Melon

Ostatnia aktualizacja: 09 listopada 2022

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 3źródła
  • 5badań

Melon (Cucumis melo) kojarzony jako owoc, gatunkowo jest ogórkiem, czyli warzywem należącym do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae).

Melon jest bogaty w witaminy, dzięki czemu ma wiele właściwości prozdrowotnych.


W pigułce

  • Melon jest niskokaloryczny (36 kcal/100 g), ale zawiera stosunkowo dużo cukrów prostych, w związku z czym ma średni indeks glikemiczny (IG = 62) oraz średni ładunek glikemiczny (ŁG = 11,3).
  • Melon jest dobrym źródłem witaminy C i kwasu foliowego, a także potasu.
  • W składniki aktywne bogaty jest nie tylko sam owoc, ale również pozostałe części rośliny, z których powstają suplementy diety.
  • Spożycie melona może sprzyjać zmniejszeniu stanów zapalnych, poprawie wrażliwości tkanek na insulinę, czy też kontroli zakażenia wirusem HSV.
  • Na nadmierne spożycie melona powinny przede wszystkim uważać osoby, mające zaburzenia gospodarki węglowodanowej.

Istnieje kilka różnych gatunków melona. Jednak najbardziej rozpowszechnionym pod względem produkcji i konsumpcji na świecie jest melon miodowy oraz melon kantalupa.

Początkowo melon był rośliną dziką, która została udomowiona ponad 3 tysiące lat temu. Już w czasach starożytnych używany był w medycynie tradycyjnej ze względu na swoje właściwości prozdrowotne .

Choć gatunkowo należy do warzyw, melon kojarzony jest głównie ze słodkim i aromatycznym owocem. I z tego względu bywa chętnie spożywany na całym świecie.

Melon - wartości odżywcze

Wartości odżywcze melona różnią się w zależności od gatunku. Wartości dla bardziej popularnego w naszym kraju, melona miodowego: 

Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 kawałek melona (200 g): 

  • Kalorie - 72 kcal
  • Białko - 1,08 g
  • Tłuszcz - 0,28 g
  • Węglowodany - 18,18 g
    • Cukry proste - 16,24 g
    • Błonnik pokarmowy - 1,6 g .

Melon jest owocem niskokalorycznym, jednak o średnim indeksie glikemicznym

Melon w prawie 90% składa się z wody. Z tego względu jest owocem niskokalorycznym, gdyż nie przekracza wartości 60 kcal w 100 g produktu (36 kcal/100 g). Nie mniej jednak, zawiera on sporo węglowodanów, z czego również prawie 90% stanowią cukry proste.

Melon ma średni indeks glikemiczny o wartości 62 (IG = 62). Jego ładunek glikemiczny (w standardowej porcji 200 g) jest również średni i wynosi 11,3 (ŁG = 11,3). Osoby mające problemy z gospodarką węglowodanową powinny być ostrożne przy jego spożyciu .

Melon - witaminy i składniki mineralne

Melon dostarcza witamin oraz składników mineralnych. 

Porcja melona pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C w 45% oraz na kwas foliowy w 19%

Jedna porcja melona (ok. 200 g) zawiera 36 mg witaminy C, co pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę w 45%. W takiej samej porcji owocu możemy znaleźć dodatkowo 38 µg kwasu foliowego, co stanowi 19% dziennej normy.

Witamina C w organizmie bierze udział w:

  • syntezie kolagenu, tym samym wpływając na strukturę kości i skóry,
  • prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • normalizowaniu parametrów lipidogramu,
  • zwiększaniu przyswajania żelaza.

Kwas foliowy (witamina B9) odpowiada za:

  • obniżanie poziomu homocysteiny,
  • podziały komórkowe i syntezę materiału genetycznego, 
  • prawidłową syntezę komórek krwi,
  • właściwy rozwój układu nerwowego płodu.

Zawartość witamin w 1 porcji melona (ok. 200 g):

  • Witamina C - 36 mg (45% RWS),
  • Kwas foliowy - 38 µg (19% RWS),
  • Witamina B6 - 0,18 mg (12,6% RWS),
  • Witamina K - 5,8 µg (7,7% RWS),
  • Witamina B1 - 0,08 mg (6,9% RWS),
  • Witamina B3 - 0,84 mg (5,2% RWS),
  • Witamina B5 - 0,31 mg (5,2% RWS),
  • Witamina B2 - 0,02 mg (1,7% RWS),
  • Witamina A - 6 µg (0,8% RWS),
  • Witamina E - 0,04 mg (0,3% RWS).

Porcja melona pokrywa zapotrzebowanie na potas w 22,8%

W standardowej porcji melona (ok. 200 g) znajduje się 456 mg potasu, co pokrywa 22,8% dobowego zapotrzebowania na ten składnik mineralny.

Potas bierze udział w:

  • zachowywaniu równowagi wodno-elektrolitowej organizmu,
  • prawidłowym funkcjonowaniu serca i układu krwionośnego,
  • skurczu mięśni,
  • przekazywaniu impulsów nerwowych.

Zawartość składników mineralnych w 1 porcji melona (ok. 200 g):

  • Potas - 456 mg (22,8% RWS),
  • Magnez - 20 mg (5,3% RWS),
  • Miedź - 0,05 mg (4,8% RWS),
  • Fosfor - 22 mg (3,1% RWS),
  • Mangan - 0,05 mg (2,7% RWS),
  • Selen - 1,4 µg (2,5% RWS),
  • Żelazo - 0,34 mg (2,4% RWS),
  • Cynk - 0,18 mg (1,8% RWS),
  • Wapń - 12 mg (1,5% RWS).

