Solanina

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 23 lutego 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 6źródła
  • 0badań

Solanina to związek z grupy glikoalkaloidów, który wykazuje działanie toksyczne i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Solaninę można nazwać naturalnym pestycydem, ponieważ jej funkcją w ziemniakach jest ochrona przed drobnoustrojami.

Solanina w ziemniakach

Źródłem solaniny w diecie człowieka są ziemniaki. Trzeba jednak podkreślić, że najwyższe ilości solaniny znajdują się w liściach, kwiatach, skórce i łodygach ziemniaków. Dodatkowo im ziemniak bardziej dojrzały, tym zawiera mniej solaniny. Dlatego też nie powinniśmy spożywać ziemniaków zielonych, niedojrzałych.

Warto też zauważyć, że przechowywanie ziemniaków w niewłaściwych warunkach (zbyt niska temperatura, przechowywanie w jasnym świetle) powoduje wzrost solaniny w ziemniaku.

Związki o podobnej budowie i podobnym działaniu do solaniny (ale nieco innej nazwie) występują również w innych roślinach psiankowatych, np. w:

Solanina - działanie toksyczne

Zatrucie solaniną może objawiać się m.in.:

  • Bólami głowy
  • Bólami brzucha
  • Nudnościami
  • Wymiotami
  • Poceniem się
  • Biegunką
  • Skurczem oskrzeli
  • Sennością
  • Zaburzeniami świadomości
  • Zaburzeniami rytmu pracy serca (tachykardia)

Objawy toksyczności ostrej solaniny wynikają z jej zdolności do hamowania aktywności acetylocholinesterazy.

Symptomy zatrucia pojawiają się zwykle 7-19 godzin od spożycia wysokich ilości solaniny.

Uważa się, że silnie toksyczne są dawki glikoalkaloidów (solaniny i chakoniny) na poziomie 1-5 mg/kg masy ciała. Przy czym szacuje się, że dorosła osoba (o masie ciała 70 kg) spożywa średnio 0,18 mg glikoalkaloidów/kg masy ciała.

Wobec tego warto podkreślić, że zatrucia solaniną są bardzo sporadyczne.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter