Selen - dawkowanie
Ostatnia aktualizacja: 13 września 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 26źródła
- 1badań
Selen jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym w naszej diecie. To właśnie z selenu zbudowanych jest wiele enzymów, które odpowiadają za prawidłowe procesy zachodzące w naszym organizmie. Selen jest istotnym pierwiastkiem dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Dostarczanie go w odpowiednich ilościach może przyczyniać się do obniżenia ryzyka rozwoju niektórych chorób.
W pigułce
- Młodzież do lat 12 powinna spożywać dziennie 40 µg selenu, zaś osoby powyżej 12 roku życia – 55 µg
- Kobiety ciężarne powinny dostarczać wyższych ilości selenu (60 µg/dzień), podobnie - kobiety karmiące (70 µg/dzień). Jednakże nie ma konieczności stosowania suplementów diety zawierających selen
- Uważa się, że „terapeutyczna” dawka selenu może wynosić ok. 200 µg/dzień
- Osoby dorosłe nie powinny przekraczać górnej tolerowanej dziennej dawki selenu, która wynosi 400 µg/dzień
- Biodostępność selenu mogą zwiększać witaminy A, C, E, których źródłem są głównie warzywa i owoce
- W przypadku konieczności stosowania suplementów zawierających selen, warto wybierać preparaty zawierające selen w formie selenometioniny
Zobacz też: Selen - skutki niedoboru, właściwości zdrowotne
Selen – źródła
Najbogatsze w selen są orzechy brazylijskie
Selen występuje w żywności w połączeniu z białkami. Dlatego też w większości przypadków, jeżeli w produkcie znajduje się wysoka ilość białka, wówczas możemy spodziewać się, że selenu też będzie stosunkowo dużo.
Jednym z produktów najbogatszych w selen są orzechy brazylijskie. W 100 gramach tych orzechów (w dwóch garściach) znajduje się 103 µg selenu. Oznacza to, że jedna garść orzechów brazylijskich wystarczyłaby, aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę selenu.
Jednakże zawartość selenu w produktach roślinnych zależy w dużym stopniu od gleby (i ich zasobności w selen), na których są uprawiane rośliny. W jednym z opracowań można znaleźć informację, że w orzechach brazylijskich (100 g) jest aż 1917 µg selenu. W efekcie 1-2 orzechy pokryłyby dzienne zapotrzebowanie na selen.
Głównym źródłem selenu w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego
Pomimo, że to orzechy brazylijskie zawierają bardzo wysokie ilości selenu, to trzeba zauważyć, że spośród produktów roślinnych są one wyjątkiem.
W większości warzyw i owoców zawartość selenu wynosi poniżej 1,0 µg/100 g (bardzo mało). Większe ilości selenu zawierają suche nasiona roślin strączkowych – groch (14 µg/100 g), soczewica (12 µg/100 g), soja (8,8 µg/100 g), kasza gryczana (20 µg/100 g), ryż biały (6 µg/100 g), kakao w proszku (14,3 µg/100 g), grzyby (6,47 µg/100 g), orzechy – pistacje (4,7 µg/100 g), migdały (2,0 µg/100 g), orzechy włoskie (1,7 µg/100 g),
W selen najbardziej obfitują produkty pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej selenu dostarczają ryby – tuńczyk (79,6 µg/100 g), łosoś (32,2 µg/100 g), śledź (32,1 µg/100 g), flądra (28,9 µg/100 g), dorsz (28,7 µg/100 g), pstrąg (18,7 µg/100 g).
Selen w wysokich ilościach obecny jest również w owocach morza – homary (38,1 µg/100 g), ostrygi (49,2 µg/100 g) i podrobach – pasztet (21 µg/100 g), serca cielęce i wołowe (14 µg/100 g), ozorki wieprzowe (12 µg/100 g).
Źródłem selenu w diecie są jaja kurze (23,3 µg/100 g), mięso z kurczaka (12,4 µg/100 g), szynka wieprzowa wołowa (12,1 µg/100 g) i sery – Parmezan (14 µg/100 g), Mozzarella (10 µg/100 g), Emmentaler (9,5 µg/100 g), Cheddar (9 µg/100 g), Camembert (8,5 µg/100 g).
Selen – dawkowanie
Selen powinien być regularnie dostarczany do organizmu wraz z dietą. Wysokość zapotrzebowania człowieka na selen wrasta wraz z wiekiem do ok. 18 roku życia. Im jesteśmy starsi, tym więcej selenu powinniśmy spożywać.
Osoby dorosły powinny spożywać dziennie ok. 55 µg selenu. Nieco wyższych ilości selenu wymagają kobiety w ciąży (60 µg/dzień) oraz kobiety karmiące (70 µg/dzień). Wynika to z tego, że pewne matczyne zapasy selenu są transportowane do płodu i do mleka. Dlatego też kobiety powinny kompensować (wyrównywać) sobie te straty poprzez nieco wyższe spożycie selenu.
