Solanina
Ostatnia aktualizacja: 23 lutego 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 0badań
Solanina to związek z grupy glikoalkaloidów, który wykazuje działanie toksyczne i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Solaninę można nazwać naturalnym pestycydem, ponieważ jej funkcją w ziemniakach jest ochrona przed drobnoustrojami.
Solanina w ziemniakach
Źródłem solaniny w diecie człowieka są ziemniaki. Trzeba jednak podkreślić, że najwyższe ilości solaniny znajdują się w liściach, kwiatach, skórce i łodygach ziemniaków. Dodatkowo im ziemniak bardziej dojrzały, tym zawiera mniej solaniny. Dlatego też nie powinniśmy spożywać ziemniaków zielonych, niedojrzałych.
Warto też zauważyć, że przechowywanie ziemniaków w niewłaściwych warunkach (zbyt niska temperatura, przechowywanie w jasnym świetle) powoduje wzrost solaniny w ziemniaku.
Związki o podobnej budowie i podobnym działaniu do solaniny (ale nieco innej nazwie) występują również w innych roślinach psiankowatych, np. w:
- Pomidorach (tomatyna)
- Bakłażanie (solasonina)
Solanina - działanie toksyczne
Zatrucie solaniną może objawiać się m.in.:
- Bólami głowy
- Bólami brzucha
- Nudnościami
- Wymiotami
- Poceniem się
- Biegunką
- Skurczem oskrzeli
- Sennością
- Zaburzeniami świadomości
- Zaburzeniami rytmu pracy serca (tachykardia)
Objawy toksyczności ostrej solaniny wynikają z jej zdolności do hamowania aktywności acetylocholinesterazy.
Symptomy zatrucia pojawiają się zwykle 7-19 godzin od spożycia wysokich ilości solaniny.
Uważa się, że silnie toksyczne są dawki glikoalkaloidów (solaniny i chakoniny) na poziomie 1-5 mg/kg masy ciała. Przy czym szacuje się, że dorosła osoba (o masie ciała 70 kg) spożywa średnio 0,18 mg glikoalkaloidów/kg masy ciała.
Wobec tego warto podkreślić, że zatrucia solaniną są bardzo sporadyczne.
Więcej podobnych treści
Napój kokosowy
Czy napój kokosowy jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze? Do czego można go użyć? Czy napój kok...
- Martyna Szałankiewicz
- 27 kwietnia 2023
Soja
Soja to jedna z roślin strączkowych. Zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. Jest też źród...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 marca 2021
Kwas ferulowy
Kwas ferulowy to naturalny związek o właściwościach przeciwutleniających, należący do grupy polif...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Lizyna
Lizyna to aminokwas białkowy, który musi być dostarczany z dietą, ponieważ nie jest wytwarzany w ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Leucyna
Leucyna to aminokwas egzogenny, którego organizm nie wytwarza, przez co musi zostać on dostarczon...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Kwas chlorogenowy
Kwas chlorogenowy to jeden z przedstawicieli kwasów fenolowych (polifenoli). Jego bogatym źródłem...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Spis badań i źródeł
- Donald G Barceloux i wsp.: Potatoes, tomatoes, and solanine toxicity (Solanum tuberosum L., Solanum lycopersicum L.). Dis Mon, 2009, 55(6), 391-402.
- Laurie C. Dolan i wsp.: Naturally Occurring Food Toxins. Toxins (Basel)., 2010, 2(9), 2289–2332.
- Tjeert T Mensinga i wsp.: Potato glycoalkaloids and adverse effects in humans: an ascending dose study. Regul Toxicol Pharmacol, 2005, 41(1), 66-72.
- Sołtys D.: Solanina i chakonina - główne glikoalkaloidy ziemniaka uprawnego (Solanum tuberosum L.). KOSMOS, problemy nauk biologicznych, 2013, 1, 298, 129-138.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.