Rzepa
Ostatnia aktualizacja: 27 września 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 8badań
Rzepa właściwa typowa (Brassica rapa subsp. rapa), w skrócie zwana rzepą, to warzywo z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Systematycznie jest ona podgatunkiem kapusty właściwej, dlatego znana jest również jako kapusta właściwa typowa.
Rzepa zawiera znaczne ilości witamin i składników mineralnych, a także substancji aktywnych. Sprzyja łagodzeniu stanów zapalnych, a także może działać hepatoprotekcyjnie i przeciwcukrzycowo.
Zebraliśmy wszystko, co warto wiedzieć na temat rzepy.
W pigułce
- Rzepa jest warzywem niskokalorycznym (28 kcal/100 g), ale o wysokim indeksie glikemicznym (IG = 73). Osoby z problemami z gospodarką węglowodanową muszą ją odpowiednio wkomponować w swój jadłospis.
- Rzepa jest bardzo dobrym źródłem błonnika, a także witaminy C, potasu i miedzi.
- Zawiera znaczne ilości polifenoli, a także - jako warzywo kapustne - glukozynolanów. Dzięki temu wykazuje właściwości przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne oraz przeciwcukrzycowe.
- Na spożycie rzepy powinny szczególnie uważać osoby z chorobami tarczycy, żołądka oraz jelit.
Pochodzenie rzepy nie jest znane, wiadomo jednak, że uprawiana była już w starożytnym Rzymie, skąd prawdopodobnie została rozprzestrzeniona na inne części świata .
Rzepa jest uprawiana jako roślina pastewna oraz jako warzywo. W pierwszej wersji spożywana jest przez zwierzęta w całości - liście wraz z bulwami. Jako warzywo natomiast, sposób jej konsumpcji różni się w zależności od regionu świata. W Polsce najczęściej spożywamy jej bulwy, głównie w charakterze surówek.
Rzepa - wartości odżywcze
Rzepa zawiera dużo wody (92%) ale jednocześnie jest bogata w składniki odżywcze i błonnik.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 rzepę (ok. 170 g):
- Kalorie - 47,6 kcal
- Białko - 1,53 g
- Tłuszcz - 0,17 g
- Węglowodany - 10,93 g
- Cukry proste - 6,46 g
- Błonnik pokarmowy - 3,06 g (ok. 12% RWS) .
Rzepa jest bardzo dobrym źródłem błonnika
Jedna sztuka zawiera nieco ponad 3 gramy, co stanowi około 12% dobowego zapotrzebowania na ten składnik dla dorosłej osoby.
Błonnik pokarmowy w organizmie zapewnia prawidłową perystaltykę jelit, tym samym zapobiegając zaparciom. Dodatkowo, wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu i glukozy w surowicy krwi. Zapobiega także wchłanianiu części metali ciężkich w przewodzie pokarmowym. Zawartość błonnika w posiłku zapewnia uczucie sytości, tym samym sprzyjając ograniczeniu uczucia głodu i kontroli masy ciała.
Rzepa jest niskokaloryczna, ale ma wysoki indeks glikemiczny
W 100 g produktu zawiera jedynie 28 kcal. Jedna rzepa (ok. 170 g) dostarcza niecałych 48 kcal . Indeks glikemicznym jest wysoki (IG = 73), natomiast ładunek glkemiczny w przeliczeniu na porcję 170 g jest niski (ŁG = 8) . Oznacza to, że po spożyciu rzepy poziom glukozy we krwi może wzrosnąć szybko, ale nie nadmiernie wysoko i szybko wróci do normy.
Rzepa - witaminy i składniki mineralne
Jedna rzepa pokrywa 44,6% dobowego zapotrzebowania na witaminę C
Rzepa jest bogata w witaminę C. Jedna sztuka (ok. 170 g) dostarcza 35,7 mg kwasu askorbinowego, co stanowi 44,6% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Witamina C w organizmie bierze udział w:
- syntezie kolagenu w skórze oraz w tkance kostnej,
- wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego, zwiększając jego przyswajalność,
- procesach antyoksydacyjnych, czyli neutralizowaniu wolnych rodników tlenowych,
- prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Zawartość witamin w 1 rzepie (ok. 170 g):
- Witamina C - 35,7 mg (44,6% RWS),
- Kwas foliowy - 25,5 µg (12,8% RWS),
- Witamina B6 - 0,15 mg (10,9% RWS),
- Witamina B1 - 0,07 mg (6,2% RWS),
- Witamina B5 - 0,34 mg (5,7% RWS),
- Witamina B3 - 0,68 mg (4,3% RWS),
- Witamina B2 - 0,05 mg (3,6% RWS),
- Witamina E - 0,05 mg (0,4% RWS),
- Witamina K - 0,17 µg (0,2% RWS).
Rzepa zawiera znaczne ilości potasu i miedzi
Jedna rzepa (ok. 170 g) dostarcza 324,7 g potasu, co stanowi 16,2% dobowego zapotrzebowania oraz 0,14 mg miedzi (14,5% RWS).
Potas odgrywa rolę w:
- zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- utrzymywaniu potencjału błonowego i przekazywaniu impulsów nerwowych,
- skurczu mięśni, w tym mięśnia sercowego,
- zachowywaniu prawidłowych wartości ciśnienia tętniczego.
Miedź bierze udział w:
- przyswajaniu żelaza z przewodu pokarmowego,
- zwalczaniu wolnych rodników tlenowych,
- formowaniu tkanki łącznej, tkanki kostnej, a także erytrocytów,
- pigmentacji skóry i włosów.
Zawartość składników mineralnych w 1 rzepie (ok. 170 g):
- Potas - 324,7 mg (16,2% RWS),
- Miedź - 0,14 mg (14,5% RWS),
- Mangan - 0,23 mg (11,4% RWS),
- Fosfor - 45,9 mg (6,6% RWS),
- Wapń - 51 mg (6,4% RWS),
- Magnez - 18,7 mg (5% RWS),
- Cynk - 0,46 mg (4,6% RWS),
- Żelazo - 0,51 mg (3,6% RWS),
- Selen - 1,19 µg (2,2% RWS).
Rzepa - składniki aktywne
Spośród składników aktywnych rzepa zawiera głównie glukozynolany, a także polifenole i kwasy organiczne.
Rzepa stanowi bogate źródło glukozynolanów
Glukozynolany są związkami siarkowymi, bardzo charakterystycznymi dla warzyw kapustowatych. Są one odpowiedzialne za specyficzny, nieco ostrzejszy smak i aromat. W organizmie, mogą odgrywać rolę zarówno substancji antyodżywczych, jak i prozdrowotnych.
Ze względu na zawartość progoitryny, rzepa może wpływać wolotwórczo i sprzyjać zaburzeniom pracy tarczycy.
Glukozynolany mają udowodnione działanie antykancerogenne, chroniąc przede wszystkim przed nowotworami przewodu pokarmowego .
Rzepa zawiera polifenole oraz kwasy organiczne
Podczas badania rzepy, naukowcy odkryli w jej strukturach 14 różnych związków polifenolowych i 6 kwasów organicznych. Spośród kwasów obecnych w bulwach, największą część stanowił kwas jabłkowy.
Polifenole charakteryzują się znacznymi zdolnościami antyoksydacyjnymi. Niszcząc wolne rodniki, wygaszają stan zapalny w organizmie i zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Kwasy organiczne wykazują działanie przeciwdrobnoustrojwe, chroniąc organizm przed zakażeniami .
Rzepa - właściwości
Rzepa zmniejsza stres oksydacyjny i sprzyja łagodzeniu stanów zapalnych
Rzepa zawiera znaczne ilości związków, mających właściwości przeciwutleniające lub biorących udział w tworzeniu kompleksów antyoksydacyjnych. Należą do nich: witamina C, miedź, a także polifenole.
Naukowcy ocenili ekstrakty z rzepy pod kątem zdolności antyoksydacyjnych zarówno w badaniach in vitro, jak i in vivo. Co istotne, najsilniejszym działaniem neutralizującym wolne rodniki tlenowe, wykazywały się ekstrakty z bulw, najczęściej spożywanych w naszym kraju .
Podsumowanie
Bulwa rzepy najczęściej spożywana w naszym kraju zawiera związki o właściwościach przeciwutleniających i antyoksydacyjnych.
Rzepa może wykazywać działanie hepatoprotekcyjne
Rzepa zawiera substancje, które mogą hamować zmiany chorobowe w wątrobie.
Badania na zwierzętach laboratoryjnych dowiodły, że ekstrakty z rzepy sprzyjają obniżeniu wartości tak zwanych markerów wątrobowych - ALT (aminotransferazy alaninowej), AST (aminotransferazy asparaginianowej) oraz ALP (fosfatazy alkalicznej). Ich podwyższone wartości świadczą o procesach chorobowych toczących się w obrębie tego narządu. Pozytywny wpływ spożycia rzepy jest wiązany z obecnością w niej związków siarkowych .
Podsumowanie
Rzepa zawiera związki siarkowe oraz polifenole, które wykazują działanie hepatoprotekcyjne. Jej spożycie sprzyja obniżeniu poziomu stężenia markerów stanu zapalnego wątroby.
Rzepa może mieć działanie przeciwcukrzycowe
W badaniach na zwierzętach laboratoryjnych, ekstrakty z rzepy, bogate we flawonoidy, wpływały na zmniejszenie objawów cukrzycy typu 2. Ma to miejsce dzięki zmniejszeniu aktywności enzymów, odpowiadających za rozwój choroby, takich jak reduktaza aldozowa, a także dzięki zwiększeniu transportu glukozy do komórek mięśniowych.
Szczury laboratoryjne w wyniku zastosowania ekstraktów z rzepy miały także obniżone poziomy hemoglobiny glikowanej oraz wolnej insuliny w surowicy krwi .
Podsumowanie
Flawonoidy obecne w rzepie wpływają na poprawę metabolizmu glukozy, zapobiegając rozwojowi cukrzycy typu 2.
Rzepa - przeciwwskazania
Na spożycie rzepy muszą uważać osoby:
- z chorobami wrzodowymi żołądka i dwunastnicy - jest to produkt nasilający wydzielanie soku żołądkowego, co może prowadzić do zaostrzenia objawów choroby wskutek podrażnienia nadżerek,
- z chorobami tarczycy - przez zawartość goitrogenów, surowa rzepa może działać wolotwórczo i zaburzać pracę tarczycy. Zawartość tych związków można zmniejszyć poprzez ugotowanie rzepy, koniecznie bez przykrycia, aby goitrogeny mogły się ulotnić wraz z parą wodną.
- z chorobą refluksową - ze względu na silne wydzielanie soku żołądkowego, po spożyciu rzepy można zaobserwować zaostrzenie objawów refluksu.
Więcej podobnych treści
Roszponka
- Natalia Kalinowska
- 07 czerwca 2022
Rzeżucha
- Paulina Cieślak
- 24 maja 2022
Cebula - najważniejsze informacje
Cebula zawdzięcza swoje właściwości głównie różnorodnym związkom bioaktywnym i organicznym związk...
- mgr Mateusz Durbas
- 04 maja 2022
Cukinia
- Paulina Cieślak
- 31 maja 2022
Ogórek
- Paulina Cieślak
- 20 czerwca 2022
Szczaw
- Paulina Cieślak
- 22 lipca 2022
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170465/nutrients
- https://foodstruct.com/food/turnip
- https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.14417
- Yiming Guo i wsp.: Center of Origin and Centers of Diversity in an Ancient Crop, Brassica rapa (Turnip Rape). J Hered, Jul-Aug, 105(4), 555-565.
- Guusje Bonnema i wsp.: Glucosinolate variability between turnip organs during development. PLoS One., 2019, 14(6), e0217862.
- https://www.scielo.br/j/bjft/a/pH7R3CmhYrcSjxmCRzJmrVN/?format=html&lang=en
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814607004104
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.