Kaszanka z najlepszym składem
Ostatnia aktualizacja: 16 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 0źródła
- 0badań
Kaszanka to wyrób wędliniarski, którego głównymi składnikami są kasza (zwykle gryczana lub jęczmienna), podroby (np. wątróbka, płuca, ozorki), krew, a także skórki wieprzowe.
W pigułce
- Spośród 12 sprawdzonych kaszanek rekomendujemy 6 z nich
- Głównymi kryteriami oceny kaszanek były: obecność azotynu sodu, stabilizatorów, zagęszczaczy i wzmacniaczy smaku
- Za najlepsze kaszanki uznaliśmy: Spichlerz Rusiecki - Kaszanka z boczkiem/z cebulką/ z jabłkiem, Lubne - Baszanka bałucka gruba, Olewnik - Kaszanka gryczana, Wasąg - Kaszanka pieczona eko, które były pozbawione dodatku azotynu sodu, stabilizatorów, zagęszczaczy i wzmacniaczy smaku
- Kupując kaszankę powinniśmy zwracać szczególną uwagę, aby nie zawierała w składzie azotynu sodu
Kryteria rankingu czyli sprawdzamy skład kaszanek
Na podstawie składu kaszanek dostępnych w sklepach ustaliliśmy kryteria:
- Obecność azotynu sodu (E250) - składnik ten po spożyciu może przekształcać się do nitrozoamin, czyli związków potencjalnie rakotwórczych
- Obecność substancji stabilizujących - wśród tej grupy związków obecne były difosforany (E450); są to związki bezpieczne dla zdrowia, choć są one źródłem fosforu, którego zwykle dostarczamy zbyt dużo wraz z dietą
- Obecność substancji zagęszczających - w kaszankach można było znaleźć zagęszczacze w postaci karagenu (E407) i alginianu sodu (E401); dodatki te nie mają negatywnego wpływ na zdrowie, jednak kierując się zasadą czystej etykiety, warto wybierać te produkty, które zawierają jak najkrótszy skład
- Obecność wzmacniaczy smaku - jako susbtancje wzmacniające smak wykorzystano 5'-rybonukleotyd disodowy (E635) i glutaminian sodu (E621); dodatki te są postrzegane jako niebezpieczne dla zdrowia, jednakże aktualny stan wiedzy pokazuje, że spożywane w niewielkich ilościach nie wywierają negatywnego wpływu; jednak lepszym rozwiązaniem jest wybieranie produktów zawierających naturalne składniki odpowiedzialne za smak i aromat, niż sięganie po produkty, które mają w składzie sztuczne dodatki
Zwycięzca rankingu
ZA NAJLEPSZE PRODUKTY, KTÓRE UZYSKAŁY OCENĘ 10/10 UZNALIŚMY:
Spichlerz Rusiecki - Kaszanka z boczkiem/z cebulką/ z jabłkiem
Lubne - Baszanka bałucka gruba
Olewnik - Kaszanka gryczana
Wasąg - Kaszanka pieczona eko
✓ Brak azotynu sodu (E250)
✓ Brak wzmacniaczy smaku
✓ Brak substancji zagęszczających i stabilizujących
Ostatnia aktualizacja: 22 listopada 2021
sortuj po:
- 01 - Spichlerz Rusiecki - Kaszanka z boczkiem 280 g - Skład:
- kasza gryczana biała gotowana 28% (woda, kasza gryczana biała), tłuszcz wieprzowy 18%, mięso wieprzowe 13%, woda, wątroba wieprzowa 10%, boczek wieprzowy wędzony 10% (boczek wieprzowy, woda, sól, błonnik pszenny, białko sojowe), cebula suszona 3%, skórki wieprzowe, sól, przyprawy, hemoglobina wieprzowa suszona
 
- Wartość odżywcza - (na 100 g) - Kalorie - 299 kcal - Tłuszcze - 24 g - Nasycone kwasy tłuszczowe - 10 g - Węglowodany (w tym cukry) - 7,2 g (2,3 g) - Błonnik - 3,3 g - Białko - 12 g - Sól - 1,5 g 
- Podsumowanie:
- Bez dodatku azotynu sodu: Bez dodatku stabilizatorów: Bez dodatku substancji zagęszczających: Bez wzmacniaczy smaku: 
 
 - Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
 
- 02 - Lubne - Kaszanka bałucka gruba - Skład:
- kasza gryczana ugotowana (40%), tłuszcz wieprzowy, woda, wątroba z kurczaka (11%), mięso wieprzowe gotowane (7%), mięso wieprzowe (3%), skórki wieprzowe, hemoglobina wieprzowa, sól, pieprz czarny, cebula suszona
 
- Wartość odżywcza - (na 100 g) - Kalorie - 228 kcal - Tłuszcze - 16 g - Nasycone kwasy tłuszczowe - 5,2 g - Węglowodany (w tym cukry) - 12 g (0,7 g) - Błonnik - g - Białko - 9 g - Sól - 1,7 g 
- Podsumowanie:
- Bez dodatku azotynu sodu: Bez dodatku stabilizatorów: Bez dodatku substancji zagęszczających: Bez wzmacniaczy smaku: 
 
 - Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
 
- 03 - Spichlerz Rusiecki - Kaszanka z cebulką 280 g - Skład:
- kasza gryczana biała gotowana 31% (woda, kasza gryczana biała), tłuszcz wieprzowy, mięso wieprzowe 14%, woda, wątroba wieprzowa 11%, cebula suszona 3%, skórki wieprzowe, sól, przyprawy, hemoglobina wieprzowa suszona
 
- Wartość odżywcza - (na 100 g) - Kalorie - 259 kcal - Tłuszcze - 19 g - Nasycone kwasy tłuszczowe - 7,4 g - Węglowodany (w tym cukry) - 17 g (2,3 g) - Błonnik - 2,4 g - Białko - 3,9 g - Sól - 1,6 g 
- Podsumowanie:
- Bez dodatku azotynu sodu: Bez dodatku stabilizatorów: Bez dodatku substancji zagęszczających: Bez wzmacniaczy smaku: 
 
 - Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
 
- 04 - Spichlerz Rusiecki - Kaszanka z jabłkiem 280 g - Skład:
- kasza gryczana biała gotowana 31% (woda, kasza gryczana biała), tłuszcz wieprzowy, mięso wieprzowe 16%, woda, wątroba wieprzowa 11%, cebula suszona 3%, skórki wieprzowe, jabłko 2%, sól, przyprawy, hemoglobina wieprzowa suszona
 
- Wartość odżywcza - (na 100 g) - Kalorie - 301 kcal - Tłuszcze - 24 g - Nasycone kwasy tłuszczowe - 9 g - Węglowodany (w tym cukry) - 11 g (3,9 g) - Błonnik - 3,1 g - Białko - 8,8 g - Sól - 1,4 g 
- Podsumowanie:
- Bez dodatku azotynu sodu: Bez dodatku stabilizatorów: Bez dodatku substancji zagęszczających: Bez wzmacniaczy smaku: 
 
 - Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
 
- 05 - JADÓW - Kaszanka na grilla 1 kg - Skład:
- płuca wieprzowe -18,3%, tkanka łączna wieprzowa -11,8%, mięso wieprzowe -11,8%, woda, kasza gryczana -15,2%, wątroba ziemniaczana-6%, mięso z głów wieprzowych - 6%, sól, przyprawy i warzywa (seler, gorczyca), wzmacniacz smaku- glutaminian monosodowy, tłuszcz wieprzowy 0,6%, krew suszona.
 