Melon - składniki aktywne

Jak wykazały badania, sam miąższ melona zawiera mniej składników aktywnych, niż inne części rośliny. Zbadano wobec tego ilość składników aktywnych w pozostłacyh komponentach rośliny, które wprawdzie nie są jadalne same w sobie, ale ich ekstrakty mogą posłużyć jako nowe źródła naturalnych przeciwutleniaczy w żywności .

Ekstrakty z poszczególnych części melona zawierają znaczne ilości składników aktywnych

Największą zawartość polifenoli oraz flawonoidów znaleziono w liściach oraz w łodydze melona. Zawartość polifenoli wyrażona w ekwiwalentach kwasu galusowego w liściach wynosiła 26 mg/g ekstraktu. Z kolei zawartość flawonoidów, wyrażona w ekwiwalentach rutyny wynosiła 69,7 µg/g ekstraktu z liści .

Polifenole i flawonoidy dostarczane wraz z pożywieniem lub suplementami sprzyjają:

  • zachowaniu potencjału antyoksydacyjnego organizmu i zwalczaniu wolnych rodników,
  • zapobieganiu zapadnięcia na wiele chorób związanych ze stanem zapalnym,
  • zapobieganiu rozwoju zmian nowotworowych w organizmie.

Melon - właściwości

Melon wykazuje potencjał przeciwzapalny

Jak pokazały badania na zwierzętach laboratoryjnych, ekstrakty uzyskane z miąższu oraz skórek melona, zmniejszały nasilenie stanu zapalnego w organizmie. Oceniono to po obniżonym stężeniu cytokin prozapalnych, takich jak IL-6, IL-1β, czy też czynnika martwicy nowotworów TNF-α.

Było to zasługą zawartości przeciwzapalnych polifenoli oraz flawonoidów, które - jak już wcześniej wspomniano - są obecne również w miąższu. Choć są to mniejsze ilości, niż w pozostałych częściach rośliny, nadal wykazują działanie antyoksydacyjne. Tym samym, zmniejszają ryzyko zapadnięcia na choroby cywilizacyjne, czy też rozwój nowotworów .

Dodatkowo, nie bez znaczenia pozostaje zawartość witamin i składników mineralnych o potencjale antyoksydacyjnym.

Podsumowanie

Polifenole i flawonoidy znajdujące się w owocach melona zmniejszają nasilenie stanów zapalnych i zapobiegają rozwojowi chorób.

Melon zawiera pektyny, które mogą wspomagać kontrolę zakażenia wirusem opryszczki

Coraz częściej obserwuje się oporność wirusa opryszczki ludzkiej HSV na lek pierwszego wyboru, czyli acyklowir. W miąższu melona wykryto zaś obecność pektyny siarczanowej. Postanowiono więc ocenić jej skuteczność w zwalczaniu HSV, w porównaniu z acyklowirem.

W badaniu na liniach komórkowych wykazano, że pektyna siarczanowa obecna w melonie wykazuje wysoką selektywnośc wobec szczepów wirusa HSV i jest skuteczna w kontekście zmniejszania żywotności wirusa. Prawdopodobnie następowało to wskutek niszczenia otoczki wirusowej. Jest to obiecująca perspektywa, jednak potrzebne są dalsze badania na ludziach, aby udowodnić takie działanie pektyn obecnych w melonie .

Podsumowanie

Pektyna siarczanowa obecna w melonie może sprzyjać zwalczaniu infekcji wirusem opryszczki ludzkiej, zwłaszcza szczepów opornych na leczenie acyklowirem.

Melon może sprzyjać zmniejszaniu oporności tkanek na insulinę

Insulinooporność jest coraz częściej występującym zaburzeniem metabolicznym, polegającym na zmniejszeniu wrażliwości tkanek na insulinę. Wiąże się ona z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej oraz otyłością. Jak dowiedziono w badaniach na zwierzętach laboratoryjnych, ekstrakty z owoców melona mogą sprzyjać zmniejszeniu insulinooporności spowodowanej otyłością oraz ustabilizowaniu stężenia glukozy we krwi.

Dodatkowo, zastosowanie ekstraktu z melona sprzyjało pozytywnym zmianom w mikrobiomie jelitowym. Po interwencji wzrosła ilość bakterii korzystnych dla zdrowia i odgrywających rolę w wygaszaniu insulinooporności, zaś zmalała ilość bakterii działających na niekorzyść. Jest to kierunek, w którym należałoby poprowadzić dalsze badania, aby sprawdzić, czy takie samo oddziaływanie zostanie zaobserwowane na ludziach .

Podsumowanie

Melon może sprzyjać uregulowaniu gospodarki węglowodanowej oraz zwiększeniu wrażliwości tkanek na insulinę.

Melon - przeciwwskazania

Dla większości zdrowych osób nie ma przeciwwskazań do spożywania melona. Jednak warto by było, aby zachowały ostrożność osoby, które mają:

  • stwierdzoną alergię - melon, podobnie jak arbuz może być silnym alergenem i wywołać zaburzenia ze strony układu pokarmowego, lub nawet reakcję anafilaktyczną,
  • problemy z gospodarką glukozową - ponieważ melon zawiera stosounkowo dużo cukrów prostych, należy zatem odpowiednio wkomponować go w posiłek,
  • skłonności do wzdęć i innych zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego - melon, jak każde warzywo z rodziny dyniowatych może powodować nasilenie tego typu objawów.

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Cieślak


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter