i młodzież (240-360 mg/dzień).
Płeć i wiek |
Dawka magnezu (mg/dzień) |
---|---|
Niemowlęta | |
0-0,5 | 30 |
0,5-1,0 | 70 |
Dzieci | |
1-3 lat | 80 |
4-6 lat | 130 |
7-9 lat | 130 |
Chłopcy | |
10-12 lat | 240 |
13-15 lat | 410 |
16-18 lat | 410 |
Dziewczęta | |
10-12 lat | 240 |
13-15 lat | 360 |
16-18 lat | 360 |
Mężczyźni | |
19-30 lat | 400 |
>18 lat | 420 |
Kobiety | |
19-30 lat | 310 |
>30 lat | 320 |
ciężarne | 360-400 |
w okresie laktacji | 320-360 |
Magnez – przyczyny niedoboru
Badania przeprowadzone w USA pokazały, że ok. 56-68% Amerykanów nie dostarcza odpowiednich ilości magnezu.
Nadmierna suplementacja różnymi składnikami może zmniejszać wchłanianie magnezu
W jednym z badań stwierdzono, że bardzo wysokie dawki cynku (142 mg/dzień) pochodzące z suplementów diety mogą zmniejszać wchłanianie magnezu i tym samym obniżać jego poziom w organizmie . Oczywiście spożycie cynku w postaci produktów spożywczych nie będzie miało żadnego istotnego wpływu na wchłanianie magnezu.
Obniżony poziom magnezu w ustroju może wynikać też z nadmiernej suplementacji wapniem, fosforem, żelazem, miedzią, manganem i witaminą D. Jednakże, gdy te składniki spożywane są w zwyczajowej ilości wraz z żywnością, to nie obserwuje się ich hamującego działania na przyswajanie magnezu.
Niektóre choroby przyczyniają się do deficytu magnezu
Na niedobór magnezu narażone są osoby cierpiące na różne choroby układu pokarmowego. Przewlekła biegunka, czy też stany chorobowe związane z upośledzonym wchłanianiem tłuszczu (np. w przebiegu celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna, zapalenia jelit) mogą prowadzić do obniżonego poziomu magnezu w ustroju.
Uważa się, że niedobór magnezu może być bliski osobom z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. Dlaczego? Nadmiar glukozy w nerkach (wywołany tymi chorobami) może prowadzić do zwiększonego wydalania moczu (a wraz z nim magnezu krążącego w organizmie). Z kolei utrata magnezu prowadzi do zaburzonego wydzielania i działania insuliny i pogorszenia się stanu chorobowego. W ten sposób powstaje niestety błędne koło.
Nadmiar alkoholu skutkuje obniżeniem stężenia magnezu w ustroju
Nikogo pewnie nie dziwi fakt, że utrzymanie odpowiedniego poziomu magnezu jest prawdziwym wyzwaniem dla alkoholików. U osób tych występuje kilka czynników składających się na obniżone stężenie magnezu w organizmie.
Po pierwsze, osoby te niezbyt szczególnie dbają o swoją dietę, stąd niewiele magnezu dostarczają.
Po drugie, dla osób nadużywających alkoholu dosyć charakterystyczne są częste wymioty i biegunki tłuszczowe (wynikające z zapalenia trzustki), wraz z którymi usuwany jest magnez.
Do tego dochodzą zaburzenia działania nerek, które usuwają magnez wraz z moczem. Wymienić można jeszcze kilka innych przyczyn, np. kwasicę ketonową, zaburzenia przytraczyc, czy też hiperaldosteronizm wtórny (związany z chorobą wątroby), które przyczyniają się do obniżenia stężenia magnezu w ustroju.
Osoby starsze mogą cierpieć na brak magnezu
Zagrożone niedoborem magnezu są osoby starsze. U tych osób obserwuje się zwykle niższe spożycie magnezu niż u osób młodych. Dodatkowo wraz z wiekiem pogorszeniu ulega wchłanianie się magnezu z jelit. Może być ono niższe nawet o 30%. To nie wszystko. U osób w podeszłym wieku obserwuje się też zwiększone wydalanie magnezu przez nerki. Dla zachowania odpowiedniego poziomu magnezu w ustroju nie ułatwia fakt, że osoby starsze przyjmują zwykle wiele różnych leków, spośród których niektóre wpływają niekorzystnie na poziom magnezu w ustroju.
