Witamina B12
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 80źródła
- 27badań
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i występuje w kilku różnych formach. Zawiera w swojej cząsteczce składnik mineralny – kobalt i stąd też wszystkie związki wykazujące aktywność witaminy B12 nazywane są kobalaminami. Witamina B12 charakteryzuje się największą i najbardziej skomplikowaną strukturą spośród wszystkich witamin. Po raz pierwszy została wyizolowana z wątroby w 1912 roku.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Witamina B12 |
Alternatywne nazwy: | Kobalamina |
Grupa związków: | Witamina |
Właściwości: | Udział w postawaniu krwinek czerwonych (erytrocytów), dostarczanie organizmowi energii, zapewnienie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, obniżenie poziomu homocysteiny we krwi, udział w postawaniu DNA, powstawanie aktywnej formy kwasu foliowego |
Główne źródła: | Wątroba gęsia (1728%), wątroba indycza (630%), śledzie (544%), ośmiornice (400%), makrela (278%), ostrygi (192%), jaja (21%) |
Objawy niedoboru: | Niedokrwistość (anemia) megaloblastyczna, zaburzenia neurologiczne (zaburzenia równowagi, demencja, pogorszenie pamięci, mrowienie i drętwienie kończyn, napady drgawkowe), osłabienie, utrata apetytu i masy ciała, bóle ust i języka |
Dzienne spożycie: | Niemowlęta: 0,4-0,5 µg Dzieci: 0,9-1,8 µg Młodzież: 1,8-2,4 µg Osoby dorosłe: 2,4 µg Kobiety w ciąży i karmiące: 2,6-2,8 µg |
Norma w badaniu: | 170-250 pg/ml 20-180 pikol/l |
W ciąży: | Bezpieczna, gdy spożywany jest wraz z żywnością |
W pigułce
- Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- Witamina B12 uczestniczy w powstawaniu krwinek czerwonych, zapobiegając rozwojowi anemii
- Witamina B12 powoduje obniżenie poziomu szkodliwej dla zdrowia homocysteiny
- Witamina B12 uczestniczy w przemianie kwasu foliowego do jego aktywnej formy
- Witamina B12 pomaga zmniejszać uczucie znużenia i zmęczenia
- Głównym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, np. ryby, owoce morza, mięso, podroby, produkty mleczne
- Witaminę B12 można spożywać również w formie produktów spożywczych wzbogaconych, suplementów diety, czy też w postaci leków na receptę
- Witamina B12 wchłania się z przewodu pokarmowego za sprawą obecnego w żołądku czynnika Castle’a i wapnia pochodzącego z trzustki
- Osoby dorosłe powinny spożywać codziennie 2,4 µg witaminy B12. Nieco większych ilości potrzebują kobiety ciężarne (2,6 µg) i karmiące (2,8 µg)
- Nasz organizm posiada zapasy witaminy B12, które powinny starczyć na kilka lat
- Niedobór witaminy B12 może powstawać na skutek chorób, takich jak: niedokrwistość złośliwa, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzody żołądka i dwunastnicy, celiakia
- Deficytem witaminy B12 mogą być zagrożeni alkoholicy, osoby zarażone wirusem HIV, osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej
- Skutkami niedoboru witaminy B12 są zaburzenia neurologiczne (m.in. drętwienie i mrowienie kończyn, zaburzenia równowagi, zaburzenia nastroju, pogorszenie pamięci) i anemia megaloblastyczna
- Głębokie niedobory witaminy B12 można uzupełnić poprzez stosowanie wysokich dawek doustnych, wstrzyknięcia domięśniowe, podawanie tabletek pod język i żeli donosowych
- Sposobem na monitorowanie statusu witaminy B12 w organizmie jest oznaczenie jej zawartości w osoczu i surowicy krwi
- Nie stwierdzono, aby w organizmie występowały objawy nadmiaru witaminy B12
- Na obniżenie poziomu witaminy B12 mogą wpływać niektóre leki (np. inhibitory pompy protonowej, antagoniści receptora histaminowego H2, metformina, niektóre antybiotyki, cholestyramina, kolchicyna)
Zobacz też: Żelazo - objawy niedoboru, źródła, właściwości
W organizmie człowieka aktywnymi formami witaminy B12 są metylokobalamina i 5-deoksyadenozylokobalamina. W przyrodzie znajduje się również hydroksykobalamina. W suplementach diety i żywności wzbogacanej witamina B12 występuje w postaci cyjanokobalaminy (nie występuje ona naturalnie w przyrodzie).
Witamina B12 – właściwości
Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu
Witaminie B12 przypisuje się szereg funkcji, jakie pełni w naszym organizmie:
- Witamina B12 jest wymagana do prawidłowego wytwarzania czerwonych krwinek (erytrocytów) w szpiku kostnym zapobiegając rozwojowi anemii
- Kobalaminy uczestniczą w syntezie (powstawaniu) DNA
- Witamina B12 jest potrzebna do przekształcania kwasu foliowego w organizmie do jego aktywnej formy – tetrahydrofolianu
- Kobalamina wykorzystywana jest w układzie nerwowym do tworzenia otoczki mielinowej i produkcji neuroprzekaźników, zapewniając w ten sposób sprawne działanie układu nerwowego
- Kobalamina jest potrzebna do powstania związku o nazwie sukcynylo koenzym A (sukcynylo-CoA). Za sprawą tego składnika, wpływa ona na wytwarzanie energii w naszym organizmie z wykorzystaniem białek i lipidów. W konsekwencji witamina B12 może zmniejszać uczucie zmęczenia i znużenia
Witamina B12 obniża poziom homocysteiny we krwi
Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania enzymu o nazwie syntaza metioniny. Oznacza to, że kobalamina jest potrzebna do tego, aby w naszym ustroju mógł powstać aminokwas – metionina. Co więcej, enzym ten do produkcji metioniny wykorzystuje homocysteinę, W rezultacie, witamina B12 przyczynia się w znacznym stopniu do obniżenia stężenia homocysteiny we krwi.
Czy witamina B12 wpływa na choroby sercowo-naczyniowe?