Płeć i wiek |
Dawka selenu (µg/dzień) |
---|---|
Niemowlęta | |
0-0,5 | 15 |
0,5-1,0 | 20 |
Dzieci | |
1-3 lat | 20 |
4-6 lat | 30 |
7-9 lat | 30 |
Chłopcy | |
10-12 lat | 40 |
13-15 lat | 55 |
16-18 lat | 55 |
Dziewczęta | |
10-12 lat | 40 |
13-15 lat | 55 |
16-18 lat | 55 |
Mężczyźni | |
>18 lat | 55 |
Kobiety | |
>18 lat | 55 |
ciężarne | 60 |
w okresie laktacji | 70 |
Warto jednak zauważyć, że w niektórych opracowaniach naukowych stwierdza się, że dzienna dawka selenu powinna być trochę wyższa niż ustalona w oficjalnych normach żywienia i dla osób dorosłych powinna wynosić 90 µg/dzień.
Skuteczna dawka selenu może wynosić ok. 200 µg/dzień
W wielu badaniach naukowych, jako „terapeutyczną” dawkę selenu stosuje się 200 µg/dzień. Zwiększenie podaży selenu do 200 µg/dzień, czyli powyżej rekomendowanego poziomu spożycia nie spowoduje wystąpienia skutków ubocznych.
Osoby, które zdecydują się na suplementację selenem, nie powinny przekraczać dawki (w postaci suplementu) w ilości 200-300 µg/dzień.
Nie należy przekraczać górnej dziennej dawki selenu
Trzeba podkreślić, że nie tylko niedobór selenu może nam zaszkodzić. Równie groźny dla naszego zdrowia może być jego nadmiar. Aby przeciwdziałać ryzyku „przedawkowania” selenu ustalone zostały górne poziomy spożycia selenu, których nie należy przekraczać. A przynajmniej, aby nie robić tego regularnie.
Osoby (zarówno mężczyźni jak i kobiety) w wieku powyżej 14 lat nie powinny spożywać dziennie więcej niż 400 µg selenu. Taką samą górną granicę spożycia selenu ustalono dla kobiet ciężarnych i karmiących. Dla młodszych osób, górne granice wyglądają następująco:
- Dzieci do 6 miesiąca życia – 45 µg/dzień
- Dzieci w wieku od 7 do 12 miesiąca życia – 60 µg/dzień
- Dzieci w wieku 1-3 lat – 90 µg/dzień
- Dzieci w wieku 4-8 lat – 150 µg/dzień
- Dzieci w wieku 9-13 lat – 280 µg/dzień
Powszechnie stosowana dieta może nie dostarczać wystarczających ilości selenu
Wyniki badań przeprowadzonych w różnych państwach na świecie są alarmujące, ponieważ wykazały, że mieszkańcy wielu krajów nie dostarczają odpowiednich ilości selenu. Niskie spożycie selenu stwierdzono m.in. wśród Polaków, Turków, Słoweńców, Irlandczyków i Anglików. W niektórych krajach ten problem może dotyczyć nawet powyżej 50% populacji.
Czy kobiety w ciąży powinny suplementować selen?
Według Rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego nie ma konieczności suplementowania selenu przed i podczas trwania ciąży. Należy zadbać o właściwe spożycie tego związku (według powyżej wspomnianych norm) wraz z tradycyjną żywnością.
Selen – który najlepszy?
Selen w żywności i suplementach diety może występować w różnych formach chemicznych
Dla selenu można wymienić formy nieorganiczne takie jak: selenian sodu i selenin sodu oraz formy organiczne – selenometionina, metylowana selenocysteina i drożdże wzbogacone w selen (zawierające głównie selenometioninę).
Wchłanianie selenu zachodzi w jelicie cienkim i zarówno formy nieorganiczne jak i organiczne stosunkowo łatwo się wchłaniają.
Według danych naukowych można wnioskować, że lepszym źródłem selenu będą formy organiczne (selenometionina) niż formy nieorganiczne.
Prawdopodobnie, selen w postaci selenometioniny wchłania się w aż 90%. Co prawda selen w formie nieorganicznej może w jeszcze większym stopniu ulec wchłonięciu. Jednakże selen w takiej postaci jest słabiej zatrzymywany w organizmie i jego ponad połowa jest wydalana wraz z moczem.
Ciekawą postacią suplementów diety są drożdże wzbogacone w selen. Zawierają łatwo przyswajalny selen (w formie L-selenometioniny). Dodatkowo drożdże posiadają w swoim składzie witaminy z grupy B i witaminę A, które mogą wpływać korzystnie na biodostępność selenu.
Wydaje się, że wyższą biodostępność (przyswajalność) wykazuje selen zawarty w produktach roślinnych niż w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednakże ze względu na to, że zdecydowanie wyższe ilości selenu znajdują się w produktach mięsnych, to one są lepszym źródłem tego składnika w diecie.
Warto też zauważyć, że selen wchłania się lepiej u osób cierpiących na niedobór tego składnika, niż u osób, u których jego poziom jest wysoki.