Uważa się, że niedobór magnezu może być jedną z przyczyn rozwoju osteoporozy.
Niektóre leki mogą powodować gorsze przyswajanie i utratę magnezu
Długotrwałe podawanie diuretyków pętlowych (furosemidu, bumetanidu), czy też diuretyków tiazydowych (hydrochlorotiazydu, kwasu etakrynowego), czyli leków moczopędnych może prowadzić do zwiększonego wydalania magnezu wraz z moczem, a tym samym obniżenia jego poziomu w organizmie. Dostępne na rynku są też leki moczopędne oszczędzające potas (np. amiloryd, spironolakton). W przeciwieństwie do poprzednich, te leki zmniejszają wydalanie magnezu.
Do obniżonego poziomu magnezu we krwi może doprowadzić też długotrwałe przyjmowanie inhibitorów pompy protonowej (esomeprazol, lanzoprazol), stosowanych zazwyczaj w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Wśród pacjentów stosujących te leki bardzo często zaleca się monitorowanie poziomu magnezu.
Lista leków, która może prowadzić do obniżenia magnezu w organizmie jest dużo dłuższa i obejmuje dodatkowo leki takie jak:
- Środki zobojętniające sok żołądkowy (wodorotlenek glinu i magnezu, wodorowęglan sodu), np. łagodzące niestrawność i zgagę
- Leki przeciwhistaminowe (astemizol, terfenadyna)
- Leki przeciwwirusowe (delawirdyna, lamiwudryna, zydowudyna)
- Leki przeciwpadaczkowe (fenytoina, fenobarbital)
- Glikozydy i leki nasercowe (digoksyna, sotalol, amiodaron, chinidyna, bretylium)
- Stymulatory ośrodkowego układu nerwowego (metylofenidat)
- Kortykosteroidy (betametazon, deksametazon, hydrokortyzon, prednizon, triamcynolon)
- Estrogeny (estriadol)
- Leki immunosupresyjne (cyklosporyna)
- Sulfonamidy (niektóre leki przeciwcukrzycowe)
Wzrost stężenia magnezu we krwi mogą spowodować z kolei węglan litu i leki przeciwdepresyjne (np. sertralina, amitryptylina).
Kawa (kofeina) nie „wypłukuje” znacząco magnezu z organizmu
W rozmowach o właściwościach zdrowotnych kofeiny/kawy bardzo często pada argument, że kawa jest zła, bo wypłukuje z organizmu magnez. Czy jest to prawdą? Bardzo trudno odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ brakuje badań naukowych w tym temacie. Dlatego też nie wiadomo do końca z czego wynika takie przekonanie.
Jednak udało nam się znaleźć jedno badanie, w którym analizowano wpływ spożycia kofeiny na usuwanie magnezu z organizmu. I bardzo chętnie się nim podzielimy aby choć w pewnym stopniu rozwiać pewne wątpliwości.
Na niewielkiej grupie osób przeprowadzono badanie, w którym ochotnikom dodawano kofeinę do herbaty w ilości 300 mg i następnie sprawdzano ilość "wypłukanego" (czyli usuniętego wraz z moczem magnezu). Co się okazało? W porównaniu do osób, które nie otrzymały kofeiny (tylko samą herbatę), usunięciu z organizmu uległo dodatkowo 5 mg magnezu.
Żeby zobrazować czy to dużo, czy mało, podamy następujący przykład: aby dostarczyć wspomniane 300 mg kofeiny należy spożyć ok. 2-3 filiżanki kawy parzonej/rozpuszczalnej lub 4-5 filiżanek espresso. Teraz, aby zrównoważyć utratę 5 mg magnezu trzeba byłoby spożyć np. ok. 2 sztuki migdałów. Jeszcze bardziej ciekawe jest to, że taką ilość magnezu dostarczyć nam może również… kawa, którą spożyjemy.