- Wartość odżywcza - (na 100 g) - Kalorie - 191 kcal - Tłuszcze - 10 g - Nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g - Węglowodany (w tym cukry) - 11 g (0 g) - Błonnik - g - Białko - 13 g - Sól - 1,5 g 
- Podsumowanie:
- Bez dodatku azotynu sodu: Bez dodatku stabilizatorów: Bez dodatku substancji zagęszczających: Bez wzmacniaczy smaku: 
 
 - Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
 
- 06 - Morliny - Kaszanka teściowej 600 g - Skład:
- woda, kasza jęczmienna 19% (zawiera gluten), krew spożywcza wieprzowa, skórki wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, mięso wieprzowe 5%, sól, przyprawy i ekstrakty przypraw (zawierają gorczycę), glukoza, białko sojowe, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, substancja konserwująca: azotyn sodu, produkt w osłonce naturalnej - jelicie wieprzowym
 
- Wartość odżywcza - (na 100 g) - Kalorie - 189 kcal - Tłuszcze - 11 g - Nasycone kwasy tłuszczowe - 4,3 g - Węglowodany (w tym cukry) - 13 g (1,7 g) - Błonnik - g - Białko - 9,4 g - Sól - 1,7 g 
- Podsumowanie:
- Bez dodatku azotynu sodu: Bez dodatku stabilizatorów: Bez dodatku substancji zagęszczających: Bez wzmacniaczy smaku: 
 
 - Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
 
Coś się nie zgadza?
Robimy wszystko co w naszej mocy, aby informacje o produktach były prawidłowe i aktualne. | Mogą się jednak zdarzyć sytuacje gdzie skład, wartości odżywcze lub alergeny produktu | zostaną zmienione a my nie zdążyliśmy tego zaktualizować. | Zalecamy dlatego sprawdzanie informacji na etykiecie produktu bezpośrednio przed kupnem lub spożyciem. | Jeśli zauważyliście że dane są nieaktualne, napiszcie na hello@vitapedia.pl a poprawimy je.
Analiza
- Ocenie podlegało 12 produktów, pochodzących od 9 producentów
- Tylko 1 produkt zawierał dodatek azotynu sodu (E250)
- Do 1 produktu dodano substancję stabilizującą
- Tylko w 1 produkcie znalazła się substancja zagęszczająca
- 8 produktów było pozbawionych dodatku substancji wzmacniającej smak
Vitapedia rekomenduje
Rekomendujemy 6 kaszanek:
- Spichlerz Rusiecki - Kaszanka z boczkiem
- Spichlerz Rusiecki - Kaszanka z cebulką
- Spichlerz Rusiecki - Kaszanka z jabłkiem
- Lubne - Baszanka bałucka gruba
- Olewnik - Kaszanka gryczana
- Wasąg - Kaszanka pieczona eko
Produkty te były pozbawione dodatku azotynu sodu (E250), zagęszczaczy, stabilizatorów i wzmacniaczy smaku.
W naszym rankingu uzyskały one ocenę 10/10 pkt.
Na co uważać przy kupowaniu kaszanki?
Wybierając odpowiednią kaszankę warto zwrócić uwagę, aby była ona pozbawiona dodatku:
- Azotynu sodu (E250)
- Substancji stabilizujących
- Substancji zagęszczających
- Substancji wzmacniających smak
Więcej podobnych treści
- Parówki dla dzieci z najlepszym składem- Wielu producentów ma w swojej ofercie parówki dla dzieci. Postanowiliśmy sprawdzić, czy skład tak... - dr Bartosz Kulczyński
- 08 listopada 2021
 
- Mleko (napój) migdałowy z najlepszym składem- Napój migdałowy (mleko migdałowe) to produkt na bazie migdałów, dlatego sprawdziliśmy, który z do... - dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2021
 
- Passata pomidorowa z najlepszym składem- Głównym składnikiem passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) są pomidory. Sprawdziliśmy, któr... - dr Bartosz Kulczyński
- 28 października 2021
 
- Serek wiejski z najlepszym składem- Serki wiejskie, inaczej serki ziarniste to produkty zaliczane do serów twarogowych. Sprawdziliśmy... - dr Bartosz Kulczyński
- 28 października 2021
 
- Mozzarella z najlepszym składem- Mozzarella to popularny sed podpuszczkowy pochodzący z Włoch. Sprawdziliśmy, która mozzarella cha... - dr Bartosz Kulczyński
- 29 października 2021
 
- Śledź w sosie pomidorowym z najlepszym składem- O wysokiej jakości śledzi w sosie pomidorowym decyduje przede wszystkim zawartość samych śledzi w... - dr Bartosz Kulczyński
- 18 listopada 2021
 
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.