Przyswajalność selenu zwiększają takie związki jak:
- białko - a konkretnie aminokwas - metionina wchodzący w skład białek
- witaminy o działaniu przeciwutleniającym - witamina A, E i C
porada
Aby zapewnić jak najwyższą biodostępność selenu, warto łączyć ze sobą w posiłku produkty wysokobiałkowe (zawierające selen) z warzywami, owocami, olejami roślinnymi i orzechami, będącymi źródłem witamin A, E i C
Selen – przeciwwskazania do stosowania
Selen spożywany w umiarkowanych, zalecanych ilościach jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Dlatego też nie ma powodów, aby ograniczać spożycie selenu lub eliminować go całkowicie z diety.
Warto jednak podkreślić, że nie należy regularnie przekraczać górnej, tolerowanej dawki selenu. W wielu badaniach zauważono, że wysoki poziom selenu we krwi może być przyczyną podwyższonego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, zbyt wysokie dawki selenu mogą zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2 oraz powodować wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Więcej podobnych treści
Witamina C dawkowanie
Witaminę C należy dostarczać regularnie w ilości ok. 50-90 mg/dzień. Jednak coraz częściej mówi s...
- dr Bartosz Kulczyński
- 23 czerwca 2020
Jak dawkować Witaminę K?
W zależności od wieku powinniśmy spożywać różne ilości witaminy K. U noworodków obowiązkowo podaj...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 lipca 2021
Selen - niedobór
O niedobór selenu nie jest wcale trudno. Szacuje się, że dotyka on ok. 0,5-1 mld ludzi na całym ś...
- Żaneta Michalak
- 03 grudnia 2019
Selen właściwości
- Żaneta Michalak
- 09 maja 2021
Selen
Selen początkowo uważany był za toksyczny. Dopiero w 1957 r. stwierdzono, że selen jest dla nas k...
- Żaneta Michalak
- 03 grudnia 2019
Kwas foliowy: dawkowanie
Kwas foliowy powinien spożywać każdy z nas. Jednak niektóre osoby wymagają wyższych dawek tej wit...
- Żaneta Michalak
- 03 grudnia 2019
Spis badań i źródeł
- http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_foodcomplist.asp?CompId=0069
- http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_foodcomplist.asp?CompId=0069
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/#h2
- https://scialert.net/fulltext/?doi=pjn.2009.1093.1096
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225470/#_ddd0000376_
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482260/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482260/
- Joachim Bleys i wsp.: Serum selenium and serum lipids in US adults2. Am J Clin Nutr., 2008, 88(2), 416–423.
- Jie Wei i wsp.: The association between dietary selenium intake and diabetes: a cross-sectional study among middle-aged and older adults. Nutr J., 2015, 14, 18.
- Rita Stoffaneller i wsp.: A Review of Dietary Selenium Intake and Selenium Status in Europe and the Middle East. Nutrients., 2015, 7(3), 1494–1537.
- Chia-Wen Lu i wsp.: High serum selenium levels are associated with increased risk for diabetes mellitus independent of central obesity and insulin resistance. BMJ Open Diabetes Res Care., 2016, 4(1), e000253.
- Mara Ventura i wsp.: Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. Int J Endocrinol., 2017, 2017, 1297658.
- Huawei Zeng i wsp.: Selenium as an anticancer nutrient: roles in cell proliferation and tumor cell invasion. J Nutr Biochem, 2008, 19(1), 1-7.
- Mohammad Reza Safarinejad i wsp.: Efficacy of selenium and/or N-acetyl-cysteine for improving semen parameters in infertile men: a double-blind, placebo controlled, randomized study. J Urol, 2009, 181(2), 741-51.
- Saverio Stranges i wsp.: Higher selenium status is associated with adverse blood lipid profile in British adults. J Nutr, 2010, 140(1), 81-7.
- Susan J Fairweather-Tait i wsp.: Selenium bioavailability: current knowledge and future research requirements. Am J Clin Nutr, 2010, 91(5), 1484S-1491S.
- Mohammad K Moslemi i wsp.: Selenium-vitamin E supplementation in infertile men: effects on semen parameters and pregnancy rate. Int J Gen Med, 2011, 4, 99-104.
- Toktam Faghihi i wsp.: A randomized, placebo-controlled trial of selenium supplementation in patients with type 2 diabetes: effects on glucose homeostasis, oxidative stress, and lipid profile. Am J Ther, Nov-Dec, 21(6), 491-5.
- Mehri Jamilian i wsp.: Metabolic response to selenium supplementation in women with polycystic ovary syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Endocrinol (Oxf), 2015, 82(6), 885-91.
- Krista Christensen i wsp.: Serum selenium and lipid levels: Associations observed in the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2011-2012. Environ Res, 2015, 140, 76-84.
- Zatollah Asemi i wsp.: Effects of selenium supplementation on glucose homeostasis, inflammation, and oxidative stress in gestational diabetes: Randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Nutrition, 2015, 31(10), 1235-42.
- Marco Vinceti i wsp.: Selenium exposure and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Eur J Epidemiol, 2018, 33(9), 789-810.
- V R Young i wsp.: Selenium bioavailability with reference to human nutrition. Am J Clin Nutr, 1982, 35(5), 1076-88.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.