Podwyższony poziom homocysteiny w organizmie uznaje się za szkodliwy czynnik, którzy przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Ze względu na te obserwacje, wiele osób przypuszcza i pisze, że w takim razie witamina B12 poprzez ten mechanizm działania obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Niestety nie potwierdzają tego badania naukowe. Przeprowadzona metaanaliza, której wyniki zostały opublikowane w 2013 roku pokazują, że podawanie witaminy B12 nie skutkuje zmniejszeniem ryzyka zawału mięśnia sercowego, czy też udaru mózgu. Z kolei wyniki metaanalizy pochodzącej z 2018 roku wskazały, że stosowanie witaminy B12 nie zmniejsza ryzyka choroby niedokrwiennej serca.
Brakuje dowodów naukowych, że witamin B12 poprawia funkcje poznawcze i obniża ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
Uważa się, że witamina B12 wpływa korzystnie na funkcje poznawcze, a także, że może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Jednakże przeprowadzona analiza wielu badań naukowych wskazała, że osoby cechujące się wyższym stężeniem witaminy B12 we krwi wcale nie miały mniejszego ryzyka wystąpienia otępienia i choroby Alzheimera, w porównaniu do osób posiadających mniejsze ilości tej witaminy.
Z drugiej strony, w badaniach wykorzystujących bardziej czułe markery stanu witaminy B12 w organizmie (holo-transkobalamina i kwas metylomalonowy) stwierdzono, że niedobory tej witaminy w organizmie mogą być związane z pogorszeniem funkcji poznawczych i większym ryzykiem choroby Alzheimera.
Badania interwencyjne, w których suplementowano witaminę B12 w celu poprawy funkcji poznawczych dają rozbieżne wyniki. Stąd, na ten moment nie można jednoznacznie potwierdzić, że witamina B12 jest skuteczna w poprawie funkcji poznawczych.
Nie potwierdzono jednoznacznie, aby witamina B12 zmniejszała ryzyko depresji
W badaniach naukowych zauważono, że u 30% osób ze zdiagnozowaną depresją obecny jest niedobór witaminy B12 .
W doświadczeniu z udziałem niepełnosprawnych kobiet stwierdzono, że kobiety z niedoborem witaminy B12 są dwukrotnie bardziej narażone na ciężką depresję niż kobiety z odpowiednim poziomem tego składnika. Podobnie w innym badaniu wykazano, że u osób z wyższym stężeniem witaminy B12 we krwi rzadziej występowały symptomy depresji.
Niestety również w tym przypadku wyniki badań interwencyjnych są niejednoznaczne.
W jednym badaniu randomizowanym z podwójnie ślepą próbą dowiedziono, że suplementacja 2 mg kwasu foliowego, 25 mg witaminy B6 i 500 µg witaminy B12 obniżyła ryzyko poważnych epizodów depresyjnych u osób cierpiących na udar mózgu.
Niestety autorzy badania opublikowanego na łamach czasopisma British Journal of Psychiatry zauważyli, że codzienna suplementacja kwasem foliowym (400 µg) i witaminą B12 (100 µg) nie zmniejszyła częstości występowania objawów depresji. Skuteczności działania kobalaminy w kontekście obniżania ryzyka depresji nie potwierdziła również metaanaliza opublikowana w 2015 roku.
Źródła Witaminy B12
Źródłem witaminy B12 są produkty zwierzęce
Witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z faktu, że może być syntetyzowana (produkowana) wyłącznie przez bakterie (jako jedyna ze wszystkich witamin). Jej najwyższe ilości można znaleźć w rybach, owocach morza (np. małżach), produktach mięsnych, drobiu, jajach, mleku i przetworach mlecznych.
Kobalamina nie jest praktycznie obecna w produktach roślinnych (wyjątkiem są algi, czy też produkty fermentowane, np. miso).
Dodatkowo na rynku dostępne są np. płatki śniadaniowe wzbogacone w witaminę B12, które są łatwo przyswajalnym źródłem tego składnika.
Witamina B12 występuje w suplementach diety i lekach na receptę
W suplementach diety witamina B12 występuje głównie w postaci cyjanokobalaminy, czyli witaminy B12, którą nasz organizm potrafi łatwo przekształcać w aktywne formy – metylokobalaminę i 5-deoksyadenozylokobalaminę. Istniejące dowody naukowe sugerują, że nie ma żadnych różnic pomiędzy różnymi formami witaminy B12, a ich biodostępnością, czyli poziomem wchłaniania w organizmie.
Wśród suplementów diety z witaminą B12, dostępne są preparaty do zastosowania pod językiem, a także sprzedawane są tabletki lub pastylki do ssania. Bardzo często produkty te określane są jako posiadające lepszą wchłanialność. Jednakże dane naukowe wskazują, że nie ma różnicy w skuteczności pomiędzy tradycyjnymi formami doustnymi, a podjęzykowymi.
Na rynku dostępna jest też witamina B12 podawana pozajelitowo (jako lek na receptę), zazwyczaj poprzez wstrzyknięcia domięśniowe. Stosowanie witaminy B12 pozajelitowo wykorzystywane jest głównie w leczeniu niedoboru witaminy B12 spowodowanego niedokrwistością złośliwą i innymi stanami, które prowadzą do upośledzonego wchłaniania tej witaminy.
Można spotkać się również z witaminą B12 w postaci preparatu żelowego, podawanego donosowo (również jako lek na receptę). Jest to pewna alternatywa dla zastrzyków z witaminy B12. Sugeruje się, że tego typu produkty są również skuteczne w podnoszeniu poziomu witaminy B12 w organizmie.
Witamina B12 wymaga do wchłonięcia w przewodzie pokarmowym czynnika Castle’a i wapnia
Witamina B12 występująca w żywności połączona jest z białkami. Po dostaniu się do przewodu pokarmowego uwalniana jest z takich połączeń za sprawą działającego w żołądku kwasu solnego i proteazy żołądkowej.
Z kolei witamina B12 stosowana do wzbogacania żywności i produkcji suplementów diety występuję w postaci wolnej (niezwiązanej), a zatem nie wymaga już dodatkowego etapu „uwalniania”.
W dalszym etapie wolna witamina B12 łączy się z cząsteczką nazywaną czynnikiem wewnętrznym (lub jak kto woli – czynnikiem Castle’a), która jest wydzielana przez komórki okładzinowe żołądka. I dopiero za sprawą takiego połączenia (powstałego kompleksu witamina B12 + czynnik Castle’a) i w obecności wapnia może zostać wchłonięta w dystalnym odcinku jelita krętego.
Witamina B12 – dawkowanie
Dzienna porcja witaminy B12 do spożycia przez osoby dorosłe to 2,4 µg
Zapotrzebowanie na witaminę B2 uzależnione jest od wieku i stanu fizjologicznego. Im jesteśmy starsi, tym powinniśmy więcej przyjmować witaminy B12. Osoby dorosłe powinny codziennie dostarczać jej 2,4 µg.
Ze względu na fakt, że kobalamina przechodzi do łożyska w trakcie ciąży oraz do mleka kobiet karmiących, to kobiety te wymagają nieco większego spożycia witaminy B12. Dla kobiet ciężarnych rekomenduje się dawkę 2,6 µg/dzień, zaś dla kobiet karmiących – 2,8 µg/dzień.
Stosowanie wyższych ilości witaminy B12 jest konieczne u osób cierpiących na różne choroby, co zostało omówione w dalszej części artykułu.
Płeć i wiek |
Dawka witaminy B12 (µg/dzień) |
---|---|
Niemowlęta | |
0-0,5 | 0,4 |
0,5-1,0 | 0,5 |
Dzieci | |
1-3 lat | 0,9 |
4-6 lat | 1,2 |
7-9 lat | 1,8 |
Chłopcy | |
10-12 lat | 1,8 |
13-15 lat | 2,4 |
16-18 lat | 2,4 |
Dziewczęta | |
10-12 lat | 1,8 |
13-15 lat | 2,4 |
16-18 lat | 2,4 |
Mężczyźni | |
>18 lat | 2,4 |
Kobiety | |
>18 lat | 2,4 |
ciężarne | 2,6 |
w okresie laktacji | 2,8 |
Niedobór Witaminy B12
Zapasy witaminy B12 w naszym organizmie starczają na kilka lat
Deficyt witaminy B12 zdarza się bardzo rzadko, ponieważ całkowite zapasy tej witaminy w organizmie mogą sięgać nawet powyżej 2500 µg. W pewnym uproszczeniu można powiedzieć, że zgromadzona w ustroju (głównie w wątrobie i nerkach) witamina B12 w niektórych przypadkach może wystarczyć na ok. 3 lata lub nawet więcej (maksymalnie 5-6 lat) od momentu zaprzestania jej stosowania.
Deficyt witaminy B12 jest przyczyną niedokrwistości megaloblastycznej i niebezpiecznych zaburzeń neurologicznych
Niedobór witaminy B12 prowadzi do wystąpienia wielu objawów klinicznych. Spośród najważniejszych wymienia się rozwój niedokrwistości (anemii) megaloblastycznej i wystąpienie zaburzeń neurologicznych, takich jak:
- Drętwienie i mrowienie na dłoniach oraz stopach
- Trudności z chodzeniem (problemy z utrzymaniem równowagi)
- Dezorientacja
- Demencja
- Pogorszenie się pamięci
- Utrata czucia głębokiego
- Osłabienie wzroku
- Zaburzenia nastroju
- Halucynacje
- Napady drgawkowe
Dość charakterystycznym skutkiem niedoboru witaminy B12 może być objaw Lhermitte’a, cechujący się uczuciem prądu biegnącego wzdłuż kręgosłupa podczas pochylania głowy do przodu.
W przypadku deficytu witaminy B12 dochodzi do uszkodzenia osłonek mielinowych pokrywających nerwy czaszkowe, rdzeniowe i obwodowe i być może jest to jedną z przyczyn pojawienia się wspomnianych objawów.
Objawy niedoboru witaminy B12
Niedobór witaminy B12 powoduje przewlekłe osłabienie, spadek apetytu i bladość skóry.
Dodatkowe objawy braku witaminy B12 obejmują:
- Zmęczenie i ogólne osłabienie
- Utratę apetytu
- Obniżenie masy ciała
- Rozwój depresji
- Bolesność ust lub języka (połączona z owrzodzeniami)
- Pojawienie się lśniącego i gładkiego języka (nazywanego językiem bawolim)
- Zaparcia i biegunki
- Bladość skóry o żółtawym odcieniu
W okresie niemowlęcym, niedobór witaminy B12 może doprowadzić m.in. do zaburzeń ruchowych, opóźnienia rozwoju, niedokrwistości.
Niestety wiele z występujących objawów ma charakter ogólny i może wynikać z innych schorzeń.
Brak witaminy B12 może powodować niedobór kwasu foliowego
Niedobór witaminy B12 może prowadzić do objawów niedoboru kwasu foliowego (nawet przy odpowiednim spożyciu folianów). Jak to się dzieje? Brak witaminy B12 prowadzi do zahamowania przekształcania pewnej formy kwasu foliowego (metylenotetrahydrofolianu) do jej aktywnej postaci (tetrahydrofolianu).
W skrócie – pomimo, tego, że w organizmie jest wystarczająca ilość folianów, to w przypadku niedoboru witaminy B12 nie mogę one pełnić swoich funkcji. Zjawisko to nazywa się pułapką folianową. W efekcie rozwija się niedokrwistość megaloblastyczna (powstają duże, niedojrzałe krwinki czerwone ubogie w hemoglobinę).
wiem więcej!
Z tego względu niezwykle ważne jest, aby nie leczyć niedokrwistości megaloblastycznej wysokimi dawkami kwasu foliowego dopóki nie ustali się jej bezpośredniej przyczyny.
Skuteczność zastrzyków z witaminy B12 i wysokich dawek doustnych może być podobna
Niedobór witaminy B12 zazwyczaj leczy się zastrzykami z witaminą, ponieważ metoda ta omija potencjalne bariery wchłaniania z przewodu pokarmowego. Jednakże nie należy wykluczać też wysokich dawek doustnych, które również mogą być skuteczne.
Naukowcy porównywali działanie doustnej podaży witaminy B12 z zastosowaniem metody domięśniowej. Zaobserwowali oni, że stosowanie 2000 µg/dzień witaminy B12 doustnie, a następnie zmniejszenie dawki do 1000 µg/dzień i w następnej kolejności obniżenie jej do 1000 µg raz w tygodniu może być równie skuteczne, co podawanie witaminy B12 domięśniowo.
Stwierdzono, że doustne podanie witaminy B12 w mega dawkach może skutkować wchłonięciem ok. 1% tego składnika. Dla przykładu, spożycie 1000 µg witaminy B12 spowoduje w rzeczywistości przyswojenie ok. 10 µg.
Wysoka zawartość kwasu foliowego w organizmie maskuje niedokrwistość spowodowaną brakiem witaminy B12
Warto odnotować, że wysokie poziomy kwasu foliowego we krwi mogą maskować szkodliwe skutki niedoboru witaminy B12, korygując niedokrwistość megaloblastyczną spowodowaną brakiem kobalaminy.
Mówiąc prościej – w naszym organizmie może wystąpić niedobór witaminy B12, jednakże w przypadku wysokiego stężenia kwasu foliowego we krwi nie nastąpi charakterystyczny objaw tego niedoboru w postaci niedokrwistości, ponieważ obecność kwasu foliowego może mu zapobiec. Nie oznacza to jednak, że w międzyczasie nie będzie się „podstępnie” rozwijać niedobór tego składnika.
W rezultacie mogą „nagle” wystąpić poważne zaburzenia neurologiczne, w postaci np. trwałych uszkodzeń nerwów. Z tego też względu nie zaleca się spożywać więcej niż 1000 µg/dzień kwasu foliowego przez osoby zdrowe.
Istnieje kilka głównych przyczyn wystąpienia deficytu witaminy B12 w organizmie. Są to przede wszystkim:
- Zaburzenia wchłaniania witaminy B12 z pożywienia
- Niedokrwistość złośliwa
- Zbyt niska podaż witaminy B12 wraz z dietą
- Pooperacyjne zaburzenia wchłaniania składników odżywczych
Niestety w wielu przypadkach wciąż nie jest znana przyczyna niedoboru witaminy B12. Jednakże można wymienić kilka grup szczególnie narażonych na brak kobalaminy.
Zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka przyczynia się do deficytu witaminy B12
Zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka to stan, który dotyka aż 10-30% osób starszych. W tym przypadku następuje zmniejszone wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co skutkuje pogorszonym wchłanianiem witaminy B12.
Obniżona zawartość kwasu solnego może być również przyczyną rozwoju bakterii, które „odżywiają” się witaminą B12 i w ten sposób obniżają jej poziom w ustroju.
Uważa się, że osoby cierpiące na zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka nie są w stanie wchłonąć witaminy B12 naturalnie występującej w żywności. Jednakże część z tych osób wykazuje zdolność do wchłaniania witaminy B12 w formie suplementów diety lub produktów wzbogaconych w ten składnik.
Niejednokrotnie zaleca się, aby osoby w wieku powyżej 50 lat dostarczały witaminę B12 w postaci wspomnianych suplementów diety lub żywności wzbogaconej.
Niedokrwistość złośliwa jest przyczyną poważnego niedoboru witaminy B12
W przypadku rozwoju niedokrwistości złośliwej (nazywanej inaczej chorobą Addisona-Biermera), będącej chorobą autoimmunologiczną, dochodzi do niszczenia błony śluzowej żołądka włącznie z komórkami okładzinowymi wytwarzającymi wspomniany czynnik Castle’a. W konsekwencji, organizm przestaje wytwarzać czynnik Castle’a i w ten sposób wchłanianie witaminy B12 nie jest możliwe.
W efekcie, nieleczona niedokrwistość złośliwa prowadzi głębokiego niedoboru witaminy B12, skutkującego wystąpieniem poważnych objawów klinicznych (m.in. niedokrwistości megaloblastycznej i zaburzeń neurologicznych), nawet w przypadku, gdy spożycie witaminy B12 jest na odpowiednim poziomie.
Dane pochodzące z amerykańskich badań (NHANES) wskazują, że średnie dzienne spożycie witaminy B12 w populacji ogólnej wynosi ok. 3,4 µg/dzień. Według tego, uważa się, że średnio dostarczamy odpowiednie ilości kobalaminy. Jednocześnie nie oznacza to, że każdy z nas ma właściwy poziom witaminy B12 w organizmie. Niedobór kobalaminy może dotykać ok. 1,5-15% osób.
Choroby układu pokarmowego i operacje z nimi związane są przyczyną niedoboru witaminy B12
Utrudnione wchłanianie witaminy B12 może nastąpić w przebiegu chorób jelit, takich jak celiakia czy też zespół Leśniowskiego-Crohna, jak również może być skutkiem choroby Zollingera-Ellisona, charakteryzującej się owrzodzeniami żołądka i dwunastnicy.
Deficyt kobalaminy może rozwinąć się jako skutek zabiegów chirurgicznych obejmujących żołądek lub jelita. Usunięcie (resekcja) części żołądka lub jelita może powodować utrudnione przyswajanie witaminy B12. Z tego też względu, pacjentom poddawanym tego rodzaju operacjom zaleca się monitorowanie stężenia witaminy B12 we krwi.
Trzustka odgrywa istotną rolę we wchłanianiu witaminy B12 – dostarcza ona odpowiednie enzymy (wspomagające uwolnienie kobalaminy związanej z białkami), a także wapń potrzebny do procesu wchłaniania. I dlatego też, niewydolność trzustki może w pośredni sposób przyczyniać się do niedoboru witaminy B12.
Na niedobór witaminy B12 mogą również cierpieć alkoholicy i osoby zakażone wirusem HIV.