Oczywiście do powyższych wyników badań trzeba podchodzić z pewną rezerwą. Zostały one przeprowadzone wiele lat temu i na niewielkiej liczbie osób. Jednak, gdyby kofeina miała naprawdę istotny wpływ na usuwanie magnezu, to na pewno byłoby to zaobserwowane. Podsumowując, pijąc kawę nie musimy martwić się, że pozbywamy nasz organizm znaczących pokładów magnezu.
Herbata również nie wypłukuje dużych ilości magnezu
Podobnie jak w przypadku kawy, herbata nie prowadzi do usunięcia znacznych ilości magnezu z organizmu stąd stwierdzenie, że „herbata wypłukuje magnez” jest zdecydowanie na wyrost.
Przeprowadzone badanie pokazało, że spożycie herbaty spowodowało utratę tylko 10,3 mg magnezu. Czyli tyle, ile znajdziemy w zaledwie 1/3 łyżeczki otrębów ryżowych.
Większość spożywanych napojów będzie wykazywać lekkie (w niektórych przypadkach wręcz niezauważalne) działanie diuretyczne (moczopędne). W końcu w jakiś sposób nadmiar płynów musi zostać usunięty z organizmu. I nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
Magnez – objawy niedoboru
Niedobór magnezu prowadzi głównie do zaburzeń układów: nerwowego, mięśniowego i krążenia
Objawy niedoboru magnezu z powodu jego niskiego spożycia u zdrowych osób pojawiają się bardzo rzadko. Wynika to z faktu, że gdy mało go spożywamy, wówczas nasze nerki są bardziej "oszczędne" i mniej wydalają go z organizmu wraz z moczem.
Jeżeli jednak doprowadzimy do głębokiego niedoboru magnezu, wówczas mogą pojawić się pierwsze dolegliwości, takie jak: nudności, wymioty, zmęczenie, osłabienie.
Wystąpienie tych objawów nie oznacza jednak końca kłopotów. To dopiero początek. Jeżeli niedobór magnezu będzie się nasilać, wówczas w następnej kolejności pojawią się:
- Drętwienie
- Mrowienie kończyn
- Bezsenność
- Drżenie i skurcze mięśni
- Zaburzenia rytmu serca
- Wypadanie włosów
- Zwapnienie naczyń krwionośnych (mogące prowadzić do rozwoju miażdżycy)
- Osłabienie odporności
Mogą wystąpić również zaburzenia ze strony centralnego układu nerwowego, takie jak: oczopląs, drgawki, niepokój, splątanie, omamy, depresja, pobudzenie, drażliwość, psychoza. Osoby z deficytem magnezu są mniej odporne na stres.
Dodatkowo kobietom z niedoborem magnezu może towarzyszyć bolesne miesiączkowanie. Według danych naukowych, niedobór magnezu w trakcie ciąży może być przyczyną wystąpienia stanu przedrzucawkowego i przedwczesnych porodów.
Ponadto, niski poziom magnezu w organizmie może zwiększać ryzyko insulinooporności, cukrzycy typu 2, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego krwi, osteoporozy.
Pewne przemiany magnezu w organizmie są ściśle powiązane z działaniem wapnia i potasu. I stąd, w przypadku nasilonego deficytu magnezu może rozwinąć się też niedobór wapnia i potasu w ustroju. Stąd mówi się, że brak magnezu może prowadzić do hipokalcemii (obniżonego stężenia wapnia we krwi) i hipokaliemii (obniżonego stężenia potasu we krwi).
Jak zbadać poziom Magnezu w organizmie?
Ocena zawartości magnezu w organizmie jest stosunkowo trudna, ponieważ większość magnezu występuje w kościach lub komórkach.
Najczęściej stosowaną i prostą metodą sprawdzenia stanu magnezu jest pomiar jego stężenia w surowicy krwi. Jedna uważa się, że niestety badanie to nie odzwierciedla zbyt dokładnie całkowitej zawartości magnezu w ustroju.
Za wartości referencyjne (normy) dla magnezu w surowicy krwi uważa się przedział 1,8-2,60 mg/dl. Uzyskany wynik wynoszący poniżej 1,8 mg/dl wskazuje na niedobór magnezu.
