Fruktoza: kiedy szkodzi i jak temu zapobiec?
Ostatnia aktualizacja: 05 stycznia 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 13badań
Fruktoza to cukier prosty występujący naturalnie w owocach, niektórych warzywach i miodzie. Znajduje się także we wszystkich słodyczach i żywności wysoko przetworzonej, do której dodano cukier lub syrop glukozowo - fruktozowy.
To właśnie spożycie przetworzonych produktów spowodowało nadmierny udział fruktozy w naszej diecie i jej szkodliwy wpływ na zdrowie.
W pigułce
- Fruktoza to cukier prosty występujący naturalnie w owocach, niektórych warzywach i miodzie.
- Fruktoza znajduje się także w cukrze (sacharozie) i syropie glukozowo - fruktozowym (syropie kukurydzianym), które są dodawane do słodkich produktów, takich jak napoje i słodycze.
- Nadmiar fruktozy w diecie wiąże się z większym ryzykiem otyłości, zespołu metabolicznego, chorób układu krążenia, nadciśnienia tętniczego, stłuszczenia wątroby, dny moczanowej, insulinooporności i cukrzycy.
- Aby zapobiec szkodliwemu działaniu fruktozy na zdrowie należy ograniczyć spożycie słodkich produktów przetworzonych, stanowiących skoncentrowane źródło tego cukru.
- Ilości fruktozy przyjmowane w produktach naturalnych (owocach) nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia.
Co to jest fruktoza?
Fruktoza (tzw. cukier owocowy) to cukier prosty zaliczany do ketoz. W połączeniu z glukozą stanowi ona 50% sacharozy, czyli cukru stołowego. Fruktoza jest słodszą od sacharozy, kaloryczną substancją słodząca (1 g = 4 kcal).
Fruktoza posiada niski indeks glikemiczny (IG = 20) . Mimo to nie jest zalecana jako zamiennik cukru w przypadku osób z cukrzycą.
Gdzie występuje fruktoza?
Naturalnym źródłem fruktozy są wszystkie owoce świeże i suszone, soki owocowe, niektóre warzywa (np. szparagi, cebula, por, karczochy, cykoria), miód i syrop z agawy.
Fruktoza występuje także w syropie glukozowo - fruktozowym, który z uwagi na niską cenę i korzystne właściwości technologiczne jest powszechnie dodawany do żywności wysoko przetworzonej zamiast cukru. W zależności od rodzaju syropu może zawierać on 42 - 90% fruktozy w swoim składzie.
Wszystkie produkty wysokoprzetworzone z dodatkiem zarówno cukru (sacharozy), miodu, jak i syropu glukozowo - fruktozowego (syropu kukurydzianego) są źródłem dużych ilości fruktozy. Wśród produktów tych można wymienić m.in. słodkie napoje, słodycze, płatki śniadaniowe, dżemy i marmolady, czy dosładzany nabiał .
wiem więcej!
Czy fruktoza jest gorsza od glukozy?
Fruktoza - w przeciwieństwie do glukozy - nie jest wykorzystywana jako bezpośrednie źródło energii przez wszystkie komórki ciała. Aby do tego doszło musi ona najpierw przejść skomplikowane procesy w wątrobie, w wyniku których powstają m.in. glukoza, trójglicerydy, kwas moczowy i wolne rodniki. Przewlekłe, nadmierne spożycie fruktozy powoduje przeciążenie wątroby, zwiększając ryzyko jej otłuszczenia oraz generując stres oksydacyjny .
Odmienny metabolizm fruktozy sprawia, że nie powoduje ona wzrostu poziomu insuliny we krwi, a przez to nie wpływa także na poziom hormonów głodu i sytości (greliny i leptyny) tak jak ma to miejsce w przypadku spożycia glukozy. W efekcie dieta obfitująca w duże ilości fruktozy w mniejszym stopniu tłumi apetyt i może sprzyjać przejadaniu się i nadmiernemu przyrostowi masy ciała .
Jak nadmiar fruktozy w diecie wpływa na zdrowie?
Nadmierne spożycie fruktozy z żywnością przetworzoną jest powiązane z większym ryzykiem:
- nadwagi i otyłości (głównie przy jednoczesnej zbyt wysokiej podaży kalorii) ,
- nadciśnienia tętniczego ,
- niealkoholowego stłuszczenia wątroby ,
- dny moczanowej .
- zespołu metabolicznego i chorób sercowo naczyniowych na skutek wzrostu poziomu triglicerydów we krwi ,
- insulinooporności i cukrzycy typu 2 .
Czy należy ograniczać owoce?
Owoce są naturalny źródłem fruktozy, lecz to nie ich spożycie jest tutaj problemem. Negatywne efekty nadmiaru fruktozy w diecie dotyczą przede wszystkim wysokiego udziału produktów wysokoprzetworzonych, zawierających skoncentrowane ilości fruktozy w postaci syropu kukurydzianego i cukru dodanego.
Nawet duże ilości świeżych owoców w diecie nie stwarzają ryzyka przyjęcia szkodliwych dawek fruktozy, a przyczyniają się do spożycia większych ilości błonnika pokarmowego, witamin i cennych polifenoli, które to wykazują szeroki pozytywny wpływ na zdrowie.
Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania zaleca się jeść co najmniej 5 porcji (400 g) warzyw i owoców na dzień. Nie ma żadnych przesłanek ku temu, aby ograniczać w diecie owoce z powodu występującej w nich fruktozy.
Na czym polega nietolerancja fruktozy?
Nietolerancja fruktozy to zaburzenie trawienia objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu produktów z fruktozą.
W zależności od przyczyny nietolerancji fruktozy można wyróżnić:
- Fruktozemię - uwarunkowany genetycznie niedobór enzymu odpowiedzialnego za metabolizm fruktozy w wątrobie. Pośrednie związki rozkładu fruktozy, które nie mogą być dalej metabolizowane, gromadzą się w komórkach wątroby i mogą doprowadzić do jej uszkodzenia.
- Zespół złego wchłaniania - spowodowany nieprawidłowym wchłanianiem fruktozy w jelicie cienkim. Duże stężenia fruktozy trafiają do jelita grubego, gdzie bytujące bakterie jelitowe fermentują ją m.in. do metanu, dwutlenku węgla i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, co wywołuje ból brzucha, gazy, wzdęcia, mdłości, wymioty, biegunkę i uczucie pełności.
Osoby z fruktozemią muszą całkowicie wyeliminować fruktozę ze swojej diety. Pacjenci z zespołem złego wchłaniania powinni uważać na nadmiar fruktozy w pożywieniu - niewielkie jej ilości nie wywołują uciążliwych dolegliwości.
wiem więcej!
Fruktoza zaliczana jest do FODMAP (ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols), czyli łatwo fermentujących krótkołańcuchowych węglowodanów, których spożycie powinno być ograniczone w diecie osób z zespołem jelita drażliwego.
Więcej podobnych treści
Laktoza
Laktoza, nazywana inaczej cukrem mlecznym to związek z grupy węglowodanów występujący głównie w p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 05 listopada 2019
Błonnik pokarmowy
Błonnik pokarmowy nazywany włóknem pokarmowym to szeroka grupa związków, które nie ulegają trawie...
- dr Bartosz Kulczyński
- 03 maja 2020
Inulina
Inulina jest naturalnym prebiotykiem i wspiera rozwój flory bakteryjnej jelit. Działa jak błonnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 października 2020
Pektyna
Pektyny to naturalne składniki roślin, będące rodzajem błonnika pokarmowego. Mają właściwości żel...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 listopada 2020
Skrobia: co to jest i do czego się ją stosuje
Skrobia jest węglowodanem naturalnie występującym w produktach roślinnych. Dla człowieka jest pod...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 maja 2021
Węglowodany
Jakie są rodzaje węglowodanów? Które węglowodany są "dobre", a które "złe". W jakich produktach s...
- Martyna Szałankiewicz
- 17 sierpnia 2023
Spis badań i źródeł
- https://glycemic-index.net/fructose/
- Hyon K Choi i wsp.: Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men: prospective cohort study. BMJ, 2008, 336(7639), 309-12.
- Kimber L Stanhope i wsp.: Consumption of fructose and high fructose corn syrup increase postprandial triglycerides, LDL-cholesterol, and apolipoprotein-B in young men and women. J Clin Endocrinol Metab, 2011, 96(10), E1596-605.
- Kathleen A Page i wsp.: Effects of fructose vs glucose on regional cerebral blood flow in brain regions involved with appetite and reward pathways. JAMA, 2013, 309(1), 63-70.
- D David Wang i wsp.: Effect of fructose on postprandial triglycerides: a systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials. Atherosclerosis, 2014, 232(1), 125-33.
- Shan Luo i wsp.: Differential effects of fructose versus glucose on brain and appetitive responses to food cues and decisions for food rewards. Proc Natl Acad Sci U S A, 2015, 112(20), 6509-14.
- Joseph Jamnik i wsp.: Fructose intake and risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open, 2016, 6(10), e013191.
- Rodrigo Martins Pereira i wsp.: Fructose Consumption in the Development of Obesity and the Effects of Different Protocols of Physical Exercise on the Hepatic Metabolism. Nutrients, 2017, 9(4), 405.
- Jordana Herzog Siqueira i wsp.: Sugar-Sweetened Soft Drinks and Fructose Consumption Are Associated with Hyperuricemia: Cross-Sectional Analysis from the Brazilian Longitudinal Study of Adult Health (ELSA-Brasil). Nutrients, 2018, 10(8), 981.
- Rongrong Li i wsp.: Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr, 2018;27(6):1344-1356., 27(6), 1344-1356.
- Sabrina Ayoub-Charette i wsp.: Important food sources of fructose-containing sugars and incident gout: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open, 2019, 9(5), e024171.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31213868/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35334784/
- Danielle Lee i wsp.: Important Food Sources of Fructose-Containing Sugars and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Controlled Trials. Nutrients, 2022, 14(14), 2846.
- Laura Chiavaroli i wsp.: Important food sources of fructose-containing sugars and adiposity: A systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials. Am J Clin Nutr, 2023, 117(4), 741-765.
- Qi Liu i wsp.: Fructose-containing food sources and blood pressure: A systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials. PLoS One, 2023, 18(8), e0264802.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.