Brakiem witaminy B12 mogą być zagrożeni wegetarianie i weganie
Niedobór witaminy B12 może mieć miejsce u osób niewłaściwie się odżywiających, spożywających małą ilość produktów spożywczych bogatych w ten składnik.
Niski poziom kobalaminy może wystąpić u wegetarian i wegan, u których z diety wyeliminowane są produkty pochodzenia zwierzęcego, będące najlepszym źródłem witaminy B12. U takich osób kobalamina może być dostarczana w postaci produktów spożywczych wzbogacanych w witaminę B12 (np. płatki śniadaniowe wzbogacane) lub drożdży wzbogaconych w ten składnik. Jednakże może okazać się to za mało. Stąd wegetarianom, a szczególnie weganom zaleca się suplementację witaminą B12.
Spożyta witamina B12 przenika przez łożysko podczas ciąży, a także obecna jest w mleku matki. Dlatego bardzo ważne jest, aby o odpowiednią podaż kobalaminy zadbały kobiety ciężarne i karmiące, będące na diecie wegetariańskiej/wegańskiej, gdyż w przeciwnym razie u noworodków (karmionych wyłącznie piersią) może rozwinąć się poważny niedobór witaminy B12 w ciągu kilku miesięcy od urodzenia.
Niewykryty i nieleczony brak witaminy B12 może spowodować trwałe uszkodzenia neurologiczne.
porada
Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne zaleca uzupełnienie diety o suplementy z witaminą B12 u wegetarianek i weganek ciężarnych i karmiących
Choroby dziedziczne mogą być przyczyną deficytu witaminy B12
Bardzo rzadko (ale jednak) mogą wystąpić przypadki wrodzonego zaburzenia metabolizmu witaminy B12. Dla przykładu, choroba nazywana zespołem Imerslund-Gräsbecka polega na dziedzicznym zespole złego wchłaniania witaminy B12, w którym połączenie kobalamina-czynnik Castle’a nie jest wychwytywane w jelicie krętym. W rezultacie, u nieleczonych osób rozwija się niedokrwistość.
W literaturze naukowej znane są również pojedyncze przypadki wystąpienia dziedzicznego niedoboru czynnika Castle’a (nazywane wrodzoną niedokrwistością złośliwą). Jak można się spodziewać, brak tego czynnika powoduje wadliwe wchłanianie witaminy B12.
Jak zbadać poziom Witaminy B12 w organizmie
Najczęściej poziom witaminy B12 sprawdza się w surowicy i osoczu krwi
Status witaminy B12 w organizmie zazwyczaj sprawdza się na podstawie oceny stężenia witaminy B12 w surowicy lub osoczu krwi. Wartości poniżej 170-250 pg/ml (lub 120-180 pikol/l) u osób dorosłych wskazują na niedobór kobalaminy.
Trzeba jednak zauważyć, że stężenie witaminy B12 w surowicy krwi nie odzwierciedla idealnie tego, jaki w rzeczywistości jest poziom tej witaminy w komórkach, czyli ogólnie w organizmie.
Z tego względu zaleca się również wykonać badanie stężenia kwasu metylomalonowego (MMA) i homocysteiny we krwi.
Poziom wchłaniania witaminy B12 można sprawdzić w badaniach
Istnieje możliwość sprawdzenia czy witamina B12 jest wchłaniana w naszym organizmie. W tym celu należy przeprowadzić test Schillinga, nazywany potocznie testem wchłaniania witaminy.
Badanie to składa się z dwóch etapów:
- W pierwszym etapie pacjent otrzymuje doustnie witaminę B12 (1 µg) wraz z radioaktywnym (bezpiecznym dla zdrowia) kobaltem, pełniącym funkcje znacznika, a następnie podaje mu się witaminę B12 domięśniowo (1000 µg) bez już wspomnianego znacznika. W zebranym, dobowym moczu dokonuje się pomiaru radioaktywności.
- W drugim etapie pacjent otrzymuje witaminę B12 w połączeniu z czynnikiem wewnętrznym (czynnikiem Castle’a), co pozwala na wykluczenie niedokrwistości złośliwej. Niestety, badanie to ze względu na niską dostępność znakowanej witaminy B12 przeprowadza się niezwykle rzadko.
Przyczyny i skutki nadmiaru Witaminy B12
Zdolność organizmu do wchłaniania witaminy B12 jest ograniczona
Szacuje się, że przy spożyciu witaminy B12 w dawce 1 µg, w organizmie człowieka wchłania się nieco powyżej 50% tej ilości.
Dodatkowo warto zaznaczyć, że wchłanianie znacząco zmniejsza się po przekroczeniu pojemności czynnika Castle’a (czyli jego zdolności do wiązania się z witaminą B12).
Oznacza to, że stosowanie jednorazowo wysokich dawek doustnych witaminy B12 może być mało skuteczne. Pomimo, że spożyjemy większe ilości kobalaminy, to i tak nasz organizm będzie mógł skorzystać tylko z jej niewielkiej części. Dla przykładu, w przypadku zastosowania dawki 5 µg, wchłania się 20%, a przy dawce 25 µg – wchłonięciu ulega 5%. Szacuje się, że tylko ok. 10 µg witaminy B12 jest wchłaniane po podaniu suplementu
wiem więcej!
- Jeżeli zdecydujemy się stosować witaminę B12 w formie suplementów diety, to warto całodzienną porcję rozbić na kilka mniejszych dawek
Z powyższych względów uważa się, że wchłanianie witaminy B12 w postaci suplementów jest bardzo ograniczone.
Nie grozi nam przedawkowanie witaminy B12
Dla witaminy B12 nie ustalono górnej tolerowanej granicy spożycia (UL), ze względu na fakt, że witamina ta cechuje się bardzo niską toksycznością.
W przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że nawet wysokie dawki witaminy B12 (rzędu 0,4 – 1,0 mg/dzień) stosowane długotrwale (przez ok. 5 lat) nie wywołują żadnych skutków ubocznych. Warto zauważyć, że wspomniane dawki 0,4 i 1,0 mg/dzień są ok. 160-400 krotnie wyższe niż zalecane spożycie
Jeżeli spożyjemy więcej kobalaminy, niż jesteśmy w stanie jej wchłonąć, to niezaabsorbowana część zostanie usunięta z organizmu przez nerki wraz z moczem.
