Leucyna
Ostatnia aktualizacja: 25 lutego 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 2badań
Leucyna (w skrócie Leu) to związek chemiczny z grupy aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Leucyna, podobnie jak walina i izoleucyna jest zaliczana do aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu (BCAA, ang. branched-chain amino acids).
Leucyna - właściwości
••• Leucyna jest niezbędna do budowy mięśni
Leucyna jest aminokwasem niezbędnym (i jednym z najważniejszych) do budowy tkanki mięśniowej (białek mięśni).
Aby synteza białek mięśniowych zachodziła intensywnie i na optymalnym poziomie, to spożywany posiłek powinien zawierać białko ze stosunkowo dużo ilością leucyny (jest to określane mianem tzw. progu leucynowego).
Jednakże dla każdej osoby próg leucynowy jest nieco inny. Zwykle dla zapewnienia wydajnego powstawania białek mięśniowych potrzebne jest ok. 1-4 g leucyny w posiłku (średnio 2 g).
Należy jednak pamiętać, że efektywny rozwój tkanki mięśniowej następuje na skutek spożywania całego zestawu aminokwasów egzogennych (EAA, ang. essential amino acids), a nie tylko leucyny (choć jest ona najważniejsza). Poza leucyną, aminokwasami egzogennymi są również:
- Izoleucyna
- Walina
- Lizyna
- Metionina
- Tryptofan
- Treonina
- Fenyloalanina
Zbilansowanie diety pod kątem odpowiedniej zawartości leucyny ma szczególne znaczenie w przypadku osób aktywnych fizycznie, których celem jest budowa masy i siły mięśniowej, a także regeneracja mięśni po wysiłku.
••• Leucyna hamuje spadek masy mięśniowej u osób starszych
Wraz ze starzeniem się dochodzi do niekorzystnego obniżenia masy i siły mięśni, co określane jest mianem sarkopenii.
Ważne jest, aby podejmować różne działania, aby zapobiec utracie masy mięśniowej. Jak pokazują dwie obszerne prace naukowe, jednym z rozwiązań może być dostarczenie wysokich ilości leucyny.
Naukowcy wielokrotnie udowodnili, że suplementacja leucyną wywiera korzystny wpływ na beztłuszczową masę ciała (masę mięśni), w tym szczególnie u osób ze skłonnością do wspomnianej sarkopenii.
Podkreślają oni, że suplementacja leucyną może być przydatna w leczeniu związanego z wiekiem spadku masy mięśniowej u osób starszych.
Leucyna - źródła
Najbogatsze w leucynę są produkty pochodzenia zwierzęcego
Największe ilości leucyny znajdują się w:
- Mleku
- Serwatce (białku serwatkowym)
- Kazeinie
- Wołowinie
- Wieprzowinie
- Jajach
- Mięsie drobiowym (np. mięso z kurczaka)
- Rybach (np. dorsz)
Spośród produktów roślinnych, stosunkowo dużo leucyny znajduje się w soi, orzeszkach ziemnych, migdałach.
Źródłem leucyny mogą być również suplementy diety. Jest ona składnikiem w wielu zestawach aminokwasowych, np. w BCAA (aminokwasy rozgałęzione) lub EAA (aminokwasy egzogenne).
Więcej podobnych treści
Fenyloalanina
Fenyloalanina ( ✔ sprawdzone informacje): Co to jest Fenyloalanina? Gdzie występuje? Jakie ma wła...
- dr Bartosz Kulczyński
- 05 listopada 2019
Tryptofan
Aminokwas, który uczestniczy w produkcji witaminy PP (niacyny). Prawdopodobnie tryptofanowi zawdz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 listopada 2019
Tauryna
Większości osób tauryna kojarzy się z napojami energetyzującymi. Występuje ona jednak też w żywno...
- dr Bartosz Kulczyński
- 12 sierpnia 2020
Arginina
Arginina jest aminokwasem względnie egzogennym, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowan...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 sierpnia 2020
Cytrulina
Cytrulina jest aminokwasem niebiałkowym, wytwarzanym w organizmie człowieka. Odgrywa rolę w usuwa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 sierpnia 2020
Lizyna
Lizyna to aminokwas białkowy, który musi być dostarczany z dietą, ponieważ nie jest wytwarzany w ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Spis badań i źródeł
- Gorissen SH. i wsp.: Characterising the muscle anabolic potential of dairy, meat and plant-based protein sources in older adults. Proceedings of the Nutrition Society, 2017, 77, 1.
- Jager R i wsp.: International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2017, 14, 20.
- B Komar i wsp.: Effects of leucine-rich protein supplements on anthropometric parameter and muscle strength in the elderly: a systematic review and meta-analysis. J Nutr Health Aging, 2015, 19(4), 437-46.
- Donald K Layman i wsp.: Defining meal requirements for protein to optimize metabolic roles of amino acids1,2,3,4,5. Am J Clin Nutr., 2015, 101(6), 1330S–1338S.
- Oliver C. Witard i wsp.: Protein Considerations for Optimising Skeletal Muscle Mass in Healthy Young and Older Adults. Nutrients., 2016, 8(4), 181.
- Zhe-rong Xu i wsp.: The effectiveness of leucine on muscle protein synthesis, lean body mass and leg lean mass accretion in older people: a systematic review and meta-analysis. Br J Nutr, 2015, 113(1), 25-34.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.