Spośród innych metod oceny stanu magnezu wymienić można m.in.:
- Pomiar stężenia magnezu w krwinkach czerwonych (erytrocytach)
- Pomiar stężenia magnezu w ślinie i moczu
Test tolerancji magnezu
Dodatkowo możliwe jest przeprowadzenie testu obciążania magnezem (czyli tzw. "tolerancji"). Uważa się, że ta metoda, w której magnez podaje się pozajelitowo (dożylnie) i sprawdza jego zawartość w moczu jest najbardziej wiarygodna. Badanie to jest określane nawet „złotym standardem” w sprawdzaniu poziomu magnezu. Jednakże ze względu na fakt, że metoda ta jest inwazyjna i dosyć uciążliwa, nie jest rutynowo wykonywana.
Niektórzy naukowcy uważają, że żadna z metod stosowanych samodzielnie nie jest w pełni zadowalająca.
Jak uzupełnić niedobór Magnezu?
Dieta jest podstawą w leczeniu niedoboru magnezu
Najważniejszym elementem uzupełniania braku magnezu w ustroju jest zmodyfikowanie swojego dotychczasowego sposobu żywienia. Regularne spożywanie produktów będących źródłem magnezu nie tylko pomoże „wydostać” się z deficytu magnezu, jak również z dużym prawdopodobieństwem zapobiegnie jego ponownemu wystąpieniu.
Modyfikacja jadłospisu nie wymaga wielu poświęceń i wysiłku. Wystarczy, że do swojego codziennego żywienia włączymy produkty spożywcze takie jak: orzechy, nasiona, suche nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe (np. pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, kasza gryczana).
Dodatkowym uzupełnieniem magnezu może być wybór odpowiednich wód mineralnych. Wysoką zawartością magnezu charakteryzują się takie wody jak "Muszynianka magnezowo-wapniowa", "Muszynianka plus" czy też "Magnesia". Taką wodę możemy nie tylko spożywać osobno, lecz również przygotowywać na niej herbatę, czy rozcieńczać soki.
Warto podkreślić, że w przypadku głębokich niedoborów magnezu może okazać się, że konieczne będzie wprowadzenie leków dostarczających wysokich dawek tego składnika. Taką decyzję należy skonsultować z lekarzem.
Suplementy diety służą głównie do uzupełniania poziomu magnezu, a nie leczenia niedoborów
Na rynku dostępne są również suplementy diety zawierające magnez w różnych formach chemicznych. Za najlepsze formy magnezu charakteryzujące się wysoką zawartością i/lub poziomem wchłaniania wymienia się przede wszystkim: cytrynian magnezu, asparaginian magnezu, mleczan magnezu, glukonian magnezu i chlorek magnezu.
Nie powinno się przyjmować jednorazowo wysokich dawek magnezu. Łączną, dzienną porcję magnezu przeznaczoną do spożycia należy podzielić na kilka mniejszych dawek.
Trzeba pamiętać, że suplementy powinny być raczej traktowane tylko jako uzupełnienie naszej diety w magnez, a nie wykorzystywane do leczenia niedoborów tego składnika.
Co zrobić, żeby zwiększyć przyswajania magnezu?
Aby zwiększyć przyswajanie magnezu (np. z suplementów diety) warto spożywać go połączeniu z normalnym posiłkiem, najlepiej bogato białkowym.
Magnez może również lepiej się wchłonąć gdy będzie spożywany w obecności laktozy (dwucukru naturalnie występującego np. w mleku, serkach wiejskich, pasteryzowanych jogurtach) i inuliny (prebiotyku dostępnego w sprzedaży w formie proszku).
W przypadku niedoboru magnezu należy przyjmować leki z magnezem
Wydaje się, że suplementy diety powinny być wyłącznie wsparciem w uzupełnianiu pokładów magnezu w naszym organizmie.