Cyjanokobalamina nie może być spożywana przez osoby z atrofią nerwu wzrokowego Lebera
Osoby z niedoborem witaminy B12, które zagrożone są wystąpieniem dziedzicznej atrofii (zaniku) nerwów wzrokowych Lebera nie powinny przyjmować witaminy B12 w formie cyjanokobalaminy. Atrofia ta spowodowana jest zaburzeniem metabolizmu cyjanków, a podawanie cyjanokobalaminy może zwiększać ryzyko nieodwracalnych uszkodzeń neurologicznych. U takich osób zaleca się stosowanie np. hydroksykobalaminy.
Interakcje z lekami
Witamina B12 może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami
Uważa się, że inhibitory pompy protonowej, takie jak omperazol i lansoprazol, wykorzystywane w leczeniu choroby refluksowej przełyku i wrzodów żołądka mogą zakłócać wchłanianie witaminy B12 poprzez spowolnienie uwalniania kwasu żołądkowego. Co prawda nie wszystkie badania potwierdzają takie obserwacje, to jednak osoby przyjmujące tego typu leki powinny monitorować stan kobalaminy w ustroju. Ze względu na zmagazynowaną, sporą ilość witaminy B12 w ustroju, niedobór tej witaminy zazwyczaj nie rozwija się przed upływem 3 lat ciągłej terapii.
Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku przyjmowania antagonistów receptora histaminowego H2 (np. cymetydyny, famotydyny, ranitydyny), również stosowanych w leczeniu choroby wrzodowej.
Osoby przyjmujące leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego powinny rozważyć przyjmowanie witaminy B12 w postaci suplementów diety, ponieważ kwas żołądkowy nie jest wymagany do jej wchłaniania.
Uważa się, że utrudnione wchłanianie witaminy B12 z pożywienia mogą powodować: cholestyramina (stosowana w leczeniu podwyższonego cholesterolu), niektóre antybiotyki (neomycyna i chloramfenikol), czy też kolchicyna (lek podawany w leczeniu dny moczanowej) .
Lek przeciwcukrzycowy (metformina) może obniżać poziom witaminy B12
Niższy poziom witaminy B12 może być skutkiem stosowania metforminy – leku obniżającego stężenie cukru we krwi, wykorzystywanego w leczeniu cukrzycy. Wyniki badań naukowych pokazują, że ok. 10-30% pacjentów przyjmujących metforminę może charakteryzować się zmniejszoną absorbcją (wchłanianiem) witaminy B12.
Z kolei badanie przeprowadzone przez de Jager i wsp. pokazało, że stosowanie metforminy przez osoby cierpiące na cukrzycę typu II spowodowało zmniejszenie u nich stężenia kobalaminy o 19%.
Niektórzy naukowcy sugerują, że uzupełnienie diety w wapń może pomóc w niewłaściwym wchłanianiu witaminy B12 u osób przyjmującym metforminę.
Więcej podobnych treści
Kwas pantotenowy (Witamina B5)
Witamina B5 nazywana kwasem pantotenowym to witamina rozpuszczalna w wodzie, która szeroko występ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 marca 2020
Biotyna (witamina B7)
Biotyna jest nazywana witaminą H lub witaminą B7 i należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Mó...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 marca 2020
Kurkumina
Kurkumina jest najważniejszym związkiem w kurkumie. Nadaje przyprawie żółtą barwę i jest odpowied...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 marca 2020
Kurkuma
Kurkuma to jedna z najbardziej znanych przypraw, która charakteryzuje się złocistą barwą. Jest źr...
- dr Bartosz Kulczyński
- 23 marca 2020
Likopen
Jeden z najsilniejszych antyoksydantów obecnych w żywności. Ma potwierdzone działanie przeciwnowo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 listopada 2019
Luteina
Luteina jest związkiem naturalnie występującym w produktach roślinnych i żółtko jaja, który korzy...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 listopada 2019
Spis badań i źródeł
- Carmel R. Cobalamin (Vitamin B-12). In: Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2006:482-497.
- http://www.bloodjournal.org/content/129/19/2603?sso-checked=true#T2
- Ralph Carmel i wsp.: How I treat cobalamin (vitamin B12) deficiency. Blood, 2008, 112(6), 2214-21.
- G Scalabrino i wsp.: The multi-faceted basis of vitamin B12 (cobalamin) neurotrophism in adult central nervous system: Lessons learned from its deficiency. Prog Neurobiol, 2009, 88(3), 203-20.
- Fiona O'Leary i wsp.: Vitamin B₁₂ status, cognitive decline and dementia: a systematic review of prospective cohort studies. Br J Nutr, 2012, 108(11), 1948-61.
- B R Hutto i wsp.: Folate and cobalamin in psychiatric illness. Compr Psychiatry, Nov-Dec, 38(6), 305-14.
- http://www.przeglad.amp.edu.pl/uploads/2016/3/295_3_48_2016.pdf
- https://europepmc.org/abstract/med/17783930
- https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B12
- https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B12
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
- https://www.aafp.org/afp/2003/0301/p979.html
- https://www.cdc.gov/nchs/data/ad/ad339.pdf
- https://www.nap.edu/read/6015/chapter/11#347
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507784/
- Ralph Gräsbeck i wsp.: Imerslund-Gräsbeck syndrome (selective vitamin B12 malabsorption with proteinuria). Orphanet J Rare Dis., 2006, 1, 17.
- C. A. Hall i wsp.: Congenital disorders of vitamin B12 transport and their contributions to concepts. II.. Yale J Biol Med., 1981, 54(6), 485–495.
- Fiona O’Leary i wsp.: Vitamin B12 in Health and Disease. Nutrients., 2010, 2(3), 299–316.
- Seema Bhargava i wsp.: Lowering homocysteine and modifying nutritional status with folic acid and vitamin B12 in Indian patients of vascular disease. J Clin Biochem Nutr., 2012, 50(3), 222–226.
- Emmanuel Andres i wsp.: Optimal management of pernicious anemia. J Blood Med., 2012, 3, 97–103.
- Chiara Briani i wsp.: Cobalamin Deficiency: Clinical Picture and Radiological Findings. Nutrients., 2013, 5(11), 4521–4539.
- L Masucci i wsp.: Vitamin B12 Intramuscular Injections Versus Oral Supplements. Ont Health Technol Assess Ser., 2013, 13(24), 1–24.
- Fumio Watanabe i wsp.: Vitamin B12-Containing Plant Food Sources for Vegetarians. Nutrients., 2014, 6(5), 1861–1873.
- Kam S. Woo i wsp.: Vegan Diet, Subnormal Vitamin B-12 Status and Cardiovascular Health. Nutrients., 2014, 6(8), 3259–3273.
- KR Dholakia i wsp.: Vitamin B12 deficiency and gastric histopathology in older patients. World J Gastroenterol., 2005, 11(45), 7078–7083.
- Josep Vidal-Alaball i wsp.: Oral vitamin B12 versus intramuscular vitamin B12 for vitamin B12 deficiency. Cochrane Database Syst Rev., 2005, (3), CD004655.
- Gianluca Rizzo i wsp.: Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation. Nutrients., 2016, 8(12), 767.
- Cristiana Paul i wsp.: Comparative Bioavailability and Utilization of Particular Forms of B12 Supplements With Potential to Mitigate B12-related Genetic Polymorphisms. Integr Med (Encinitas)., 2017, 16(1), 42–49.
- Ashwin Kamath i wsp.: Methylcobalamin in Vitamin B12 Deficiency: To Give or not to Give?. J Pharmacol Pharmacother., 2017, 8(1), 33–34.
- Emmanuel Andrès i wsp.: Systematic Review and Pragmatic Clinical Approach to Oral and Nasal Vitamin B12 (Cobalamin) Treatment in Patients with Vitamin B12 Deficiency Related to Gastrointestinal Disorders. J Clin Med., 2018, 7(10), 304.
- G S Bradford i wsp.: Omeprazole and vitamin B12 deficiency. Ann Pharmacother, 1999, 33(5), 641-3.
- E Hjelms i wsp.: Gastric intrinsic factor production and vitamin B12 absorption after oesophageal resection using stomach as substitute. Eur J Cardiothorac Surg, 1999, 16(3), 273-5.
- C W Howden i wsp.: Vitamin B12 levels during prolonged treatment with proton pump inhibitors. J Clin Gastroenterol, 2000, 30(1), 29-33.
- B W Penninx i wsp.: Vitamin B(12) deficiency and depression in physically disabled older women: epidemiologic evidence from the Women's Health and Aging Study Vitamin B(12) deficiency and depression in physically disabled older women: epidemiologic evidence from the Women's Health and Aging Study. Am J Psychiatry, 2000, 157(5), 715-21.
- W A Bauman i wsp.: Increased intake of calcium reverses vitamin B12 malabsorption induced by metformin. Diabetes Care, 2000, 23(9), 1227-31.
- J Mark Ruscin i wsp.: Vitamin B(12) deficiency associated with histamine(2)-receptor antagonists and a proton-pump inhibitor Vitamin B(12) deficiency associated with histamine(2)-receptor antagonists and a proton-pump inhibitor. Ann Pharmacother, 2002, 36(5), 812-6.
- R W Force i wsp.: Effect of histamine H2-receptor antagonists on vitamin B12 absorption. Ann Pharmacother, 1992, 26(10), 1283-6.
- David R Buvat i wsp.: Use of metformin is a cause of vitamin B12 deficiency. Am Fam Physician, 2004, 69(2), 264.
- Robert J Valuck i wsp.: A case-control study on adverse effects: H2 blocker or proton pump inhibitor use and risk of vitamin B12 deficiency in older adults. J Clin Epidemiol, 2004, 57(4), 422-8.
- Mark J Koury i wsp.: New insights into erythropoiesis: the roles of folate, vitamin B12, and iron. Annu Rev Nutr, 2004;24:105-31., 24, 105-31.
- J Vidal-Alaball i wsp.: Oral vitamin B12 versus intramuscular vitamin B12 for vitamin B12 deficiency. Cochrane Database Syst Rev, 2005, (3), CD004655.
- Leon Flicker i wsp.: Efficacy of B vitamins in lowering homocysteine in older men: maximal effects for those with B12 deficiency and hyperhomocysteinemia. Stroke, 2006, 37(2), 547-9.
- Eva Lonn i wsp.: Homocysteine lowering with folic acid and B vitamins in vascular disease. N Engl J Med, 2006, 354(15), 1567-77.
- Kaare Harald Bønaa i wsp.: Homocysteine lowering and cardiovascular events after acute myocardial infarction. N Engl J Med, 2006, 354(15), 1578-88.
- Christopher C Butler i wsp.: Oral vitamin B12 versus intramuscular vitamin B12 for vitamin B12 deficiency: a systematic review of randomized controlled trials. Fam Pract, 2006, 23(3), 279-85.
- Geraldine J Cuskelly i wsp.: Folate and vitamin B12: friendly or enemy nutrients for the elderly. Proc Nutr Soc, 2007, 66(4), 548-58.
- Mary Ann Johnson i wsp.: If high folic acid aggravates vitamin B12 deficiency what should be done about it?. Nutr Rev, 2007, 65(10), 451-8.
- Robert Clarke i wsp.: Low vitamin B-12 status and risk of cognitive decline in older adults. Am J Clin Nutr, 2007, 86(5), 1384-91.
- W P J den Elzen i wsp.: Long-term use of proton pump inhibitors and vitamin B12 status in elderly individuals. Aliment Pharmacol Ther, 2008, 27(6), 491-7.
- T S Dharmarajan i wsp.: Do acid-lowering agents affect vitamin B12 status in older adults?. J Am Med Dir Assoc, 2008, 9(3), 162-7.
- Lucia Kaiser i wsp.: Position of the American Dietetic Association: nutrition and lifestyle for a healthy pregnancy outcome. J Am Diet Assoc, 2008, 108(3), 553-61.
- Christel Chalouhi i wsp.: Neurological consequences of vitamin B12 deficiency and its treatment. Pediatr Emerg Care, 2008, 24(8), 538-41.
- Christine C Tangney i wsp.: Biochemical indicators of vitamin B12 and folate insufficiency and cognitive decline. Neurology, 2009, 72(4), 361-7.
- Jolien de Jager i wsp.: Long term treatment with metformin in patients with type 2 diabetes and risk of vitamin B-12 deficiency: randomised placebo controlled trial. BMJ, 2010, 340, c2181.
- Janine G Walker i wsp.: Mental health literacy, folic acid and vitamin B12, and physical activity for the prevention of depression in older adults: randomised controlled trial. Br J Psychiatry, 2010, 197(1), 45-54.
- Osvaldo P Almeida i wsp.: B-vitamins reduce the long-term risk of depression after stroke: The VITATOPS-DEP trial. Ann Neurol, 2010, 68(4), 503-10.
- Robert C Langan i wsp.: Update on vitamin B12 deficiency. Am Fam Physician, 2011, 83(12), 1425-30.
- B Hooshmand i wsp.: Associations between serum homocysteine, holotranscobalamin, folate and cognition in the elderly: a longitudinal study. J Intern Med, 2012, 271(2), 204-12.
- Janine G Walker i wsp.: Oral folic acid and vitamin B-12 supplementation to prevent cognitive decline in community-dwelling older adults with depressive symptoms--the Beyond Ageing Project: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr, 2012, 95(1), 194-203.
- Andrew H Ford i wsp.: Effect of homocysteine lowering treatment on cognitive function: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Alzheimers Dis, 2012;29(1):133-49., 29(1), 133-49.
- Denish Moorthy i wsp.: Status of vitamins B-12 and B-6 but not of folate, homocysteine, and the methylenetetrahydrofolate reductase C677T polymorphism are associated with impaired cognition and depression in adults. J Nutr, 2012, 142(8), 1554-60.
- Renata Kozyraki i wsp.: Vitamin B12 absorption: mammalian physiology and acquired and inherited disorders. Biochimie, 2013, 95(5), 1002-7.
- Arturo J Martí-Carvajal i wsp.: Homocysteine-lowering interventions for preventing cardiovascular events. Cochrane Database Syst Rev, 2013, (1), CD006612.
- Graeme J Hankey i wsp.: Effect of B vitamins and lowering homocysteine on cognitive impairment in patients with previous stroke or transient ischemic attack: a prespecified secondary analysis of a randomized, placebo-controlled trial and meta-analysis. Stroke, 2013, 44(8), 2232-9.
- P Bar-Sella i wsp.: Vitamin B12 and folate levels in long-term vegans. Isr J Med Sci, 1990, 26(6), 309-12.
- Sheila M Wilhelm i wsp.: Perils and pitfalls of long-term effects of proton pump inhibitors. Expert Rev Clin Pharmacol, 2013, 6(4), 443-51.
- Yanfeng Hu i wsp.: Vitamin B(12) deficiency after gastrectomy for gastric cancer: an analysis of clinical patterns and risk factors Vitamin B(12) deficiency after gastrectomy for gastric cancer: an analysis of clinical patterns and risk factors. Ann Surg, 2013, 258(6), 970-5.
- R Pawlak i wsp.: The prevalence of cobalamin deficiency among vegetarians assessed by serum vitamin B12: a review of literature. Eur J Clin Nutr, 2014, 68(5), 541-8.
- Osvaldo P Almeida i wsp.: Systematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled trials of folate and vitamin B12 for depression. Int Psychogeriatr, 2015, 27(5), 727-37.
- Grazyna Krzemień i wsp.: VIT. B12 DEFICIENCY IN CHILDREN (IMERSLUND-GRÄSBECK SYNDROME IN TWO PAIRS OF SIBLINGS). Dev Period Med, Jul-Sep, 19(3 Pt 2), 351-5.
- Amel Belghith i wsp.: Causes of vitamin B12 deficiency. Tunis Med, 2015, 93(11), 678-82.
- Ralph Green i wsp.: Vitamin B 12 deficiency. Nat Rev Dis Primers, 2017, 3, 17040.
- Robert C Langan i wsp.: Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician, 2017, 96(6), 384-389.
- Robert Battat i wsp.: Vitamin B12 deficiency in inflammatory bowel disease: a prospective observational pilot study. Eur J Gastroenterol Hepatol, 2017, 29(12), 1361-1367.
- Fumio Watanabe i wsp.: Vitamin B 12 sources and microbial interaction. Exp Biol Med (Maywood), 2018, 243(2), 148-158.
- Cristian Del Bo' i wsp.: Effect of two different sublingual dosages of vitamin B 12 on cobalamin nutritional status in vegans and vegetarians with a marginal deficiency: A randomized controlled trial. Clin Nutr, 2019, 38(2), 575-583.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29499976
- Guo-Tao Yang i wsp.: Correlation between serum vitamin B12 level and peripheral neuropathy in atrophic gastritis. World J Gastroenterol, 2018, 24(12), 1343-1352.
- Ahmad Jayedi i wsp.: Intake of vitamin B6, folate, and vitamin B12 and risk of coronary heart disease: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019;59(16):2697-2707., 59(16), 2697-2707.
- B McNicholl i wsp.: Congenital pernicious anemia: effects on growth, brain, and absorption of B12. Pediatrics, 1968, 42(1), 149-56.
- K G Ljungström i wsp.: Vitamin B12 deficiency after partial gastrectomy. Acta Chir Scand Suppl, 1984;520:37-9., 520, 37-9.
- B Termanini i wsp.: Effect of long-term gastric acid suppressive therapy on serum vitamin B12 levels in patients with Zollinger-Ellison syndrome. Am J Med, 1998, 104(5), 422-30.
- https://www.semanticscholar.org/paper/Witamina-B12-budowa%2C-biosynteza%2C-funkcje-i-metody-Ko%C5%9Bmider-Czaczyk/5204ec06aa79e4faaa5aefd9a080b168c7b911db
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.