Leucyna

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 25 lutego 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 4źródła
  • 2badań

Leucyna (w skrócie Leu) to związek chemiczny z grupy aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Leucyna, podobnie jak walina i izoleucyna jest zaliczana do aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu (BCAA, ang. branched-chain amino acids).

Leucyna - właściwości

••• Leucyna jest niezbędna do budowy mięśni

Leucyna jest aminokwasem niezbędnym (i jednym z najważniejszych) do budowy tkanki mięśniowej (białek mięśni).

Aby synteza białek mięśniowych zachodziła intensywnie i na optymalnym poziomie, to spożywany posiłek powinien zawierać białko ze stosunkowo dużo ilością leucyny (jest to określane mianem tzw. progu leucynowego).

Jednakże dla każdej osoby próg leucynowy jest nieco inny. Zwykle dla zapewnienia wydajnego powstawania białek mięśniowych potrzebne jest ok. 1-4 g leucyny w posiłku (średnio 2 g).

Należy jednak pamiętać, że efektywny rozwój tkanki mięśniowej następuje na skutek spożywania całego zestawu aminokwasów egzogennych (EAA, ang. essential amino acids), a nie tylko leucyny (choć jest ona najważniejsza). Poza leucyną, aminokwasami egzogennymi są również:

  • Izoleucyna
  • Walina
  • Lizyna
  • Metionina
  • Tryptofan
  • Treonina
  • Fenyloalanina

Zbilansowanie diety pod kątem odpowiedniej zawartości leucyny ma szczególne znaczenie w przypadku osób aktywnych fizycznie, których celem jest budowa masy i siły mięśniowej, a także regeneracja mięśni po wysiłku.

••• Leucyna hamuje spadek masy mięśniowej u osób starszych

Wraz ze starzeniem się dochodzi do niekorzystnego obniżenia masy i siły mięśni, co określane jest mianem sarkopenii.

Ważne jest, aby podejmować różne działania, aby zapobiec utracie masy mięśniowej. Jak pokazują dwie obszerne prace naukowe, jednym z rozwiązań może być dostarczenie wysokich ilości leucyny.

Naukowcy wielokrotnie udowodnili, że suplementacja leucyną wywiera korzystny wpływ na beztłuszczową masę ciała (masę mięśni), w tym szczególnie u osób ze skłonnością do wspomnianej sarkopenii.

Podkreślają oni, że suplementacja leucyną może być przydatna w leczeniu związanego z wiekiem spadku masy mięśniowej u osób starszych.

Leucyna - źródła

Najbogatsze w leucynę są produkty pochodzenia zwierzęcego

Największe ilości leucyny znajdują się w:

  • Mleku
  • Serwatce (białku serwatkowym)
  • Kazeinie
  • Wołowinie
  • Wieprzowinie
  • Jajach
  • Mięsie drobiowym (np. mięso z kurczaka)
  • Rybach (np. dorsz)

Spośród produktów roślinnych, stosunkowo dużo leucyny znajduje się w soi, orzeszkach ziemnych, migdałach.

Źródłem leucyny mogą być również suplementy diety. Jest ona składnikiem w wielu zestawach aminokwasowych, np. w BCAA (aminokwasy rozgałęzione) lub EAA (aminokwasy egzogenne).

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł


Kategorie: Aminokwasy



Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter