Tiaminaza
Ostatnia aktualizacja: 31 lipca 2020
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 0badań
Tiaminaza to enzym zaliczany do substancji antyodżywczych. Jego aktywność polega na rozkładzie tiaminy, czyli witaminy B1.
Tiaminaza występuje przede wszystkim w surowych rybach i skorupiakach.
Pod wpływem temperatury ulega degradacji i inaktywacji (traci swoje właściwości), dlatego też obróbka termiczna ryb (np. gotowanie, smażenie, pieczenie) powoduje, że związek ten przestaje być dla nas szkodliwy.
W związku z powyższym nadmierne spożywanie surowych ryb mogłoby teoretycznie doprowadzić do niedoborów witaminy B1 w naszym organizmie. Jednakże w praktyce problem ten nie występuje, m.in. ze względu na rzadkie spożywanie surowych ryb.
uwaga!
Niedobór witaminy B1 można zaobserwować u zwierząt domowych (np. psów i kotów) regularnie karmionych surowymi rybami (zawierającymi tiaminazę).
Więcej podobnych treści
Fenyloalanina
Fenyloalanina ( ✔ sprawdzone informacje): Co to jest Fenyloalanina? Gdzie występuje? Jakie ma wła...
- dr Bartosz Kulczyński
- 05 listopada 2019
Ksylitol (E967)
Ksylitol jest niskokaloryczną substancją słodzącą, która jest dobrym zamiennikiem cukru. Czy ksyl...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 kwietnia 2020
Akrylamid
Akrylamid to związek potencjalnie rakotwórczy i neurotoksyczny, który powstaje w żywności m.in. w...
- dr Bartosz Kulczyński
- 05 maja 2020
Laktoza
Laktoza, nazywana inaczej cukrem mlecznym to związek z grupy węglowodanów występujący głównie w p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 05 listopada 2019
Guma arabska (E414)
Guma arabska to dodatek do żywności (E414) o właściwościach zagęszczających i emulgujących, a tak...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 marca 2020
Margaryna
Margaryna to jeden z najpopularniejszych zamienników masła. Margaryny miękkie (kubkowe) powstając...
- dr Bartosz Kulczyński
- 12 czerwca 2020
Spis badań i źródeł
- Clifford E. Kraft i wsp.: A Rapid Method for Assaying Thiaminase I Activity in Diverse Biological Samples. PLoS One., 2014, 9(3), e92688.
- Georgia Kritikos i wsp.: The Role of Thiamine and Effects of Deficiency in Dogs and Cats. Vet Sci., 2017, 4(4), 59.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.