Gdy w wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych okaże się, że cierpimy na głęboki niedobór magnezu, a dodatkowo występują u nas objawy kliniczne deficytu magnezu (np. w postaci przewlekłych skurczów mięśni, zaburzonej pracy serca) to najbardziej rozsądnym rozwiązaniem jest wprowadzenie leczenia za pomocą leku z magnezem. Jak sama nazwa wskazuje - „lek” służy do leczenia. Kupując przepisany nam lek z magnezem mamy praktycznie pewność co do jego składu, skuteczności działania, możliwych skutków ubocznych po jego zastosowaniu, a także znajdziemy na ulotce informacje o odpowiednim dawkowaniu.
Powyższe przemyślenia nie oznaczają, że lek z magnezem będzie dużo bardziej skuteczny od suplementu diety z magnezem. Po prostu co do zasady, leki są bardziej „sprawdzone” niż inne preparaty.
Więcej podobnych treści
Jod
Jod jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszej tarczycy. U wielu osób stwi...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2019
Który magnez jest najlepszy?
Istnieje wiele różnych rodzajów magnezu, które obecne są w lekach i suplementach diety. Niektóre ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 maja 2021
Magnez
Magnez to jeden z najważniejszych składników w naszym organizmie. Odpowiada za prawidłowe ciśnien...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2019
Niedobór potasu
Brak potasu w organizmie zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego i kamicy nerkowej. Jego niedobór...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 kwietnia 2021
Potas
Składnik mineralny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni, serca i układu nerwowego. Jeg...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2019
Sód
Sód to składnik mineralny potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety spożywamy ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 kwietnia 2020
Spis badań i źródeł
- Moshfegh A., Goldman J., Cleveland L. What we eat in America, NHANES 2001–2002: Usual Nutrient Intakes from Food Compared to Dietary Reference Intakes. USDA Agricultural Research Department; 2005.
- Rude RK. Magnesium. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, Cragg GM, Levine M, Moss J, White JD, eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare; 2010:527-37.
- https://fdc.nal.usda.gov/
- https://link.springer.com/article/10.1007/BF01436050
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
- David W. Killilea i wsp.: A connection between magnesium deficiency and aging: new insights from cellular studies. Magnes Res., 2008, 21(2), 77–82.
- Uwe Gröber i wsp.: Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients., 2015, 7(9), 8199–8226.
- Gerry K. Schwalfenberg i wsp.: The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica (Cairo)., 2017, 2017, 4179326.
- Jan Philipp Schuchardt i wsp.: Intestinal Absorption and Factors Influencing Bioavailability of Magnesium-An Update. Curr Nutr Food Sci., 2017, 13(4), 260–278.
- James J DiNicolantonio i wsp.: Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart., 2018, 5(1), e000668.
- Abdullah M. Al Alawi i wsp.: Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol., 2018, 2018, 9041694.
- Jayme L. Workinger i wsp.: Challenges in the Diagnosis of Magnesium Status. Nutrients., 2018, 10(9), 1202.
- Dana E King i wsp.: Dietary magnesium and C-reactive protein levels. J Am Coll Nutr, 2005, 24(3), 166-71.
- Charles Coudray i wsp.: Dietary inulin intake and age can significantly affect intestinal absorption of calcium and magnesium in rats: a stable isotope approach. Nutr J, 2005, 4, 29.
- George A Eby i wsp.: Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Med Hypotheses, 2006;67(2):362-70., 67(2), 362-70.
- Andrea M P Romani i wsp.: Magnesium homeostasis and alcohol consumption. Magnes Res, 2008, 21(4), 197-204.
- Robert K Rude i wsp.: Skeletal and hormonal effects of magnesium deficiency. J Am Coll Nutr, 2009, 28(2), 131-41.
- Pantelis A Sarafidis i wsp.: Diuretics in clinical practice. Part II: electrolyte and acid-base disorders complicating diuretic therapy. Expert Opin Drug Saf, 2010, 9(2), 259-73.
- H Spencer i wsp.: Inhibitory effects of zinc on magnesium balance and magnesium absorption in man. J Am Coll Nutr, 1994, 13(5), 479-84.
- L Abbott i wsp.: Magnesium deficiency in alcoholism: possible contribution to osteoporosis and cardiovascular disease in alcoholics. Alcohol Clin Exp Res, 1994, 18(5), 1076-82.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531784801323
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.